Kako prezentirati: poboljšaj odmah svoj javni nastup uz ovaj vodič

Prezentacije i izlaganja pred publikom prije ili kasnije postat će dio tvoj akademskog života, a vrlo te vjerojatno čekaju i u budućnosti kada kreneš graditi karijeru. Stari trikovi da svoju publiku zamišljaš oskudno odjevenu teško da će ti pomoći ukoliko se nisi pripremio. Zato prije nego kreneš paničariti, pročitaj naše savjete za slaganje odlične prezentacije, a onda se baci i na ostatak ovog teksta. Spreman? Krećemo!

Kako započeti prezentaciju? 

Znati kako započeti izlaganje je vrlo važno – tih nekoliko prvih trenutaka tvoja su prilika da „uvučeš“ publiku u tematiku koju izlažeš i zainteresiraš ih da te slušaju do kraja. Osmišljavanjem privlačnog početka svoje prezentacije zaokupit ćeš njihovu pozornost i pomoći im da razumiju svrhu cijelog izlaganja. Uvijek možeš započeti tako da se predstaviš. Tvoje ime i nekoliko detalja relevantnih za prezentaciju ili okruženje u kojem se nalaziš približit će te publici. Ispričaj o čemu ćeš govoriti u sažetim rečenicama, koristeći ključne riječi, koje ćeš u potpunosti objasniti poslije, tijekom same prezentacije. Prije nego što počneš s izlaganjem razmisli o dijeljenju kratke, relevantne (i po mogućnosti osobne) priče. Ona može biti duhovita ili potaknuti na razmišljanje, ali nikako u trajanju dužem od 30 sekundi do jedne minute te mora sadržavati nekoliko relevantnih informacija. Ako nemaš takvu priču, razmisli o dijeljenju činjenice koja potiče na razmišljanje o relevantnosti prezentacije. Primjerice, ako je tvoja prezentacija usmjerena na ekološke teme, konkretan podatak o tome koliko se tona plastike dnevno izvuče iz svjetskih mora i voda zasigurno bi trebao ostaviti značajan utisak na publiku. Na isti način bi trebao djelovati i podatak koliko primjerice, novaca na mjesečnoj razini bude ukradeno vlasnicima zbog nepridržavanja mjera sigurnosti prilikom korištenja online transakcija, ukoliko je to tema tvoje prezentacije. Ključna stvar je da tvoj početak bude upečatljiv, a kao takav i nezaboravan.

Dojam koji ostavljaš jednako je važan kao i kvaliteta prezentacije 

Govornici često ne shvaćaju da dobar govor ili razgovor nije samo informacija, već i uvjeravanje i utjecaj. Kada samo klikću kroz pretrpane slajdove, ne samo da propuštaju dragocjene prilike za daljnje napredovanje u karijeri, već će se i teško pozicionirati kao vođe i utjecajni govornici. Imati prezentaciju s pravom strukturom i sadržajem nikada nije bilo važnije za stvaranje željenog učinka.

Kako svojoj publici pružiti tako transformativno iskustvo?

Stani uspravno i drži ruke podalje od džepova. Želiš da publika zna da je ono što govoriš istinito i zanimljivo, zato svakako uspostavi kontakt očima. Ne gledaj iznad publike u stražnji zid, ne bulji u mjesto na stolu. Prekrižene ruke ili sklopljene poput smokvinog lista i vrpoljenje znakovi su nelagode. Kretanje dok govoriš pred ljudima učinkovit je način da zadržiš njihovu pažnju, no dok miruješ zauzmi čvrst stav, drži se uspravno i samouvjereno.

Ako misliš da je to nešto što će ti teže ići, samo je jedno rješenje – vježbaj. Dok kod kuće vježbaš izlaganje prezentacije, ponašaj se kao da si pred publikom. Vježba pred ogledalom može ti odvraćati previše pozornosti, zato iskoristi današnje mogućnosti tehnologije i snimaj se dok izlažeš. Dok pregledavaš snimku, zapitaj se bi li vjerovao osobi koja govori te informacije, na takav način i odašilje baš takav dojam. Ako je odgovor na iti jedno od tih pitanja „ne“, vrijeme je da to promijeniš. I ponovno snimaš. I ponovno gledaš. I ponovno ispravljaš. Mnogima je teško držati ujednačen tempo tijekom prezentacije, zato prije nego kreneš napravi 10 polaganih, dubokih udaha. Ne moraš biti savršen, samo ti treba biti dovoljno ugodno u vlastitoj koži da se i drugi osjećaju ugodno dok te slušaju. 

 Pet-savjeta-za-bolju-javnu-prezentaciju

Pet savjeta za bolju javnu prezentaciju

1. Pripremi se

Pripremi svoje ključne točke prije samog početka, a pri ruci drži podsjetnik koji će ti pomoći u slučaju da zapneš – nikako nemoj stalno pogledavati u njega ili još gore, čitati. Zamisli ga kao naslove poglavlja koja ćeš prezentirati.

Kada razvijate svoj govor, pokušajte se posvetiti temi prezentacije i usredotočite se na transformaciju koju želite da vidjeti u svojoj publici. Javni nastup je manje zastrašujući kada se usredotočiš na svoju publiku i shvatiš što joj točno želiš isporučiti.

2. Koristi vizualna pomagala

Vizualna pomoć, kao što je PowerPoint prezentacija, može pomoći da izraziš svoje ključne točke, a pritom bolje angažiraš publiku. Izbjegavaj previše teksta i čitanje sa slajdova, već radije odaberi fotografije, grafikone ili video zapise. 

3. Upoznaj svoju pravu publiku

Razmisli što je publici važno i što će najvjerojatnije smatrati korisnim. Vrsta događaja na kojem ćeš govoriti također utječe na pristup prezentiranju. Formalna gala večer može zahtijevati drukčiju vrstu prezentacije od one u učionici.

4. Vježbaj pred publikom 

Anksioznost može blokirati tvoj mozak u stvaranju veza, ali svladavanje gradiva koje prezentiraš pomoći će ti da izbjegnete taj štetni učinak. Osim toga, vježbanje nastupa će ti prije svega pomoći da smanjiš mnogo tjeskobe. Ako točno znate što ćeš reći, osjećat ćete se puno sigurnije pred publikom.

Svoj javni nastup možeš uvježbati na dva načina: 

  • vježbaj pred publikom – publika si ti, snimi video dok uvježbavaš govor
    Prvih nekoliko ponavljanja pokušaj savladati gradivo. Nakon što si savladao prezentaciju, može snimiti video svog izlaganja. Na taj način možeš uočiti stvari koje možda nisi primijetio da radiš (osvrtanje na slideove, neprestano hodanje amo-tamo, prebrzo pričanje itd) i koje možeš ispraviti.
  • vježbaj ispred prijatelja kojima vjeruješ i kojima ćeš dati do znanja da tražiš konstruktivne povratne informacije. Daj im nekoliko savjeta o tome na što treba pripaziti kako bi primijetili trebaš li još poraditi na tempu, vrpoljenju ili informacijama u određenom dijelu.

5. Pokušaj se opustiti

Strah od javnog govora može negativno utjecati na tvoj govor tijela. Govor tijela važan je iz nekoliko razloga:

  • Neverbalna komunikacija – u kojoj je veliki dio govora tijela – nadopunjuje verbalnu komunikaciju. Držanje, način na koji se držite, način na koji pomičeš ruke… svi ti aspekti govora tijela mogu ti pomoći da preciziraš i pojačaš ono o čemu govoriš.
  • Govor tijela kojeg niste svjesni može i naškoditi. Većina nas ima male živčane tikove koje ne primijetimo, a na koje bi trebalo pripaziti u kojoj mjeri ih radimo. Neki primjeri – stalno hodanje amo-tamo, držanje ruke u džepu, pregledavanje prethodnih slideova, tapkanje nogom u mjestu, dodirivanje vrata rukom…

Najbolji javni govornici paze na svoje pravilno držanje, uspostavljaju kontakt očima s publikom i kreću se na načine koji izgledaju prirodno. Dobar govor tijela poboljšava izvedbu i pomaže publici da shvati i zapamti ono što govoriš. Ako ti uživaš, publika će to primijetiti i više će ti vjerovati.

Vjeruj nam – možeš ti to!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email