Pregled 2023. godine na Sveučilištu Libertas

Spremni za izazove koje nam donosi nova, 2024. godina, vrijeme je da se prisjetimo svega što smo na Sveučilištu Libertas doživjeli u protekloj godini. Nova znanja, poznanstva, iskustva, putovanja, predavanja, svečane promocije, knjige, časopisi i druženja… sve to učinilo je 2023. godinu nezaboravnom. Zajedno smo se radovali uspjesima naših kolega, ugostili brojne uglednike i stručnjake, te proslavili zasluženi akademski uspjeh svih naših diplomanata, magistara i doktora.

Godina nam je započela 2. studentskom debatom, koja je rezultat rada studenata Međunarodnih odnosa na jedinstvenom kolegiju Retorika kod izv. prof. dr. sc. Ivora Altarasa Pende.

Sredinom godine dobili smo i novi saziv Studentskog zbora, studente i studentice koji će kroz novi dvogodišnji mandat voditi brigu o životu, pravima, kao i obvezama studenata na Libertasu, uz vodstvo njegovog predsjednika Karla Škorića i potpredsjednice Stelle Jug.

12. festival Miroslav Krleža, kojim se obilježila i 130. godišnjica rođenja čudesnog književnika Miroslava Krleže, dodijelio je velikoj glumici Krležina teatra i našoj dekanici Fakulteta za film i scenske umjetnosti izv.prof.art. Branki Cvitković posebno priznanje za vraćanje života Krležinoj riječi te Belinu ogrlicu, rad akademske slikarice Diane Sokolić.

Vrijeme je da zavrtimo sat unatrag i prisjetimo se najistaknutijih događaja koji su obilježili 2023. godinu na Libertas Međunarodnom Sveučilištu!

Svečane promocije diplomanata

U veljači su u svečanom ambijentu Zagrebačkog kazališta mladih održane svečane promocije za studente koji su završili preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije na Sveučilištu Libertas u Zagrebu. Svečanost je održana u dvije grupe, a ukupno je na pozornici ZKM-a, uz nazočnost uglednih gostiju, obitelji i prijatelja, svečano promovirano 200 prvostupnika i magistara koji su obranili svoje radove od kolovoza do studenog 2022. i potvrdili svoj dolazak na promociju.

U lipnju je održana i svečana promocija studenata Sveučilišta Libertas u Gradu Kutini. Voditelj svečane promocije prof. dr. sc. Ivo Andrijanić, rektor Sveučilišta čestitao je diplomantima i pritom istaknuo veliku važnost stečene diplome i visokog obrazovanja, kao i značaj permanentnog stjecanja znanja i vještina.

Na drugoj svečanoj promociji u okruženju Zagrebačkog kazališta mladih, u studenom, uz sveučilišne diplome dodijeljene su i Rektorove nagrade za najbolji uspjeh u akademskoj godini 2022./2023.:

Fran Šepac – najbolji uspjeh na stručnom prijediplomskom studiju (student generacije), Menadžment športa i športskih djelatnosti

Luka Petrušić – najbolji uspjeh na sveučilišnom prijediplomskom studiju (student generacije), Međunarodni odnosi

Nikolina Bagavac – najbolji uspjeh na sveučilišnom diplomskom studiju (studentica generacije), Fizioterapija

Monika Pehaček – najbolji stručni završni rad – Poslovna ekonomija (Kutina) – “Analiza oporezivanja dohotka u Republici Hrvatskoj i odabranim zemljama Europske Unije”, mentorica Radmila Pavličić

Petra Hrkač – najbolji sveučilišni završni rad, Međunarodno poslovanje – “Komparativna analiza inflatornih kretanja u Hrvatskoj i Njemačkoj u razdoblju od 2007. do 2022. godine”, mentorica izv. prof. dr. sc. Sandra Šokčević

Nikolina Bagavac – najbolji sveučilišni diplomski rad, Fizioterapija – “Mjera ishoda iz perspektive pacijenta nakon operacije kuka”, mentorica prof. dr. sc. Jasna Mesarić, dr. med.

Diplomatska gostovanja

Zahvaljujući posjeti Veleposlanstva Malezije u sklopu diplomatske radionice, studenti su se imali prilike upoznati s ovom prekrasnom i zanimljivom zemljom, istražiti bogatu povijest Malezije, njezin geopolitički položaj te svakodnevni život stanovnika. Sesija pod nazivom “Malaysia Truly Asia” pružila je studentima dublji uvid u posebnosti ove zemlje, a također su imali priliku kušati tradicionalnu malezijsku hranu, stvarajući autentično iskustvo kulturne razmjene. Jedan od istaknutih dijelova radionice bio je razgovor s veleposlanikom Malezije, Njegovom Ekselencijom gospodinom Kennedyjem Bin Mayongom Ononom, koji je podijelio svoje dragocjeno iskustvo kao diplomat tijekom sesije pod nazivom “Life of Diplomate with Ambassador of Malaysia.”

U sklopu dvodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednica Republike Kosovo dr. sc. Vjosa Osmani Sadriu posjetila je Libertas međunarodno sveučilište, gdje održala inspirativno predavanje pod nazivom “The Journey of the Western Balkans towards EU: What comes next?”. Ovo predavanje o strateškoj važnosti integracije Zapadnog Balkana u Europsku uniju zaintrigiralo je brojne studente koji su imali priliku dobiti odgovore na svoja pitanja izravno od predsjednice Republike Kosovo.

Sveučilište Libertas posjetio je i veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ruaidhri Mark Dowling, koji je studentima Sveučilišta Libertas i predstavnicima Diplomatskog kluba održao predavanje na temu stanja u Europskoj uniji i bilateralnih odnosa s našom domovinom, za koje veleposlanik kaže da su uistinu izvrsni.

Obrane doktorskih disertacija i tema

Svoje nove titule doktora u protekloj je godini uspješno zaslužilo nekoliko naših kolega. Frano Plišić tako je uspješno obranio svoju doktorsku disertaciju pod naslovom „Razvojne mogućnosti Hrvatske kao turističke destinacije Europske unije“, dok je Irena Bilić isti uspjeh ostvarila sa svojom doktorskom disertacijom pod naslovom „Osobine ličnosti i diplomatska profesija. Percepcija relevantnih osobina ličnosti u području selekcije kandidata za diplomatsku profesiju“. Jednako uspješan bio je i Mario Varović s doktorskom disertacijom pod nazivom “Institucionalno uređenje europskog monetarnog poretka u interakciji s međunarodnim odnosima unutar Europske unije”, kao i Ivan Burazin s temom „Terorizam kao forma društvenog pokreta“, te Danijel Carev s disertacijom pod nazivom „Konkurentnost Republike Hrvatske kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu“.

Obranu sinopsisa svojih disertacija uspješno su odradili Adrian Ježina za temu „Model upravljanja razvojem liderskih kompetencija u jugoistočnoj Europi“, Iva Ančić za temu pod naslovom „Promjene u trendu upravljanja u kontekstu održivosti i uspješnosti poslovanja multinacionalnih kompanija u Republici Hrvatskoj kroz utjecaj žena u upravnim odborima“, Dinka Jurišić za temu „Moralni imunitet liječnika i medicinskog osoblja u oružanim sukobima“ i Andra Rados Bajlo za temu „Oporezivanje digitalnih usluga u Europskoj uniji“.

Sporazumi i partnerstva

Libertas međunarodno sveučilište i Hrvatski paraolimpijski odbor sklopili su sporazum o suradnji kojim je predviđeno da će Sveučilište Libertas omogućiti vrhunskim kategoriziranim sportašima I., II. i III. kategorije studiranje na preddiplomskom stručnom studiju “Menadžment športa i športskih djelatnosti”, bez obzira na prethodni školski uspjeh, po najnižim školarinama, a sportaši ga mogu upisati kao redovni ili izvanredni studenti. Također, Libertas međunarodno sveučilište će, na prijedlog HPO-a, jednom vrhunskom kategoriziranom sportašu omogućiti školovanje na navedenom preddiplomskom stručnom studiju bez plaćanja školarine za sve tri godine studija, pod uvjetom da redovno upisuje više godine studija.

Libertas međunarodno sveučilište postao je i partner novopokrenutog projekta “SMARTIES for SMEs – Pills of Sustainable, Smart, Regenerative Tourism to Empower SMEs in the EU Mediterranean area“, suradničke inicijative koja uključuje osam partnera iz šest europskih zemalja. Predvođen Gospodarskom komorom sjeverozapadne Toskane, projekt je službeno predstavljen u sjedištu Gospodarske komore u Pisi. Sveučilište Libertas ima partnersku ulogu u ovom projektu, nudeći svoju stručnost u znanstvenim i metodološkim područjima. Ova suradnja označava predanost naše institucije znanstvenoj i akademskoj izvrsnosti u usmjeravanju turističke industrije prema održivijoj i prosperitetnijoj budućnosti, a voditeljica projekta na Libertas međunarodnom sveučilištu je mr.sc. Ksenija Keča.

Tijekom svibnja u Pisi je održan i 4. transnacionalni projektni sastanak projekta QUEST – promoting QUality intErnships in Sustainable Tourism and Cultural Heritage Management, financiranog iz programa Erasmus+ Europske unije, a čiji je  nositelj Libertas međunarodno sveučilište. Svi partneri iz Italije, Španjolske, Cipra i Hrvatske osobno su prisustvovali sastanku, čiji je glavni cilj bio rasprava o razvoju svih rezultata projekta. QUEST je projekt koji ima za cilj unaprijediti način provođenja studentske prakse u turističkom i kulturnom menadžmentu.

Tijekom svibnja u Zagrebu je održana i 3. škola neteritorijalne autonomije, čiji je cilj pružiti stjecanje novih znanja i vještina vezanih uz odnos demokracije, pojedinačnih prava i kolektivnih prava, kao i načina na koje se promocija i zaštita manjinskih prava može organizirati kroz neteritorijalne oblike autonomije. U programu su sudjelovala 8 instruktora s više europskih sveučilišta i 20 polaznika iz desetak europskih zemalja. Organizatori škole su Libertas međunarodno sveučilište u Zagrebu i Europska udruga za znanstvenu i tehnološku suradnju (COST) programa Europske unije koja financira Europsku mrežu za neteritorijalnu autonomiju (ENTAN). ENTAN je od 2019. godine započela akciju koju podržava COST, a s mandatom proučavanja načina na koje različiti modaliteti neteritorijalne autonomije pomažu u rješavanju i ublažavanju nacionalnih i etničkih sukoba i napetosti, što je osobito važno u zemljama s manjinskim zajednicama koje zahtijevaju priznavanje svojih kolektivnih prava.

Nove knjige, časopisi i radovi

Bogatstvo pisane riječi ove smo godine doživjeli kroz promociju nekoliko zanimljivih knjiga i nova izdanja naših cijenjenih časopisa. Tako su svoju knjigu „Upravljanje poslovnim događanjima – s aspekta turizma i mikroekonomije uz primjenu komunikacijsko-informacijskih tehnologija“, u izdanju Sveučilišta Libertas, predstavili dr.sc. Andreja Rudančić, dr.sc. Sandra Šokčević i dr.sc. Edvard Badurina.

U travnju je izašao i sedmi broj Libertas novina. Libertas studentske novine već godinama studentima Sveučilišta Libertas pružaju platformu za izražavanje kreativnosti, informiranje i razmjenu ideja. Najnoviji broj donosi pravo bogatstvo sadržaja, uključujući razna događanja, zanimljive intervjue i iskustva, kao i vrijedne studentske analize. Sve brojeve možete pronaći na poveznici.

Libertas međunarodno sveučilište je 2019. godine preuzelo izdavanje časopisa Međunarodne studije: časopis za međunarodne odnose, vanjsku politiku i diplomaciju. Časopis je utemeljen 2000. godine te predstavlja dugu tradiciju u proučavanju područja međunarodnih odnosa, vanjske politike, međunarodne ekonomije i srodnih područja i u poticanju interdisciplinarnog pristupa. Dugogodišnji urednik, sve do svoje smrti, bio je Radovan Vukadinović, a od preuzimanja časopisa od strane Libertas međunarodnog sveučilišta glavni urednik je Vladimir Filipović. Elektronskom izdanju moguće je pristupiti putem poveznice, a tiskano izdanje dostupno je u knjižnici sveučilišta.

Objavljena su i dva nova broja znanstvenog časopisa Acta Economica Et Turistica. Ovo je deveta godina za redom da kroz ovaj znanstveni časopis nastavnici, studenti i vanjski suradnici imaju priliku publicirati svoje znanstvene i stručne radove. Tiskano izdanje dostupno je u knjižnici sveučilišta, a elektronskom izdanju može se pristupiti putem poveznice.

Izv.prof.dr.sc. Ante Samodol objavio je članak „Interakcija financijskog razvitka, nejednakosti i rizika od siromaštva u Republici Hrvatskoj“ u časopisu Revija za socijalnu politiku, Vol. 30 No. 1, 2023. Časopis izdaje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu , indeksiran je u WoSCC, SSCI, SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI, Scopus bazama. U članku se istražuje financijski razvitak RH mjeren dimenzijama financijalizacije, financijskog produbljivanja i financijske uključenosti kroz interakciju s dvije dimenzije socijalne isključenosti kao što su nejednakost dohotka i stopa rizika od siromaštva.

Docent Maroje Višić objavio je članak “Marcuse’s Brand of Critical Theory and Postcolonialism” u međunarodnom časopisu Interdisciplinary Description of Complex Systems : INDECS, kojeg izdaje Hrvatsko interdisciplinarno društvo , indeksiranom u WoSCC, EconLit, ErihPlus bazama. Članak donosi do sada nedostatno obrađivanu temu odnosa postkolonijalne i kritičke teorije i skreće pozornost na neka pogrešna tumačenja u postojećim raspravama. Doprinos članka je u polju političke i socijalne teorije.

Intervjui Libertasovih profesora

Naš profesor dr. sc. Luka Brkić dao je zanimljiv intervju za novi broj časopisa Diplomacy & Commerce u kojem je govorio o prednostima i mogućnostima poslijediplomskih studija “Međunarodni odnosi i diplomacija” i “Poslovna ekonomija i održivi razvoj” na Sveučilištu Libertas, kao i o kvaliteti visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Na portalu Telegram.hr objavljen je intervju s doc.dr.sc. Helenom Šlogar o rezultatima istraživanja ”Poduzetničke kompetencije studenata”. Istraživanje su provele doc.dr.sc. Tamara Ratković, doc. Helena Šlogar i izv.prof.dr.sc. Sandra Šokčević. Studija je objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu Economics and Sociology, a cilj istraživanja bio je ispitati samoprocjenu poduzetničkih kompetencija studenata te utvrditi postoje li razlike vezano za spol, dob, odabrano područje studiranja i izbor karijere nakon završetka studija.

Gostujuća predavanja na Libertasu

U sklopu predavanja na studiju Menadžmenta športa i športskih djelatnosti imali smo čast ugostiti Ninu Bulu, nogometnog profesionalnu legendu i ponosnog alumnija Sveučilišta Libertas, koji je s entuzijazmom podijelio svoje jedinstvene životne i sportske izazove, pružajući uvid u svoju impresivnu karijeru koja obuhvaća klubove u Japanu, Austriji, Grčkoj te domaćem terenu HNL-a. Nino je također podijelio svoje vrijedno trenersko iskustvo u stožeru Nenada Bjelice u renomiranih klubova poput Dinama, Osijeka i Trabzonspora.

 

U sklopu kolegija Odnosi s javnošću u turizmu kao gost predavač sudjelovala je Marina Srnec, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice. Tema predavanja bila je Promocija ruralnog turizma, odnosno promocija turističke kampanje Doživi domaće, istraži održivu Hrvatsku. Tom prilikom studenti su se mogli upoznati s nizom aktivnosti koje je Hrvatska turistička zajednica provela kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu kroz tiskane materijale, content oglašavanje, display oglašavanje te aktivnostima na društvenim mrežama. Tim postupkom označio se početak izrade Medija plana studenta čije će teme obuhvaćati kreiranje kampanje odnosa s javnošću za primjere održive Hrvatske.

Na Sveučilištu Libertas održana je i 4. međunarodna znanstvena konferencija State (In)Stability, s ovogodišnjom temom: State (in)stability and communist legacy in Central and Southeastern Europe. Konferencija je okupila preko 40 znanstvenika iz 12 država s 4 kontinenta. Posebno zadovoljstvo bilo je inspirativno predavanje američko-norveške politologinje Sabrine P. Ramet na temu: “Idealism and functionalism in East-Central European History”.

Radujemo se budućim suradnjama i gostovanjima stručnjaka koji obogaćuju našu akademsku zajednicu s praktičnim znanjem iz stvarnog poslovnog i diplomatskog svijeta.

Gostovanja studenata Libertasa u Hrvatskoj i svijetu

U organizaciji profesora Ivan Grdešića grupa studentica i studenata diplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije boravila je na studijskom posjetu Europskom parlamentu u Strasbourgu. Studenti su bili gosti zastupnika Tonina Picule, a osim posjete Europskom parlamentu posjetili su i Europski sud za ljudska prava i susreli se s hrvatskim sucem Davorom Derenčinovićem. Ovo putovanje obogatilo je njihove perspektive i potaknulo ih na razmišljanje o ulozi Hrvatske u Europskoj Uniji i vlastitoj budućnosti.

Grupa Libertasovih studenata turizma s profesoricom Andrejom Rudančić posjetila je, u sklopu aktivnosti na kolegiju Upravljanje turističkim događanjima, MEETEX 2023 – najveću međunarodnu B2B burzu poslovnog turizma u Hrvatskoj. Sudjelovanje na ovom događanju našim je studentima bila odlična prilika da uživo vide kako funkcionira poslovni svijet u kongresnom turizmu, upoznaju proces samog nadmetanja što se tiče poslovnih događanja i kako to funkcionira na tržištu, ali i svjedoče sklapanju novih poslovnih suradnji na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

U okviru predmeta “Kulture u jeziku turizma“, studenti druge godine diplomskog studija, smjera Turistički i hotelski menadžment, posjetili su zagrebačku džamiju, zajedno sa svojom nastavnicom, dr.sc. Višnjom Špiljak. Bili su gosti gospodina Mevludija efendije Arslanija, zamjenika zagrebačkog muftije, drugog čovjeka Islamske zajednice u Hrvatskoj i do nedavno direktora Islamske gimnazije u Zagrebu.

Grupa studenata treće godine preddiplomskog stručnog studija Turističkog i hotelskog menadžmenta, u okviru kolegija Hotelski marketing i prodaja sudjelovala je na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Šibeniku, što im je omogućilo stjecanje novih iskustva iz radnog okruženja hotelskog poslovanja i osobnih doživljaja. Uz potporu Uprave Sveučilišta ostvareni su izvrsni kontakti s javnom ustanovom Tvrđava Kulture Šibenik, te su otvorena vrata za uspješan nastavak suradnje i u budućnosti. 

Studenti s treće godine prijediplomskog stručnog studija Turistički i hotelski menadžment, u sklopu kolegija Promocija u turizmu sudjelovali su na terenskoj nastavi u Gradu Sv. Nedelja. Sama terenska nastava provodila se u sklopu 4. međunarodne znanstveno-stručne konferencija za razvoj ruralnog turizma RRT 2023 koja se u studenom održala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište Libertas partner je u organiziranju ove konferencije na kojoj su sudjelovali i Fakultet turizma i ruralnog razvoja iz Požege, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet za turizem Univerza v Mariboru, Visoko gospodarsko učilište Križevci, Ekonomski fakultet u Osijeku, Međimursko veleučilište Čakovec, te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.

Sveučilišna putovanja

Za sve ljubitelje druženja u prirodi, održano je 31. putovanje do pizze preko Medvednice – sada već tradicionalno studentsko planinarenje preko Sljemena u prosincu. Napravljen je i raspored druženja za sljedeću godinu, koji je dostupan na ovoj poveznici i zasad uključuje sedam termina tijekom čitave godine, tako da se svi zainteresirani stignu na vrijeme pripremiti i prijaviti za nove avanture.

Uspjesi Libertasovih studenata

Dino Šimunec, student Fizioterapije na Sveučilištu Libertas, postao je europski viceprvak u karateu. Mladi samoborski karatist i državni reprezentativac srebro je osvojio na Europskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u Pragu.

Veliki uspjeh postigao je i David Žakula, redovan student Sveučilišta Libertas u Dubrovniku i član boksačkog kluba Dubrovnik, koji je slavio kao pobjednik u poluteškoj kategoriji 1. hrvatske boksačke lige.

Naša studentica druge godine studija Međunarodni odnosi, Daria Simić, sudjelovala je na 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023., u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora, gdje je predstavila svoj inovaciju usmjerenu prema ljudima koji se liječe hemodijalizom. Njezina inovacija privukla je pozornost stručnjaka i posjetitelja, te je za nju osvojila srebrnu medalju.

Čestitamo našim kolegama i želimo im puno novih sportskih i akademskih uspjeha!

Erasmus putovanja i doživljaji s bilateralnih razmjena

Sveučilište Libertas s ponosom surađuje u Erasmus programima, a naši studenti rado dijele svoje doživljaje i iskustva iz zemalja u kojima su živjeli i studirali na razmjeni. Tako su nam svoje dojmove prenijeli Teo Mataija koji je boravio u Turskoj, Ana Matić koja je otkrivala ljepote Španjolske i Ivana Matić koja nam je ispričala nešto o životu u Njemačkoj.

Sveučilište Libertas međunarodno je sveučilište koje svojim studentima nudi mogućnost razmjene u Erasmus+ programu, ali i kontinuirano proširuje mogućnosti razmjene za svoje studente i izvan EU (izvan ERASMUS područja). Jedna od njih je mogućnost bilateralne razmjene na KL University, u Kuala Lumpuru, Malezija, s kojeg se vratila kolegica Edit Zadković, studentica prijediplomskog studija Poslovne ekonomije, koja je otkrila par detalja s razmjene, a o čijem ćemo iskustvu više čitati u nekom od narednih brojeva Libertas novina.

Pokrenuta dva nova podcasta – Detant i Libertas Talks Podcast

Velika novost i osvježenje zasigurno je novi Libertas Talks Podcast, pokrenut u sklopu Diplomatskog kluba Libertas. Članovi Libertas Talks podcasta su Mihael Glavaš, Karlo Škorić, Nikola Brač,  Ian Stojanović i Tin Kruhoberec. Ova mlada i vrijedna ekipa istražuje teme povezane s međunarodnim odnosima, diplomacijom, ekonomijom i brojnim drugim zanimljivostima uz relevantne goste. Brojne zanimljive epizode već su iza njih, druga sezona već se zahuktala, a radujemo se novim temama, gostima i iznenađenjima koje nam spremaju u budućnosti.

S odličnim gostima i zanimljivim temama krenuli su i autori podcasta Detant, koji se može pogledati na službenom kanalu Sveučilišta Libertas. Gosti premijerne emisije bili su tri bivša ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospoda Miomir Žužul, Davor Ivo Stier i Tonino Picula. Tijekom druženja s eminentnim gostima raspravljen je hrvatski vanjskopolitički status i uloga kao i brojne trenutne aktualnosti i izazovi u području vanjske politike.

Jedva čekamo vidjeti što nam sve donosi nova, 2024. godina na Međunarodnom sveučilištu Libertas!

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: