Iskustvo s razmjene studenata: Teo Mataija

Ime i prezime: Teo Mataija
Država: Turska
Naziv sveučilišta: Beykent Sveučilište Istanbul
Vrijeme boravka: zimski semestar

 

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak?

Mnogo razloga me potaklo za sudjelovanje na ERASMUS programu u Istanbulu, počevši od želje za upoznavanje nove kulture i običaja, kao i kulturnih znamenitosti poput muzeja, umjetničkih galerija, arhitekture i glazbe. Oduvijek sam željan avanture, odnosno istraživanja novih mjesta sa odličnom gastronomijom, prelijepim krajolikom i načinom života. Osim hedonističkih užitka, težnja za edukacijom i usavršavanjem na profesionalnoj razini kroz predavanja, razne tečajeve i seminare, učenje novog jezika i drugih vještina, uvelike su olakšale moju odluku za sudjelovanjem.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano Sveučilište/ destinaciju?

Odabrao sam Istanbul Beykent University radi reputacije fakulteta, kvalitete i iskustva nastavnog osoblja, uspješnost alumni zajednice, odnosno bivših studenata fakulteta i njihov daljnji razvoj karijera nakon završetka studija. Presudni su bili programi i predmeti koji su u potpunosti odgovarali nastavnom planu na Sveučilištu Libertas te nisam imao potrebe izlaziti na ispitni rok.

Što nam možete reći o Sveučilištu i predavanjima??

Beykent University ima pomno isplanirana i organizirana predavanja koja uključuju interakciju sa studentima, poput postavljanja pitanja, raspravama o materijalu ili radom u grupama. Korištenje primjera iz stvarnog financijskog svijeta ili povezivanja materijala s njihovim vlastitim iskustvima koje potiču na kritičko razmišljanje u znatnoj mjeri pospješuju daljnji razvoj poslovnih ideja i tema koje dovode korak bliže ostvarenju.

 

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Bilo je izazovno snaći se na početku, međutim potrebno je prilagoditi se na novu kulturu i način života. Najveći problem na koji sam naišao u Turskoj je to što većina stanovništva ne govori engleski jezik. Jezična barijera je stvarala poteškoće u raznim područjima, no to me potaknulo na učenje jezika domaćina kroz govor sa lokalnim stanovništvom, pohađanjem tečajeve jezika i korištenja aplikacija. Pridružio sam se raznim klubovima i udrugama kako bi se upoznao sa lokalnom zajednicom i sudjelovao u aktivnostima koje me zanimaju. Bitno je biti prijateljski raspoložen i otvoren za razmjenu kulturnih draži.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Naknade stečene od ERASMUS programa su bile dovoljne za prosječan život u Istanbulu. Smještaj sam pronašao i dijelio sa prijateljima, Ukrajincem i Poljakom, koji se nalazio nedaleko od fakulteta po cijeni prikladnoj studentima. Cijene namirnica u supermarketima su prihvatljive u usporedbi s nekim europskim zemljama, kao i hrana koja je ukusna i raznolika u restoranima može se naći po povoljnim cijenama. Cijene javnog prijevoza uz popust studentima su razumne s obzirom da uključuje tramvaje, autobuse, metro i trajekte.

 Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Stekao sam jako dobre prijatelje za vrijeme trajanja Erasmus programa. Osim što možemo razgovarati o svojim interesima, hobijima i tradicijama, možemo razmijeniti i znanje s obzirom da smo svi u istoj industriji. Međusobni savjeti nam pomažu naučiti ili pomoći u rješavanju problema s kojima se susrećemo danas ili sutra na našem poslu. Stvaranje veza i ostanak u kontaktu pomaže u razvoju karijere i pronalaženju novih poslovnih prilika.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Iskustva od raznih putovanja unutar Turske, jela, pića, upoznavanja i druženja sa studentima, kulture, znanja i iskustva stečena u predivnom gradu kao što je Istanbul ostaju nezaboravna. Iako se jedno iskustvo ipak razlikuje od drugih, iskustvo u trajanju od 90. minuta koje me povelo doma svaki put kada su naši vatreni zaigrali. Odlične rezultate vatrenih, uz mene, bodrili su i mnogi ljudi različitih nacija. Osjećaj ponosi koji je rastao uz svaki korak dalje i osjećaj zajedništva s drugim navijačima nikada neće biti izbrisan iz mojeg sjećanja, posebice sreća i slavlje koje je uslijedilo nakon osvojene brončane medalje. Nadam se da će biti još sličnih trenutaka kako bi svaki Hrvat, ma gdje god bio, osjećao isto.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

ERASMUS je savršena prilika za studiranje u inozemstvu uz podršku vrsnih koordinatora/ica koji će vam pomoći premostiti izazove koje program nosi. Uz razvijanje osobnih kompetencija i mreže kontakata, Erasmus iskustvo može biti vrijedno u budućoj karijeri, jer pokazuje poslodavcima da ste spremni za izazove i da ste sposobni raditi u međunarodnom okruženju. Život u drugoj zemlji može vas izložiti novim hobijima, interesima i načinima života, što vam može pomoći da pronađete nove strasti u životu. I u konačnici kreiranje uzbudljivih i nezaboravnih iskustva koje će obogatiti vaš život kako bi rasli kao osoba i profesionalac, sa vama će ostati zauvijek.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: