Iskustvo s razmjene studenata: Ivana Matić

Ime i prezime: Ivana Matić
Država: Njemačka
Naziv Sveučilišta: OTH Regensburg
Vrijeme boravka: ljetni semestar

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je pokrenulo na taj korak?

Od kada sam upisala ovaj fakultet, čitala sam o ERASMUS programu. Općenito sam avanturistički tip te volim putovanja i upoznavanje s različitim kulturama te tradicijama. Planirala sam svake godine otići barem na jednu destinaciju. Nažalost, COVID-19 pandemija je krenula i moje planove poremetila. Nastava je bila online i nisam vidjela bit odlaska na razmjenu. Napokon sam mogla otići na četvrtoj godini u ljetnom semestru, što mi je bilo jedno od boljih životnih iskustva.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano Sveučilište/destinaciju?

Njemačka je država koja je na dobrom glasu u našoj republici te sam se htjela bolje upoznati sa njemačkim načinom i ritmom života. Uz pomoć koordinatorice Martine Glavan odlučila sam se za fakultet OTH Regensburg. Također, dom je imao veliki utjecaj na moju odluku. Naime, Sveučilište Libertas ima rezervirana četiri mjesta za svoje studente koji žele ići na razmjenu u taj grad.

Što nam možete reći o odabranom sveučilištu i predavanjima?

Fakultet OTH Regensburg ima jako velik i moderni kampus. Na tom području imaju jako veliku i sistematiziranu knjižnicu gdje sam provela svoje dane učeći. Također, menza ima veliki izbor ukusne hrane te odlično je mjesto za druženje. OTH je podijeljen na odjele i svaki odjel ima svoju zgradu. Predavanja sam slušala na engleskom jeziku i bila su jako informativna. Profesori su predavali na nove načine koji mi je proširio vidike.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Na samom početku mog dolaska bila sam jako nesigurna. Nalazila sam se u drugoj državi i bila sam sama. Zahvaljujući tutorsima (njemački studenti OTH Regensburg koji se brinu za međunarodne studente) sam se opustila i shvatila kako je ovo jedinstvena prilika. Nakon prvog tjedna, svi međunarodni studenti su bili opušteniji te je tako započelo naše zajedničko druženje. Jezik i drugačiji način života nisu bili veliki problem, već samo situacije na koje se trebalo prilagodit. Srećom, prilagodba je bila brza.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Što se tiče financija, dobila sam stipedniju od ERASMUS fonda. OTH Regensburg je za svoje studente omogućio da je službena kartica fakulteta (kao naša iskica) ujedno i pokaz za javni prijevoz. Uz pomoć toga, kretanje unutar grada je bilo jednostavnije.
Svoje vrijeme za ručak sam pretežito provodila u menzi jer je hrana jeftinija, a ujedno je bilo i dobro mjesto za druženje sa ostalim studentima. Večeru sam jela sa svojom cimericom, a zajedničkim kuhanjem smo se i sprijateljile. Iako sam dobila stipendiju to mi nije bilo dovoljno. Budući da sam ja znala da ću ići na razmjenu, počela sam štediti. Preporučila bih drugim studentima da se fokusiraju na stipendiju ali je I potrebno još novaca sa strane.

Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Moja razmjena je službeno bila završena 23.07.2023. kada sam se vratila u Zagreb. Tog dana su moji najbliži prijatelji s razmjene došli u moj dom te smo imali zadnji zajednički doručak. Pošto smo se uistinu zbližili prošli semestar, isplanirali smo putovanje u devetom mjesecu ove godine, a mjesto susreta je Nizozemska. Također, tri Njemice s kojima sam se uistinu zbližila na razmjeni došle su ovo ljeto kod mene na Pag na druženje.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Moje najbolje iskustvo je to što sam pronašla ljude s kojima sam mogla putovati. Svi su imali istu inicijativu kao i ja. Svaki vikend smo planirali druge lokacije. Putovali smo po Njemačkoj i obližnjim državama. Također, velika pogodnost za putovanja po Njemačkoj je bila takozvana Deutsch Karte. Uz pomoć te karte, koja se kupuje mjesečno, može se putovati po cijeloj Njemačkoj s regionalnim vlakovima i javnim prijevozom u gradovima. Ovo iskustvo bih ponovila sigurno!

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Od kad sam se vratila sa razmjene svima govorim da je to jedno predivno iskustvo te svima preporučam da se prijave kako bi uistinu doživjeli studentski život druge države.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email