Studentica na bilateralnoj razmjeni na KL University u Maleziji

Razmjene studenata postaju sve češće sastavni dio studiranja, tj. opcija na koju se odlučuje sve veći broj studenata. Studentima su na raspolaganju različite opcije i programi razmjena, a pokazalo se da iskustvo studiranja u drugoj zemlji nosi mnogobrojne prednosti za studenta – unaprijeđenja jezičnih vještina, stjecanja brojnih poznanstava i upoznavanja kultura drugih zemalja, stjecanja samopouzdanja i neovisnosti do kasnijih boljih izgleda za zaposlenje.

Sveučilište Libertas međunarodno je sveučilište koje svojim studentima nudi mogućnost razmjene u Erasmus+ programu, ali i kontinuirano proširuje mogućnosti razmjene za svoje studente i izvan EU (izvan ERASMUS područja). 

Jedna od njih je mogućnost bilateralne razmjene na KL University, u Kuala Lumpuru, Malezija, s koje se nedavno vratila kolegica Edit Zadković, studentica prijediplomskog studija Poslovne ekonomije. Edit nam je otkrila par detalja s razmjene, a njezino detaljno iskustvo čitat ćemo najesen u novom broju Libertas novina.  

Pohađala sam bilateralnu razmjenu u 4. semestru preddiplomskog studija Poslovne ekonomije na Sveučilištu Kuala Lumpur koje se nalazi nedaleko od poznatih Petronas tornjeva, nekad najviših građevina na svijetu. Ukupno sam provela 4 mjeseca u Maleziji koje ću dobro pamtiti.

Kao ravnopravni polaznik sveučilišta, sami birate kolegije te slažete vlastiti raspored. Dio kolegija su se i dalje odvijali online zbog restrikcija COVID-19. Nastava se odvijala na engleskom jeziku te su ocjene bazirane na velikom broju grupnih radova, seminara, prezentacija, mini kvizova i završnog ispita. Profesori su otvoreni za pitanja i savjete dok je fakultet angažiran za svu ostalu dokumentaciju i potrebne potvrde. 

Sveučilište je međunarodnog karaktera što znači da mnogo stranaca, a posebno Europljana, pohađa ovaj dobro poznati fakultet. Sam KL University je neboder od 47 katova koji je spojen s obližnjim šoping centrom zbog nedostatka prostora. Većina društvenog života se događa upravo u tim rashlađenim prostorijama zbog tropske klime, visoke temperature i razine vlage u zraku tokom cijelog dana. Kao student u trećoj zemlji bila sam se dužna javiti Ambasadi Republike Hrvatske koja me srdačno ugostila i ponudila svu potrebnu pomoć ako ikad bude zatrebalo.


Studenti Sveučilišta Libertas mogu otići na bilo koju drugu željenu instituciju u Europi i svijetu, a nastavno na iskazani interes, podudarnost programa i međuinstitucionalnu suradnju.

Za razmjene unutar EU i zemlje koje su pokrivene ERASMUSOM, studenti se javljaju direktno Uredu za međunarodnu suradnju.

Za razmjenu u svijetu (izvan EU i zemljama koje su nisu uključene u ERASMUS), studenti se javljaju voditeljici Centra za karijere.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email