Šest inspirativnih knjiga za 2022.

 

Nova godina sa sobom je donjela i nove odluke, a ako je i tebi jedna od njih bila da više čitaš – na pravom si mjestu. Naglasak na čitanje i pismenost pomaže u razvoju viših razina fokusa i koncentracije, te tjera čitatelja da u svom umu razriješi stvari – uključujući teme koje mu možda uopće nisu poznate. Ova vrsta koncentracije na jednu temu, umjesto da pokušava raditi mnogo stvari odjednom, dovodi do bolje koncentracije čak i nakon što je knjiga odložena. Protekle dvije godine bile su idealne za samopropitkivanje i dovođenje u red vlastitog mentalnog i fizičkog stanja. 

Kako bi vam pomogli na tom putu, odabrali smo šest knjiga za osobni rast koje svakako morate pročitati ove godine. Jedna knjiga u dva mjeseca sasvim je realističan cilj, zar ne? Evo našeg popisa… 

“Toxic Positivity”, Whitney Goodman 

Svaki dan smo bombardirani pritiskom da budemo pozitivni. Od “samo dobre vibracije” i “život je dobar” memova, do beskrajnih savjeta, stalno nam govore da je ključ sreće utišavanje negativnosti gdje god se pojavi, u nama samima i drugima. Čak i kada smo suočeni s bolešću, gubitkom, prekidima i drugim izazovima, malo je prostora za razgovor o svojim stvarnim osjećajima i njihovu obradu kako bismo se osjećali bolje i krenuli naprijed. Ali ako je sva ta pozitivnost odgovor, zašto su mnogi od nas tjeskobni, depresivni i izgorjeli? U ovom osvježavajuće iskrenom vodiču, terapeutkinja Whitney Goodman dijeli najnovija istraživanja zajedno sa svakodnevnim primjerima i pričama klijenata koje otkrivaju koliko je toksična pozitivnost štetna za nas same i naše odnose, te predstavlja jednostavne načine da doživimo i riješimo teške emocije. Rezultat je više autentičnosti, povezanosti i rasta, uz stvarne osjećaje.

“Focus: The Hidden Driver of Excellence”, Daniel Goleman

Više od dva desetljeća psiholog i novinar Daniel Goleman istražuje humanističke znanosti u potrazi za novim, iznenađujućim i važnim otkrićima. U ovoj knjizi se upušta u znanost pažnje u svim njezinim varijantama, predstavljajući davno zakašnjelu raspravu o ovoj malo zapaženoj i podcijenjenoj mentalnoj sposobnosti koja je od ogromne važnosti za naš život. Goleman svodi istraživanje pažnje na tri dijela: unutarnji, drugi i vanjski fokus. Autor pokazuje zašto ljudi s visokim postignućima trebaju sve tri vrste fokusa, što pokazuju studije slučaja iz različitih područja poput natjecateljskog sporta, obrazovanja, umjetnosti i poslovanja. Oni koji su izvrsni oslanjaju se na ono što Goleman naziva pametnim praksama kao što su meditacija svjesnosti, fokusirana priprema i oporavak, pozitivne emocije i veze te mentalna ‘protetika’ koja im pomaže poboljšati navike, dodati nove vještine i održati izvrsnost. Kombinirajući vrhunska istraživanja s praktičnim nalazima, Focus otkriva što razlikuje stručnjake i zvijezde od prosječnih izvođača.

Just Listen: Discover the Secret to Getting Through to Absolutely Anyone”, Mark Goulston

Moći doprijeti do nekoga je umjetnost i vještina samo po sebi, no često podcijenjena. Bilo da imate posla s užurbanim kolegom, klijentom pod stresom ili nesigurnim partnerom, stvari će ići iz lošeg na gore ako ne možete probiti emocionalne barikade i svoju poruku temeljito prenijeti. Oslanjajući se na vlastito iskustvo psihijatra, poslovnog savjetnika i trenera, autor Mark Goulston dijeli jednostavne, ali moćne tehnike koje čitatelji mogu koristiti da probiju tvrdoglave i okorjele “vanjske slojeve” svojih kolega, prijatelja, stranaca ili čak neprijatelja. Otkriva kako ostaviti snažan i pozitivan prvi dojam, učinkovito slušati, razgovarati s ljutom ili agresivnom osobom ili ostvariti kupnju ili prodaju. A prvi korak do tog cilja je da vas saslušaju. 

“Thinking Fast and Slow”, Daniel Kahneman

Ova knjiga djelo je slavnog nobelovca i jednog od najznačajnijih svjetskih psihologa, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju. Jedan je od najznačajnijih mislioca današnjice čije su ideje i dostignuća utjecale na mnoga područja ljudskog djelovanja – korporativno poslovanje, medicinu i politiku. Daniel Kahneman u svom je inovativnom radu na području psihologije proučavao racionalan model prosuđivanja i donošenja odluka. U knjizi “Misliti, brzo i sporo” Kahneman nas vodi na putovanje koje će nam otkriti temelje funkcioniranja našega uma. Objasnit će nam način funkcioniranja dvaju sustava koji pokreću naše mišljenje i način na koji donosimo odluke. Sustav 1 je brz, intuitivan i emotivan. Sustav 2 je sporiji, savjetodavniji, racionalniji, logičniji. Kahneman razotkriva neobične sposobnosti brzog razmišljanja – ali i njegove zablude i predrasude. 

“Atomic Habits”, James Clear

Ova knjiga bogata je alatima i strategijama koje će vam pomoći da transformirate svaku moguću naviku – bilo da ste sportaš koji želi osvojiti prvenstvo, vlasnik tvrtke koji želi redefinirati industriju ili ste jednostavno osoba koja želi prestati pušiti, izgubiti na težini, smanjiti stres ili postići bilo koji drugi cilj. James Clear jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika, a u ovoj knjizi daje jasne upute i strategije kako stvoriti vrijeme za nove navike, te izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenom. Sve strategije iznesene u knjizi temelje na znanstvenim spoznajama iz biologije, neuroznanosti, filozofije i psihologije kao i na autorovom osobnom eksperimentiranju. Na svom putu autor će čitatelje nadahnuti i zabaviti istinitim pričama osvajača olimpijskih zlatnih medalja, nagrađivanih umjetnika, poslovnih ljudi, liječnika koji spašavaju živote i komičara koji su koristili znanost malih navika kako bi ovladali svojim zanatom i prešli do vrh svog polja.

“IKIGAI”, Hector Garcia

Glavna ideja knjige je da pronađete svoj IKIGAI – razlog za život, jedinu stvar bez koje ne možete živjeti. Svatko ima svoj jedinstveni IKIGAI, a ova knjiga ga pomaže pronaći. Japanci vjeruju da svakako treba pronaći svoj IKIGAI u životu, kako bi živjeli sretan i dug život. Jednom kada ga pronađete, život vam nikada neće dosaditi što god radite, jer imate svoj razlog zbog kojeg ustajete svaki dan. Imati jasan i definiran IKIGAI, veliku strast, nešto je što daje zadovoljstvo, sreću i značenje životu, ultimativno je ispunjenje. Misija je ove knjige pomoći vam da pronađete i otkrijete te ključne stvari iz japanske filozofije za postizanje dugovječnog zdravlja tijela, uma i duha.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email