Naši studenti dobitnici stipendija MZO-a otkrivaju koliko im znači stipendija i zašto iskoristiti ovu mogućnost

Kao redovan student Sveučilišta Libertas, od strane Libertasovog Centra za karijere ste pravovremeno upoznati s mogućnostima prijave za stipendiju koje dodjeljuju razne institucije. 

No ako niste, podsjećamo da studenti Sveučilišta Libertas imaju sva studentska prava propisana zakonima Republike Hrvatske kao i studenti javnih sveučilišta pa tako i mogućnost ostvarivanja stipendija koje dodjeljuju međunarodne organizacije, zaklade, fondacije, tijela državne i lokalne vlasti, nevladine organizacije te privatne tvrtke.

Primjerice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine dodijeljuje stipendije za redovne studente visokih učilišta u Hrvatskoj početkom akademske godine. Ove godine je čak 62 studenata Libertas međunarodnog sveučilišta je dobilo državnu stipendiju. 

Stipendija jest financijska pomoć, no osim financijske uloge ima i onu motivacijsku. Evo što su nam otkrili neki od ovogodišnjih dobitnika o značaju stipendije za njih same:

Dominik Kesedžić, student 2. godine studija Poslovna ekonomija:  

Pored mnogobrojnih studentskih obaveza i aktivnosti stipendija jako puno znači. Dozvoljava nam da imamo neku svoju financijsku samostalnost i da nismo toliko ovisni o roditeljima. Stipendije motiviraju buduće i sadašnje studente da se odluče ne samo za državne fakultete već i za privatne fakultete kao što je Libertas Međunarodno Sveučilište. 

Franka Luburić, studentica 3. godine studija Međunarodni odnosi:

U stipendiji sam vidjela veliku motivaciju jer se fakultet trudim financirati sama. Prvu godinu studija nisam imala nikakvu stipendiju i za moju studentsku plaću to je bio veliki izazov. Tek kada sam dobila stipendiju na 2. godini zaista sam osjetila veliko olakšanje i nisam morala tražiti roditelje da uskoče u pomoć, što mi puno znači jer svoje školovanje mogu u potpunosti platiti sama što su mi bile želja i cilj.

Katarina Tomasović, studentica 3. godine studija Turizam i hotelski menadžment

Dobivena stipendija mi mnogo znači jer mi kao redovnom studentu omogućava djelomičnu financijsku sigurnost koju je inače teško održavati u statusu redovnog studenta. Također, omogućava mojoj obitelji dozu financijske olakšice a meni dozu neovisnosti i vjetar u leđa u smislu olakšanja pri ostvarivanju određenog mjesečnog prihoda koji bi bio dovoljan za podmirivanje životnih troškova. 

Martina Taritaš, studentica 2. godine studija Menadžment športa i športskih djelatnosti te igračica Ženskog nogometnog kluba Dinamo

Uz to što mi olakšava studiranje u financijskom smislu, dobivena stipendija mi daje i motivaciju za daljnji rad i napredak jer dokazuje da se trud nagrađuje.

Patrik Pešov, student 1. godine studija Poslovne ekonomije

Budući da si obrazovanje financiram sam, stipendija me jako motivirala i veoma mi pomogla. Pritom mi je jako pomogla pravovremena informacija od strane Libertasovog Centra za karijere jer bez nje vjerojatno ne bih niti znao za natječaj za stipendiju.

A ako vam je potrebno dodatne motivacije za prijavu, kolegice i kolege imaju poruku (i dodatnih korisnih informacija) za vas: 

Dominik: Istražite i prijavite se za stipendiju jer postoji više kategorija stipendiranja. Vjerujem da bi svima puno pomogla stipendija jer ne bi toliko ovisili o svojim roditeljima te bi imali više vremena za studentske obveze.

Katarina: Budućim dobitnicima stipendija savjetujem ponajprije puno strpljenja i da se dobro informiraju o kategoriji stipendije na koju će se prijavljivati zbog unikatnosti situacija u kojima se nalaze. Trebaju biti spremni priložiti traženu dokumentaciju (npr. potvrde o školovanju mlađe braće i sestara kao dokaza o financijskoj opterećenosti, potvrde o invaliditetu, potvrde za ratne branitelje…). Time će potvrditi svoj status, ostvariti više bodova tijekom samog rangiranja prijavljenih kandidata i osigurati svoje mjesto iznad granice minimalnog broja potrebnih bodova za ostvarivanje stipendije.

Dodatne informacije: 

Neku dokumentaciju neće biti potrebno prilagati kao npr. potvrdu o prebivalištu, izvadak s porezne o prihodima po kućanstvu, jer im Vi kao kandidati dajete suglasnost da to sami provjere. Dokumentacija se prilaže u obliku datoteka te sukladno svemu ispunjenom u formularu, bit će točno naznačeno koje potvrde i dokumente trebate priložiti. Ako niste sigurni, predlažem da ispunite formular bez da ga predate na obradu kako biste dobili adekvatan uvid ili se obratite MZO-u putem maila ili telefonskog poziva.

Martina: Trudite se kako bi ispunili uvjete za stipendiju te se prijavite kako bi istu i dobili. Vjerujem da vam stipendija može uvelike pomoći u daljnjem studiranju i životu općenito. 

Patrik: Iskreno, nisam ni mislio da ću dobiti stipendiju, tako da – prijavite se, nemate što za izgubiti!

Franka: Budite marljivi i trud će se sigurno isplatiti. Ovo je odlična nagrada za uspješne studentne koji su se izdvojili svojim radom, trudom i angažmanom i položili sve kolegije u roku s odličnim uspjehom, a time studenti dobivaju puno više od financijske olakšice. 

Nek vam stipendija da motivaciju u onim danima kada ju ne možete pronaći u sebi, u vlastitim interesima i ciljevima ili kada vam je pojedino gradivo dosadno, jer ima i takvih dana. Najbitnije su radne navike koje poprimimo tijekom školovanja, jer još uvijek gradimo temelje za budućnost u kojoj ćemo svoje obveze morati izvršavati bez pogovora i uz puno veću odgovornost. Također, bitno je znanje koje nam nitko ne može oduzeti s čime dolaze dobre ocjene koje pomažu pri zapošljavanju, a trenutna nagrada je smanjena školarina.


 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email