Promicanje studentskih prava: Izvještaj s Europske Studentske Konvencije u Kolnu 2024.

Na sjednici Hrvatskog studentskog zbora 3. veljače 2024., predsjednik Studentskog zbora Libertas, Karlo Škorić, imenovan je za Savjetnika za međunarodne odnose i suradnju. Povodom toga imao je priliku sudjelovati na 47. Europskoj Studentskoj Konvenciji u Kolnu od 6. do 10. ožujka 2024. zajedno s ostatkom delegacije Hrvatskog studentskog zbora (HSZ): 

  • Lana Par: članica Izvršnog odbora ESU, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci
  • Josipa Humski: tajnik HSZ-a za međunarodnu suradnju 
  • Rea Žigant: zamjenica tajnika HSZ-a za međunarodnu suradnju 
  • Luka Lešić: član za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u RH, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.

Konvencija je organizirana od Europske Studentske Unije (ESU), koja obuhvaća 44 nacionalna studentska zbora iz 40 europskih država. Preko svojih članova, ESU predstavlja gotovo 20 milijuna studenata u Europi još od 1982. godine, što ju čini najvećom organizacijom koja zastupa i brani prava europskih studenata. 

Cilj ESU-a je zastupanje i promicanje obrazovnih, društvenih, ekonomskih i kulturnih interesa studenata na europskoj razini prema svim relevantnim tijelima, a posebno Europskoj uniji, Bologna Follow Up grupi, Vijeću Europe i UNESCO-u.

Nacionalni studentski zborovi, koji su članovi, čine Odbor, koji je najviše upravno tijelo ESU-a. Odbor se sastaje dva puta godišnje kako bi usvojio politiku i izabrao predstavnike ESU-a na jednogodišnji mandat. Svaka zemlja članica ima dva glasa. ESU-ova predstavnička struktura sastoji se od izabranog Izvršnog odbora (EC), čiji rad podupiru tri koordinatora, stručne skupine i radne skupine. Osim toga, ESU ima više pridruženih članova, koji su studentske organizacije, a bave se različitim pitanjima koja se odnose na studente.

Predstavnici zemalja članica iz Jugoistočne Europe

Na ovoj konvenciji okupili su se studenti iz cijele Europe kako bi istražili različite sustave studentskih prava. Na ovogodišnjoj Konvenciji održani su paneli o studentskom sudjelovanju, o nadolazećim europskim izborima, o studentima iz rizičnih skupina, rasprave o budućnosti visokog obrazovanja i podrška Bolonjskom procesu, rasprava o visokoškolskom paketu Komisije, digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji i još mnogo toga. 

Iznimno nam je drago što je upravo student Libertas međunarodnog sveučilišta imao priliku i čast sudjelovati na ovakvom značajnom događaju za europske studente.

Predsjednik Studentskog zbora Libertas, Karlo Škorić, podijelio je s nama svoje utiske s Konvencije: 

“Izrazito mi je drago što sam imao priliku upoznati kolege iz ostalih europskih zemalja, čuti njihove priče, probleme i mišljenja, raspravljati o budućnosti visokog obrazovanja u Europi.

Vraćam se kući bogatiji za još jedno iskustvo i s više znanja koje mogu primijeniti u svome radu i obrazovanju. Svojim doprinosom tijekom Konvencije zaradio sam i poziv za sudjelovanje na još većem događaju ESU-a koji će se održati tijekom svibnja u Ženevi.

Htio bih se ovim putem zahvaliti svojim kolegama iz Hrvatskog studentskog zbora koji su me pozvali da budem član delegacije za ovaj događaj, te Libertas međunarodnom sveučilištu koje mi je pomoglo realizirati odlazak na Konvenciju.“

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email