Iskustvo s razmjene studenata: Lara Klemar

Ime i prezime: Lara Klemar
Država: Regensburg, Njemačka
Naziv sveučilišta: OTH Regensburg
Vrijeme boravka: zimski semestar

 

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak?

Iskreno govoreći, oduvijek sam htjela živjeti u Austriji ili Njemačkoj. Zbog toga sam se, kada sam vidjela da se u Erasmus programu nudi grad u Njemačkoj, odmah, odlučila na taj korak. Pogotovo, zato što je to bila odlična prilika za isprobati život u inozemstvu na jedno kraće, „probno“ razdoblje.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano Sveučilište/ destinaciju?

Kao što sam već navela, htjela sam živjeti u Austriji ili Njemačkoj tako da je odabir bio vrlo jednostavan pošto je Regensburg bio jedina destinacija na tom području.

Što nam možete reći o Sveučilištu i predavanjima?

Sveučilište je super koncipirano, imaju veliki kampus sa menzom i knjižnicom. Predavanja su većinom bila uživo, osobno sam imala samo jedno predavanje online, koje je držao profesor sa Novog Zelanda. Predavanja su bila stvarno zanimljiva, veliki naglasak se stavljao na diskusije, grupne radove te prezentiranja. Tako smo i polagali većinu predmeta, kroz seminare, prezentacije ili grupne radove, a ne ispite.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Moram priznati da mi stvarno nije bilo teško te da sam se jako brzo priviknula. Kultura nije toliko drugačija od one kojoj sam inače bila okružena. Iako pričam Njemački, tamo sam ga dosta poboljšala, pogotovo slušajući izvorne govornike (tako sam naučila puno fraza kolokvijalnog jezika).

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Iskreno govoreći, stipendija mi je u potpunosti pokrivala dom i hranu te mi je čak ostajalo malo novca sa strane. Dom sam našla preko fakulteta te su mi oni ponudili sobu sa vlastitom kuhinjom i kupaonicom za otprilike 330 eura, znam da su domovi inače bili u rangu od 250 do 450 eura, ovisi kakav dom bi osoba zatražila, ali i dobila. Ukupni trošak mi je ipak bio malo veći od dobivene stipendije tako da bi definitivno savjetovala one koji su zainteresirani da si malo uštede prije, ako ništa barem da imaju za svaki slučaj. Moram obavezno navesti da su moji troškovi možda bili malo manji od nekih jer nisam toliko putovala izvan Njemačke. Znam ljude koji su puno više putovali, pogotovo oni koji su došli iz daljnjih krajeva Europe ili čak izvan nje.

Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Apsolutno, ostala sam si dobra sa par ljudi koje sam tamo upoznala. Naravno, ne mogu ih toliko često vidjeti, ali i dalje se povremeno čujemo. Danas je to barem jednostavno.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Koliko god možda zvuči cliché, definitivno bi izdvojila to cjelokupno iskustvo života i funkcioniranja u drugoj zemlji, na drugim jezicima. Taj osjećaj da ste sada sami i ovisite praktički sami o sebi možda zvuči zastrašujuće, ali na kraju dobijete neprocjenjivo iskustvo koje će se sigurno isplatiti u budućnosti. Iako svakim danom ne vidite toliko veliki pomak, na kraju, kada se osvrnete na cjelokupno iskustvo, tek shvatite koliko ste kao osoba odrasli i promijenili se nabolje.

Uz to bih izdvojila i svakodnevnu interakciju s ljudima koji dolaze iz različitih kultura (tamo sam upoznala ljude od Chile-a do Vietnama). Osobno sam postala puno tolerantnija osoba i maksimalno sam proširila svoje vidike. Definitivno bih mogla ponoviti tako nešto.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Apsolutno bih preporučila baš iz razloga navedenog gore. Mislim da je takvo iskustvo vrlo važno, pogotovo za smjer međunarodnih odnosa jer vas stavlja u realnu situaciju gdje upoznajete ljude iz različitih zemalja te s njima morate surađivati na efikasan način. Smatram kako je to najbolji oblik prakse. Uz to vjerujem kako je zanimljivo i pametno vidjeti kako funkcionira studij u drugoj zemlji, kakve se teme tamo obrađuju, čemu pridonose važnost te na koji način ocjenjuju studente.

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email