Pregled zbivanja 2018. na Sveučilištu Libertas

Na početku nove godine, osvrćemo se na uspjehe, događanja, novitete, inicijative i ljude koji su obilježili Libertasovu zajednicu u protekloj godini.

#Libertaspromocija – Čestitke diplomantima generacije 2018

U 2018. godini smo proslavili čak tri svečane promocije – 5. lipnja i 30. studenog u Zagrebu u Zagrebačkom kazalištu mladih i 12. prosinca u hotelu Excelsior u Dubrovniku.  Diplome je svečano primilo ukupno 334 diplomiranih studenata Libertasovih preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te diplomskih specijalističkih i magistarskih studija. Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Duško Pavlović je svečanim govorima čestitao diplomantima na akademskim postignućima i naglasio važnost visokog obrazovanja i stečenog znanja za buduće zaposlenje na izazovnom tržištu rada. 6 studenata je primilo Rektorovu nagradu, a rektorici Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Dijani Vican predan je počasni doktorat za predan rad te doprinos znanosti i suradnji Sveučilišta Libertas sa Sveučilištem u Zadru.

Novi studiji i izmjene studijskih programa

U akademskoj godini 2017/2018 započeli smo s izvođenjem novog i izmijenjenog programa preddiplomskog studija Turistički i hotelski menadžment kako bi osigurali još višu kvalitetu studija. Više stručne prakse i uvođenje modula izborom kojih studenti mogu usmjeriti svoje obrazovanje i koji će pridonijeti stvaranju kvalificiranih stručnih prvostupnika u visokom obrazovanju u turizmu glavne su izmjene programa. Više pogledajte ovdje.

I naš specijalistički diplomski stručni studijski program “Menadžment unutarnje i međunarodne trgovine“ doživio je nove promjene. Osuvremenjivanjem programa odgovorilo se na potrebe i zahtjeve suvremenog društva u globalnom međunarodnom okruženju, te osigurali kompetencije potrebne za uspješnu karijeru i praktično operativno vođenje komercijalnih poslova u domaćim i međunarodnim tvrtkama i institucijama. Novi nastavni plan i program preuzmite ovdje.

U 2018. godini obranjene su dvije doktorske disertacije studenata prve generacije doktorskog studija Međunarodni odnosi:

 • “The role of civil society in the development of democratic system of governance in Kosovo (Uloga civilnog društva u razvoju demokratskog sustava vlasti na Kosovu)”, doktoranda Ardiana Kastratija
 • “Međunarodna suradnja i sigurnost u suzbijanju kriminaliteta u kibernetičkom prostoru”, doktoranda Nikole Protrke

Opis: Kolege Ardian Kastrati (gore lijevo) i Nikola Protrka (drugi red lijevo) nakon uspješnih obrana doktorskih disertacija s rektorom, mentorima i stručnim povjerenstvom

Doktorski studij Međunarodni odnosi prošle je godine upisala 4. generacija doktoranada i na to smo jako ponosni. Studij je rezultat višegodišnje suradnje sa Sveučilištem u Zadru i uspješno se provodi u Zagrebu na našem sveučilištu.  Studij kroz ekonomske i političke aspekte proučava i istražuje međunarodne odnose, procese globalizacije i međunarodnog poslovanja, a posebice kroz dimenzije Europske unije.

Nove suradnje s visokoškolskim i znanstvenim institucijama

Sveučilište Libertas je i u 2018. godini nastavilo pozitivan trend potpisivanja sporazuma s institucijama od interesa i otvaranja novih mogućnosti našim studentima, nastavnicima i partnerima!

 Na proljeće su Sveučilište Libertas i Visoka škola “CEPS-Centar za poslovne studije” iz Kiseljaka u Bosni i Hercegovini potpisali sporazum o suradnji kojim je dogovorena zajednička priprema i provođenje razvojnih projekata financiranih iz fondova EU u okviru Erasmus+ programa i projekata u suradnji s gospodarstvom! Suradnja uključuje i zajedničke stručne i naučne projekte, razmjenu informacija i izdavanje publikacija, organiziranje seminara, radionica i konferencija, upravljanje kvalitetom u području nastave i ostale aktivnosti od zajedničkog interesa.


Opis fotke: Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Duško Pavlović i direktor Seniko studija d.o.o. gospodin Srećko Sertić.

S časopisom Suvremena trgovina sklopljen je Sporazum o suradnji na zajedničkim aktivnostima za poboljšanje znanja o zbivanjima u trgovinskoj djelatnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim toga Sveučilište Libertas će biti i akademski pokrovitelj konferencija koje će organizirati Suvremena trgovina uz aktivno sudjelovanje naših profesora i studenata, posebno studenata diplomskog studija Menadžment unutarnje i međunarodne trgovine.


Opis: Sklopljen tripartitni sporazum  između Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi i Libertas međunarodnog sveučilišta

Srpanj je obilježilo sklapanje sporazuma kojim je velik doprinos dan našem Fakultetu medicinskih znanosti. Radi se o Tripartitom Sporazumu između Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi i Libertas međunarodnog sveučilišta, a kojim se definira znanstvena i stručna suradnja u svrsi održivog razvoja gerontološko-javnozdravstvene djelatnosti u Hrvatskoj. Oblici suradnje sporazuma uključuju suradnju u pripremi i izvođenju istraživanja, suradnju u stručnim i znanstvenim gerontološkim projektima, objavljivanje znanstvenih i stručnih članaka i ostale oblike promicanja gerontološke znanosti i struke.

Opis fotke:  Rektor Sveučilišta Libertas, prof. dr. sc. Duško Pavlović i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonći Lazibat, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta Libertas dr.sc. Gojko Ostojić te prodekani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu,  prof. dr. sc. Lorena Škuflić, prof. dr. sc. Oliver Kesar, doc. dr. sc. Božidar Jaković i tajnica Ekonomskog fakulteta  Martina Levačić, dipl. Iur.

Na jesen je potpisan Sporazum o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu kojim je definirana suradnja na organizaciji zajedničkih studijskih programa, konferencija, razmjene studenata i profesora te drugi mogući oblici suradnje.

Gostujuća predavanja i diplomatske radionice

Sveučilište Libertas kontinuirano potvrđuje poziciju međunarodnog sveučilišta. Za studente studija Međunarodni odnosi i diplomacija i studija Međunarodno poslovanje održana su gostujuća predavanja domaćih i inozemnih predavača, koji studentima prenose znanja i osobna iskustva rada u području diplomacije, politike i međunarodnih odnosa.

Suradnja s brojnim međunarodnim institucijama i veleposlanstvima prošle se godine velikim dijelom ogledala u diplomatskim radionicama. Cilj radionica je upoznati studente sa spoznajama i radnim iskustvima hrvatskih veleposlanika u inozemstvu te stranih veleposlanika i diplomata u Republici Hrvatskoj. Prošle su godine tako radionice održali veleposlanici Narodne Republike Kine, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ruske Federacije, Republike Bugarske, Republike Indije, Republike Južne Koreje, Islamske Republike Iran, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te diplomatski doajen Budimir Lončar.

Nove knjige

U 2018. predstavljene su dvije nove knjige:

 • “Trgovinsko poslovanje” autori Davor Perkov i Duško Pavlović. Knjiga je namijenjena prvenstveno studentima stručnog studija Poslovna ekonomija, ali može biti vrlo korisna svim razinama menadžera u sektoru trgovine. Ovom knjigom naše sveučilište pokreće novu biblioteku vlastitih izdanja, prije svega, knjiga naših profesora.
 • ‘Utjecaj turističkih i drugih organizacija na razvoj dubrovačkog turizma u proteklih 120 godina (od 1898. do 2018. godine)’, autor Lukša Lucianović
  Ovo je autorova 14. knjiga kojom je kojom je obilježio 80 godina života i 60 godina predanog rada u turizmu.

Znanstveno-stručna događanja koja su obilježila 2018. godinu


Libertas je bio domaćin brojnih konferencija. Godinu smo otvorili posebnom konferencijom „Hrvatska u međunarodnom ekonomskom i političkom okruženju“ povodom osamdesetog rođendana profesora emeritusa dr.sc. Ive Andrijanića. Duh koji je profesor Andrijanić svojim radom ugradio u Sveučilište Libertas postalo je samo srce naše institucije! Konferencija je okupila mnoge prijatelje, znanstvenike i gospodarstvenike od kojih su većina upoznala profesora Andrijanića još kao studenti, a koji nastavljaju suradnju i prijateljstvo s profesorom još i danas. Radovi izlagača konferencije dostupni su u Zborniku radova Sveučilišta Libertas.

Sljedeće znanstveno događanje, “Physiotherapie Croatica 2018” održalo se u lipnju u organizaciji Hrvatskog zbora fizioterapeuta i Sveučilišta Libertas te je okupilo brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva s područja fizioterapije. Pokretanjem sveučilišnog preddiplomskog studija Fizioterapije naše Sveučilište doprinosi ovoj važnoj grani medicine, a na ovom znanstvenom skupu iskazala se važnost fizioterapije, uloga fizioterapeuta u prevenciji i liječenju određenih bolesti, te se po prvi puta govorilo o fizioterapiji kao znanstvenoj grani. Iz programa se posebno istaknuo panel Alana Šustića i Stanislava Pehareca o primjeni mišićno-koštanog ultrazvuka u fizioterapiji.

Prošle je godine, po prvi puta u Zagrebu i Hrvatskoj, održana trodnevna konferencija “XI. konferencija euro-mediteranskog interkulturnog dijaloga na Feničanskoj ruti” kao i Glavna skupština Feničanske rute – kulturne rute Vijeća Europe, u organizaciji Međunarodnog sveučilišta Libertas, u partnerstvu s Arheološkim muzejom u Zagrebu, uz podršku TZ grada Zagreba i TZ Zagrebačke županije, te uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma RH. Feničanska kulturna ruta je certificirana Europska kulturna ruta Vijeća Europe koja se pruža na 3 kontinenta te okuplja 18 mediteranskih zemalja i 80 gradova. Ponosni smo što je Hrvatska upravo kroz Libertas međunarodno sveučilište članica Feničanske kulturne rute Vijeća Europe, i to od 2017. godine. Petnaestak međunarodnih govornika iz Italije, Španjolske, Francuske, Grčke, Libanona, Cipra, Malte, Luxembourga te velik broj domaćih stručnjaka raspravljali su pitanja razvitka kvalitetnog, održivog i odgovornog arheološkog turizma.


Zapadni Balkan u suvremenim međunarodnim odnosima i energetska sigurnost bile su glavne teme konferencije Zagreb Forum III “Energy Security and Western Balkan” održane 6. prosinca u organizaciji Centra za međunarodne studije te pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba na Libertas međunarodnom sveučilištu, a koja je okupila brojne studente, uvažene goste i partnere.

7.prosinca na Sveučilištu Libertas su održana tri paralelna panela u sklopu prve međunarodne konferencije „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država” u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti, a koja se održavala u Zagrebu na više lokacija. Program konferencije oslonio se na gorući problem hrvatskog društva – iseljavanje stanovništva. Na događanju je sudjelovalo više od 200 znanstvenika i migracijskih stručnjaka u regiji koji su pokrili vrlo širok spektar aktualnih tema s područja unutarnjih i vanjskih migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore, a na Libertasu su održana 3 panela: “Nacionalne manjine država u regiji” i “Izbjeglice, azilanti, migranti”, te “Migracija, remigracija i azil”.

Svečana ceremonija dodjele uvjerenja za prve Kineze turističke vodiče za Grad Zagreb

Ponosimo se što smo prva obrazovna institucija koja je održala seminar za turističkog vodiča grada Zagreba za strane državljane. 11. travnja je na našem Sveučilištu održana svečana ceremonija dodjele uvjerenja za prve kineske turističke vodiče za Grad Zagreb, a na svečanoj ceremoniji prisustvovao i Njegova Ekscelencija g. ZHAOMING HU.

Grad Zagreb je na ovaj način dobio po prvi puta 16 Kineza turističkih vodiča koji su organizirano pristupili obrazovanju na našem Sveučilištu, a sve sa željom da svojim sunarodnjacima predstavljaju ljepote Republike Hrvatske i Grada Zagreba na što kvalitetniji način. Uz to, svečanom ceremonijom predstavljeno je i osnivanje Udruge kineskog turizma na Balkanu i Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku kojima je cilj povezati vodiče kako bi turistima boravak učinili što ugodnijim. Isto tako, razlike u kulturama najlakše će se premostiti preko već integriranih Kineza kao što su kineski vodiči.

Sportski uspjesi naših studenata

Brojni Libertaši su mladi i uspješni sportaši koji uz svakodnevne akademske obaveze vješto usklađuju s treninzima, što potvrđuju njihovi sjajni prošlogodišnji rezultati.


Libertasova futsal ekipa s Antunom Janešem na čelu osvojila je 1. mjesto na Malonogometnoj ligi Megaton. Filip Arkulin i njegova ekipa MNK Alumnus osvojili su treće mjesto u završnici Prvenstva Hrvatske u malom nogometu, odnosno u futsalu u juniorskom uzrastu. Mladi košarkaš Ivan Perković je sa svojim klubom Bosco izborio ulazak u prvu ligu – HT Premier liga, atletičarka Valentina Kramarić obranila je prošlogodišnje srebro u utrci na 100 metara na Sveučilišnom Prvenstvu Zagreba, judaš Marijan Kraljević osvojio je titulu državnog prvaka u Prvenstvo Hrvatske u katama (RIjeka). Hrvatski teakwondo reprezentativac Deni Andrun Razić okrunio se broncom na Europskom prvenstvu u Kazanu u Rusiji, srebrom na “Beirut Open 2018” međunarodnom turniru G1 kategorije i još jednim srebrom na “24th Zagreb Croatia Open”.

Paraolimpijka i ponajbolja hrvatska stolnotenisačica s invaliditetom Anđela Mužinić osvojila je brončane medalju na Otvorenom parastolnoteniskom prvenstvu Kine u Pekingu (kolovoz) i SP-u za osobe s invaliditetom u Celju (listopad).

Čestitamo svima na nastupima, upornosti, uspjesima i želimo im puno sreće i uspjeha u budućim sportskim i akademskim planovima!

Ne smijemo zaboraviti istaknuti sveučilišna planinarenja naših studenata avanturista koji su uz stručno vodstvo profesora Ivora Altarasa Pende u 2018. godini osvojili čak 5 planinskih vrhova u Hrvatskoj i Sloveniji!

Top 10 najčitanijih Savjeta i vodiča

I za sam kraj, što se najviše čitalo u rubrici Savjeti i vodiči? Deset najčitanijih je u nastavku:

 1. Kako lakše pamtiti i zapamtiti
 2. Kako se fokusirati na učenje
 3. Kako pravilno odrediti prioritete i organizirati svoje vrijeme
 4. Napravi genijalnu prezentaciju koristeći besplatne predloške
 5. Besplatne online edukacije koje ne smiješ propustiti
 6. Izdvoji se – napiši genijalan životopis!
 7. Imaš razgovor za posao? Rasturi ga uz par trikova
 8. Ostavite najbolji dojam na poslodavca i stručnu praksu pretvorite u stalni posao
 9. Najbolji freelance poslovi za studente
 10. Iskustvo s međunarodne razmjene mladih studentice Međunarodnih odnosa – Kristine Grabovac
Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email