Intervju s doc.dr.sc. Ivorom Altarasom Pendom za Glas Slavonije

Objavljen je intervju s predavačem na Sveučilištu Liberas, doc.dr.sc. Ivorom Altarasom Pendom na portalu Glas Slavonije. Prof.Penda govorio je o problematici socijalne države i kapitalizma, te uputio na činjenicu kako su nužno okrenuti jedno na drugo.

“Socijalna država i kapitalizam nužno su upućeni jedno na drugo. Izrazito je jaka i statistički značajna povezanost između uspješnosti socijalnih država i postojanja stabilnog, pravno uređenog i od države podržanog kapitalističkog ekonomskog sustava. Oko toga ne bi smjelo biti dvojbe. Ono što predstavlja rizik za socijalne države jest model njezinog financiranja u uvjetima nadnacionalnih integracija, demografskog pada te neuređenih migracija stanovništva koje, istina, popravljaju demografsku sliku zemalja o kojima govorimo, ali za sada samo nekih. Hrvatska trenutačno nije među njima. A i to sa sobom donosi nove, ponaprije kulturološke i integracijske izazove” – rekao je profesor.

Nadalje, prof.Penda govorio je o praktičnoj primjeni socijalnih politika Republike Hrvatske, koja je Ustavom definirana kao socijalna država. Pri tome je iznio nekoliko primjera socijalne dimenzije koje je Republika Hrvatska pokazala tijekom proteklih gotovo trideset godina. Konačno se referirao na provedbu kapitalizma u Hrvatskoj, te naveo svoje mišljenje kako bi ga Hrvatska trebala provoditi.

“Hrvatskoj treba više, a ne manje istinskog kapitalizma. I upravo će takva Hrvatska moći puniti proračun kojim će se financirati usluge socijalne države od kojeg će benefit imati svi njezini građani.”

Cijeli članak pročitajte na portalu Glas Slavonije.

Preuzeto s: http://www.glas-slavonije.hr/387160/11/Socijalna-drzava-i-kapitalizam-nuzno-su-upuceni-jedno-na-drugo

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: