Izbjegnite zamke zimskih praznika – kako dobro balansirati studiranje i odmor

Zimski praznici – čarobna riječ koja raduje sve studente. Dva tjedna odmaranja, uživanja, druženja i slavlja doista su šlag na kraju svake godine i svi ih jedva čekamo. Bez problema se prepustimo blagdanskom ozračju, obiteljskom okruženju i zabavama, pa je lako zaboraviti da se već početkom sljedeće godine brzo vraćamo u stvarnost i svakodnevicu. Nemojte nas krivo shvatiti, bezbrižno “skrolanje” društvenim mrežama, ispijanje kave s prijateljima i druženje s obitelji je važan dio našeg života, no to ne znači da bi trebali potpuno zaboraviti na studentske obveze. Od “ma imam vremena, tek je prvi dan praznika” do “o ne, sutra kreću predavanja” je vrlo kratak put – ponekad se čini da traje doslovno dan ili dva, a vremenu za odmor je kraj. Kako onda izbjeći zamku zimskih praznika i pobrinuti se da ih kvalitetno iskoristimo? 


Zamke “blagdanskog odugovlačenja”

Kao da nije dovoljno što nas odugovlačenje muči čitave godine, tijekom blagdana ovaj fenomen kao da postane još izraženiji. Dok tijekom ostatka godine na umu imamo rokove i ciljeve, tijekom blagdana kao da pomalo i zaboravimo na njih ili se barem tješimo kako za njihovo ispunjavanje ima još vremena. Tako se pet minuta bez problema pretvori u pet dana, a naše obveze čine se sve veće, a njihovo ispunjavanje nedostižnije. Što nas to najviše muči tijekom blagdana?

Nedostatak planiranja – nema predavanja ni rokova, pa zašto se ne bi prepustili kaosu. Krivo – tek sada je potrebno uvesti disciplinu i planiranje. Odredi kojim danima i u koje vrijeme se rade stvari poput blagdanske kupovine, kojim zabavama treba prisustvovati i koje prijatelje i kada treba posjetiti. No, svakako ne zaboravi odrediti i vrijeme za ponavljanje gradiva, učenje i pripremu ispita koji čekaju svoj trenutak već krajem siječnja. Zar nije bolje već sada učiti nekoliko stranica dnevno, nego u tjedan dana prije ispita ugurati nekoliko knjiga odjednom?

Blagdanski kaos – žurba da stignemo sve kupiti, napraviti, vidjeti i naučiti u samo nekoliko dana, može dovesti do toga da u ničem zapravo ne uživamo. Onda se dogodi da uzmemo knjigu u ruke i sjetimo se kako nismo odgovorili na sve poruke i čestitke pa se radije uhvatimo toga nego učenja. Učinci dobrog planiranja vide se i u tome da nema mjesta kaosu – svakoj zadaći se potpuno može posvetiti u određeno vrijeme. Kada se družiš s ekipom slobodno zaboravi na učenje, no zato sa skriptom u ruci ne razmišljaj o sutrašnjem tulumu. Sve u svoje vrijeme.

Pretjerano trošenje – planiranje vlastitih financija svakako je nešto što se treba naći na vrhu popisa kada je organizacija tijekom blagdana u pitanju. Kada odlučiš koliko smiješ potrošiti na darove, hranu i druge troškove, drži se tog iznosa. Izbjegni impulzivnu kupnju u zadnji čas tako da kupuješ na rasprodajama, naručuješ online i odlaziš u šoping s popisom onoga što ti doista treba. Tako ćeš držati financije pod kontrolom i imati dovoljno novaca na raspolaganju i u novoj godini.

Previše tehnologije – odmor od tehnologije može ti pomoći da se usredotočiš na ono što je važno, opustiš se i istinski uživaš u blagdanskoj sezoni. Kada ugasiš mobitel, laptop i televiziju, kvalitetnije ćeš provesti vrijeme s ljudima koji te okružuju i značajno smanjiti rizik od toga da kreneš sa skrolanjem po najbližem ekranu kada te uhvati dosada makar i na trenutak. Začudit ćeš se koliko ti odmak od tehnologije može pomoći da se lakše koncentriraš i imaš više energije za obveze koje te čekaju. 

Zapostavljanje mentalnog zdravlja – blagdansko vrijeme donosi mnogo emocija i mentalnih izazova, te je lako podleći pritisku. Važno je da znaš osvijestiti i prihvatiti činjenicu da imaš potencijalni problem i da ti je potrebna pomoć. Ako se nađeš u situaciji da ti je svega previše i ne stižeš sve što zamisliš, pa zato odlučiš da nećeš ništa ni pokušati napraviti – stani na trenutak. Duboko udahni i sagledaj situaciju prije nego krene panika. U redu je odvojiti vrijeme za mentalno zdravlje i razgovor s prijateljima ili stručnjacima koji ti mogu pomoći. Ignoriranjem se ništa neće pozitivno riješiti, a ti ćeš se samo još gore osjećati. U redu je da ponekad imaš osjećaj da nisi u redu. Važno je samo da nešto poduzmeš po tom pitanju.

Savjeti za postavljanje prioriteta

Odugovlačenjem je moguće izbjeći situaciju koja izaziva negativne osjećaje, a angažiranjem u obavljanju drugih zadataka moguće je odvratiti pažnju od situacije koja nam izaziva tjeskobu. Drugim riječima, malo odugovlačenja neće nam naškoditi, no prije svega trebamo naučiti držati pod kontrolom svoje obveze.

 • Fokus je na ciljevima

Zapiši svoje ciljeve i stavi ih negdje gdje ih možete uvijek vidjeti – na frižider, pokraj kreveta, s unutarnje strane ulaznih vrata… gdje god znaš da ćeš često skrenuti pogled. Kada vidiš svoju listu ciljeva napisanu na papiru, to će ti pomoći da se prisjetiš zašto se trudiš. Recimo, ako želiš naći dobar posao, odseliti od roditelja i dobro zarađivati kako bi se osamostalio, napiši to velikim slovima na papir i zalijepi na vidljivo mjesto. Svaki put kad pomisliš “je li sve ovo učenje vodi nečemu”, samo pročitaj svoje ciljeve. Da, vodi toma da ćeš ostvariti ono što želiš, a to je jedino bitno.

 • Podijeli, pa vladaj

Stara poslovica koja se više odnosila na ratovanje, nego na studiranje, može se primijeniti u svakoj situaciji. Lakše se uhvatiti u koštac s nekoliko manjih zadataka, nego s jednim velikim. Trebaš pročitati knjigu od 500 stranica? Od samog broja se i nama zavrtjelo u glavi. No, ako pred sebe staviš manji cilj da danas pročitaš 50 stranica, a ostatak u narednim danima, odmah zvuči bolje i izvedivije, zar ne? Na ovaj način ovladat ćeš materijom, a da ni ne skužiš da si pročitao svih 500.

 • Sve je u ravnoteži

Poznata rečenica iz jednog horora kaže “Sav taj posao bez zabave napravio je od Jacka dosadnog dječaka”. Parafraziramo, ali poanta je tu – da bi bili produktivni potreban nam je balans. Učenje bez prestanka sigurno ne može biti zdravo ni produktivno, no kada podijelimo vrijeme na zabavne aktivnosti i one koje moramo odraditi, lakše je podnijeti teret obveza. Nogomet s dečkima u parku zvuči kao odlična razonoda i dobra fizička aktivnost za “razbiti” nekoliko sati učenja. U redu je i kava s curama, ali ako uključuje i đir po gradu za razgibavanje, svakako zvuči kao bolja opcija.

 • Nagradi se!

Upravo si savladao tešku skriptu za nadolazeći ispit? Jedan izlazak s ekipom na blagdanski koncert zvuči kao odlična nagrada. Čitava obitelj planira vikend na adventu u nekoj europskoj destinaciji? Nema problema, dotad stigneš naučiti sve potrebno za prvi kolokvij koji te čeka nakon blagdana, zar ne? Kad se vratiš s vikenda taman stigneš sve ponoviti i utvrditi gradivo, bez da osjećaš grižnju savjesti, tako da je ovo situacija u kojoj si svakako na dobitku. 

Planiranje rasporeda 

Za vrijeme blagdana možda možeš spavati duže i ne moraš juriti na predavanja, no to ne znači da ne trebaš baš nikakav raspored. Upravo suprotno – sada je vrijeme da tvoje organizacijske sposobnosti izađu na vidjelo. Zapiši sve svoje obveze i rasporedi ih tijekom svih slobodnih dana, a ako ne znaš što se sve može naći na tvom rasporedu, evo nekoliko prijedloga:

 • Postavi kratkoročne i dugoročne ciljeve

Razmisli o svemu što si postigao protekle godine i postavi ciljeve za budućnost. Razmotri što si dobro napravio, a što bi mogao poboljšati. Je li tvoj život bio uravnotežen ili bi trebao uvesti neke promjene? Koji su ti profesionalni, a koji osobni ciljevi za sljedeće razdoblje?

 • Odredi vrijeme za učenje

Odvoji vrijeme za učenje svaki dan, čak i ako imaš samo 30 minuta dnevno – bolje išta nego ništa. Ako možeš, rasporedi učenje u više manjih blokova koje ćeš “razbiti” nekim zabavnim ili opuštajućim aktivnostima. Učini učenje zabavnim i zanimljivim koristeći različite alate, tehnike ili aplikacije kojim si možeš olakšati proces učenja.

 • Nađi vremena za sebe

Svakako odvoji vrijeme samo za sebe. Provedi dan bez telefona ili se opusti šetnjom kroz prirodu. Odvoji vrijeme za čitanje knjige, meditaciju ili bilo koju drugu aktivnost koju voliš, samostalno ili u ugodnom društvu.

 • Naspavaj se

Između zabave i učenja, treba ti vrijeme da napuniš baterije, zato nemoj zaboraviti naspavati se. To ne znači da dane provodiš u krevetu, no dopusti svom tijelu da spava onoliko dugo koliko je potrebno u danima kada nemaš ništa planirano. 

 • Provedi vrijeme s obitelji

Iskoristi ovo vrijeme da se povežeš s užom i širom obitelji. Igrajte igre, dijelite iskustva ili jednostavno uživajte u zajedničkom druženju. Ovo je idealno vrijeme za stvaranje uspomena koje traju čitav život i koje će ti značiti u budućnosti. 

 • Nauči novu vještinu

Online tečajevi, radionice ili lekcije koje se odnose na tvoje područje studija ili određene interese mogu biti od velike vrijednosti u budućnosti. Platforme kao što su Coursera ili Udemy nude mnoštvo tečajeva koji pokrivaju različite teme koje će dobro zvučati na životopisu.

 • Volontiraj

Rad za opće dobro može biti jako koristan – ne samo da pomažeš drugima, već ti to iskustvo pruža i osjećaj ispunjenosti i svrhe. Posjeti lokalni dom za nezbrinutu djecu, bolnicu ili menzu za beskućnike – gdje god možeš biti od koristi, svakako ćeš napraviti dobro djelo i uljepšati nečije blagdane. 

Kako prepoznati znakove stresa i smanjiti pritisak prije zimskog ispitnog roka

Biti pod stresom je normalno, to je prirodna reakcija našeg tijela na pritisak. Iako nam često može pomoći da se usredotočimo i osjećamo se motiviranima, ponekad je njime jako teško upravljati. Postoji nekoliko pokazatelja po kojima može primijetiti da je stres počeo upravljati našim životom:

Fizički znakovi uključuju ubrzan rad srca, napete mišiće, glavobolju, znojenje, želučane tegobe, mučninu, proljev, suha usta i poteškoće sa spavanjem.

Znakovi ponašanja uključuju vrpoljenje, grickanje noktiju i pojačano pušenje, pijenje ili jedenje.

Mentalni i emocionalni znakovi uključuju poteškoće s koncentracijom, misli u kaosu, brigu i nekontrolirane osjećaje straha, užasa ili bespomoćnosti.

Ako prepoznaješ sebe u ovim znakovima, evo kako si možeš pomoći:

 1. Razgovaraj s nekim o tome kako se osjećaš – to može biti prijatelj, član obitelji, profesor ili bilo tko drugi u koga imaš povjerenja.
 2. Počni učiti – jednom kad kreneš shvatit ćeš da zapravo i nije tako loše.
 3. Opusti se – primjena tehnika opuštanja je korisna, a najjednostavnija je duboko disanje.
 4. Uvedi zdrave navike – kvalitetna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje štetnih tvari pomažu u borbi protiv učinaka stresa.
 5. Predahni od društvenih medija – neprestano gledanje ljudi kako pišu o svojim životima i postignućima može te dovesti do egzistencijalne krize, što ti sigurno nije potrebno u ovoj situaciji.
 6. Razmišljaj pozitivno – dobro raspoloženje može pomoći u smanjenju stresa; kad se “uhvatiš” kako negativno razmišljaš prije ili tijekom ispita, zastani i aktivno zauzmi novu perspektivu.

Kako studenti Libertasa balansiraju učenje i odmor tijekom zimskih praznika? 

(Inicijali su zbog GDPR-a)

S obzirom da radim i studiram, rasporedio sam si dane tako da ujutro radim, popodne se polako pripremam za ispit u siječnju. Planiram si dane pomoću aplikacija da ne zaboravim ništa. Ostatak dana je za odmor s obitelji i prijatelje. Lako je kad imaš sve pod kontrolom! (P.H.)

Učim pametno i istražujem kolegije, ali ne zaboravljam na ekipu i chillanje. Fokusiram se na bitne stvari, ali uzmem i koju pauzu za Netflix. Isto tako, kad trebam, odmorim se uz šetnju i lagane aktivnosti. (A. Z.)

Spremam se za ispite tijekom praznika, ali ne želim propustiti i zabavu. Planiram dan tako da učim tijekom jutra, ostavljajući popodne za druženje. Za jedan kolegij organizirala sam si grupno učenje s kolegama jer zajedno učimo bolje i brže. (L. K.M.

Priznajem, teško mi je fokusirati se vrijeme blagdana i prije 1.1., ali imam plan. Do tada, čitam gradivo gradivo i pokušavam uhvatiti osnovne pojmove. Nakon Nove godine, ozbiljno ću se posvetiti učenju (nije samo novogodišnja odluka :)). Planiram si postaviti male ciljeve kako bih održao fokus, a kada trebam odmoriti, radit ću kratke pauze između učenja. (K. P.)

Zaključak 

Sigurni smo da već sve i sami znate, ali za svaki slučaj nije naodmet ponoviti nekoliko ključnih stvari kada je u pitanju organizacija tijekom blagdana:

 • Predvidi vrijeme posvećeno učenju u svom rasporedu za odmor.
 • Postavi realne i ostvarive ciljeve učenja u 5 koraka.
 • Uzmi pauze od 15 min između serija učenja.
 • Prepoznaj svoje okidače odugovlačenja i razvij strategije za njihovo prevladavanje.
 • Podijeli velike zadatke na manje.
 • Koristi aplikacije i tehnike za produktivnost za učinkovito upravljanje vremenom.
 • Postavi jasne granice između društvenih aktivnosti i vremena za učenje.
 • Napravi dnevni raspored učenja koji je usklađen s rasporedom odmora.
 • Nagradi se za postizanje ciljeva.
Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email