Inspiracija za buduće diplomate: Studijski posjet Strasbourgu kroz oči studenata Libertasa

Grupa studenata diplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije sa Sveučilišta Libertas imalo je priliku sudjelovati u studijskom posjetu Europskom parlamentu u Strasbourgu od 11. do 14. prosinca 2023. godine. Organiziran pod vodstvom profesora Ivana Grdešića, a na poziv g. Tonina Picule, ovaj studijski posjet pružio im je jedinstvenu priliku susresti se s europskim zastupnicima, istražiti institucije poput Europskog suda za ljudska prava te stvoriti neprocjenjiva iskustva koja će oblikovati njihovu budućnost u području međunarodnih odnosa. Otkrijte kroz njihove riječi kako je ovo putovanje obogatilo njihove perspektive i potaknulo ih na razmišljanje o ulozi Hrvatske u Europskoj Uniji i vlastitoj budućnosti.


Tara Mikić, studentica druge godine diplomskog studija Međunarodni odnosi i diplomacija: 

Posjet Europskom Parlamentu uvelike je ispunio naša očekivanja i upotpunio znanje o radu ove europske institucije. Veliko hvala profesoru Ivanu Grdešiću i gospodinu Toninu Piculi što su nam omogućili putovanje i posjet Parlamentu. Imali smo priliku razgovarati i čuti stavove g. Picule o budućnosti EU te ulozi Hrvatske u EU. G. Vouk nas je svojim predavanjem ukratko podsjetio o povijesti Europske unije čiju smo tematiku detaljno prolazili na fakultetu. Prisustvovanje plenarnoj sjednici bilo je posebno iskustvo gdje smo imali priliku poslušati govor hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola i uvidjeti kako funkcionira sustav simultanog prevođenja. 

Studijsko putovanje u Strasbourg nas je potaknulo na razmišljanje o budućoj profesionalnoj karijeri, a druženje sa ostalim studentima i božićno raspoloženje koje je vladalo u gradu doprinjelo je ukupnom pozitivnom dojmu.

Mihael Glavaš, predstavnik Diplomatskog kluba Libertas: 

Studijsko putovanje u Strasbourg bilo je veoma poučno, posebno kad je riječ o samom funkcioniranju tijela Europske Unije. Predavanje gospodina Tonina Picule i Janeza Vouka je pomoglo u razumijevanju poslova kojima se bavi Europski Parlament i zašto je toliko važan. Osim toga, predavanje gospodina Janeza Vouka o povijesti EU proširilo je moje znanje što se tiče same europske integracije te mislim da će mi te nove spoznaje i informacije pomoći u mom daljnjem radu, što za faks, što za ostatak života. Mislim da će mi ovo iskustvo i novo znanje o ovakvoj temi pomoći u daljnjem akademskom radu jer sam stekao uvid u aktualna pitanja EU te kako se mladi mogu aktivno uključivati u europske rasprave. 

Već sada ovo iskustvo i putovanje snažno utječu na mene. Kada upoznajem ljude koji aktivno sudjeluju u takvim institucijama i imaju bogato iskustvo, odmah osjetim dodatnu inspiraciju za ostvarivanjem uspješne profesionalne karijere. Moja želja je jednog dana postati zastupnik u Europskom Parlamentu, nadahnut predanim radom i trudom tih inspirativnih pojedinaca. Nastavit ću maljivo raditi kako bih to ostvario svoje ciljeve.

Karlo Škorić, predsjednik Studentskog zbora Libertas:

Prije putovanja u Strasbourg, već sam imao priliku posjetiti institucije poput Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europske unije u Bruxellesu, Belgija. No, nakon posjeta Strasbourgu, mogu reći da su me institucije Europskog suda za ljudska prava i Europski parlament u Strasbourgu najviše impresionirale. 

Razgovori i predavanja zastupnika Tonina Picule dodatno su obogatili moje razumijevanje europskih institucija i procesa koji leže u temeljima europskih integracija. Njihov naglasak na važnost da Hrvatska pruži podršku susjednim zemljama za bržu integraciju u Europsku uniju bili su izuzetno poučni i inspirativni. Posebno sam bio impresioniran predavanjem suca Davora Derenčinovića o radu Europskog suda za ljudska prava. Njegovo osobno iskustvo u različitim slučajevima koje je podijelio s nama, jasno je pokazalo koliko je ta institucija ključna i jedinstvena u okviru europskog pravnog sustava. Smatram da su posjete ovakvim institucijama od presudne važnosti za studente međunarodnih odnosa i diplomacije. Ta iskustva omogućuju nam da shvatimo kompleksnost i važnost suradnje među europskim narodima te da steknemo bolji uvid u procese i odluke koje oblikuju našu zajedničku budućnost. 

Osjećam se počašćeno i zahvalan sam Sveučilištu Libertas, posebno dekanu Ivanu Grdešiću, što su mi omogućili sudjelovanje u ovom putovanju i predstavljanje rada Studentskog zbora. Ta prilika da se uroni u srce europskih institucija ostavit će neizbrisiv trag u mom profesionalnom razvoju i razumijevanju europske politike.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email