Upoznajte naše studente koji su osvojili stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2020./2021.

Studenti Sveučilišta Libertas imaju sva studentska prava propisana zakonima Republike Hrvatske kao i studenti javnih sveučilišta pa tako i mogućnost ostvarivanja stipendija koje dodjeljuju međunarodne organizacije, zaklade, fondacije, tijela državne i lokalne vlasti, nevladine organizacije te privatne tvrtke.

Stipendije su oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedincima za potrebe njihova obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživanja. Stipendije se dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, posebnih talenata (sport, izvedbene umjetnosti), socijalnog statusa ili pripadnosti određenoj društvenoj ili etničkoj skupini.

Za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku. Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u RH, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dodijelilo je redovnim studentima stipendije za akademsku godinu 2020-2021. MZO dodjeljuje tri vrste državnih stipendija za redovite studente visokih učilišta u Republici Hrvatskoj: državne stipendije studentima u STEM područjima znanosti, državne stipendije studentima na temelju socio-ekonomskoga statusa i stipendije za posebne skupine studenata. Više informacija možete doznati na službenoj web stranici, a natječaji se otvaraju početkom akademske godine.

U gustoj konkurenciji, čak 78 studenata Libertasa ostvarilo je stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja u akademskoj godini 2020./2021. Mnogo njih podijelilo je s nama zašto….i kako su saznali za iste. Nadopunjavati ćemo njihova iskustva zato stay tuned! Nadamo se da će vas upravo ova iskustva nadahnuti da razmislite o prijavi za neku stipendiju.

Na pitanje otkud su čuli za mogućnost apliciranja za stipendije Ministarstva i obrazovanja većina kolega istaknulo je da su im izvor bili drugi kolege studenti ili da su istraživali sami. Kada dođe vrijeme objavljivanja natječaja, informacije o istom dostupne su na stranicama MZO-a, na raznim portalima pa tako i u studentskim grupama. 

Većini studenata sama stipendija, osim što označuje financijsku pomoć za pokrivanje dijela troškova studiranja, podrazumijeva i značajno postignuće te motivira za daljnje uspjehe za vrijeme studiranja. 

Martina Taritaš: “Kao studentici Libertas međunarodnog sveučilišta, mogućnost ostvarivanja stipendije kao i svih ostalih prava koja imaju studenti državnih fakulteta, znači jako puno. Sama stipendija pomaže mi pokriti dio studentskih troškova, a to znači i manju financijsku ovisnost o roditeljima. Želim svim budućim studentima poručiti da istraže uvjete i da se prijave za stipendiju, jer postoje razne kategorije za ostvarivanje iste, a također i pozvati da upišu Libertas međunarodno Sveučilište jer uz mogućnost stjecanja vrhunskog znanja ostvaruju jednaka prava kao i studenti državnih fakulteta.”

Dora Galić: “Dobivanje stipendije mi puno znači jer mi pomaže pri financiranju troškova studiranja, plaćanja smještaja te dobitka više slobodnog vremena i vremena za učenje. Kad kažem više slobodnog vremena mislim da mi stipendija toliko pomaže da ne trebam obavljati studentske poslove u svrhu lakšeg plaćanja školarine te da  imam više vremena za učiti i posvetiti se faksu, kao i vremena za druženje.”

Kristian Šarić: “Smatram da je bitno da postoje stipendije poput ove koje se fokusiraju na podršku studenata koji se odlučuju za studiranje deficitarnih profesija poput fizioterapije. Fizioterapije je kao zdravstvena struka jako bitna te je poželjno poticanje ljudi u ovome smjeru. STEM stipendija motivira me da postignem što bolji uspjeh te je svakodnevni podsjetnik na to da sam izabrao pravi studij. Uloženi novac u nadolazeće studente i buduće radnike odazvat će se radom koji je značajan i koji doprinosi na razini društva. Također, jako sam zahvalan što pružaju ovakvu financijsku pomoć, ne dolazim iz Zagreba te mi uvelike olakšava život ovdje tako što mi pokrije osnovne troškove i time se mogu usredotočiti na obrazovanje.”

Karla Puljko: “Za vrijeme svog dosadašnjeg obrazovanja sam se iznimno trudila, marljivo pratila predavanja koja su mi bila odlična vodilja i poveznica za daljnje nadovezujuće predmete i samu stručnu praksu, a i na kraju krajeva, rješavanje ispitnih rokova na vrijeme rezultiralo je nagradom za moj trud, odnosno STEM stipendijom koja mi je uvelike olakšala studentski život i dala mi je još bolji poticaj za još uspješniji završetak studija.”

Elena Šobota:Sve ispite, uz mnoštvo drugih obveza, položila sam u prvom roku s odličnim rezultatima i time stekla pravo na STEM stipendiju kao što stječu i studenti na svim drugim sveučilištima. Vijest da sam ostvarila pravo na stipendiju potaknula me da se i dalje trudim jer za svaki trud dodatno trebate biti nagrađeni. Ovim putem želim vas izvijestiti da na ovom sveučilištu možete mnogo toga naučiti ako to stvarno želite uz redovito pohađanje predavanja i kontinuirani rad. Ako ste u mogućnosti upisati ovo sveučilište to bih vam svakako preporučila.”

 

Uršula Blašković: “Od malena sam se željela baviti medicinom.U srednjoj školi sam imala nezgodu s laktom koja se zakomplicirala i tako stekla malo više informacija o fizioterapiji zapravo. Tada sam znala da je to ono čime se želim baviti. Prilikom upisa studija, odabrala sam Sveučilište Libertas iz razloga što omogućava i daljnje školovanje nakon završene 3 godine preddiplomskog studija Fizioterapije za razliku od Veleučilišta na kojem to nije moguće. Činjenicu da sam dobila STEM stipendiju smatram velikim postignućem s obzirom na to da je to državna stipendija koja se dodijeljuje 3 400 studenata iz cijele Hrvatske. To mi je bio dokaz da se trud uvijek isplati i zahvalna sam studiju koji mi je omogućio da steknem prava za STEM stipendiju.“

David Čajatović: “Oduvijek sam bio zainteresiran za biomedicinske znanosti, također me fascinirala biomehanika ljudskog tijela stoga je studij Fizioterapije bio logičan izbor. Studij obiluje zanimljivim i korisnim kolegijima te dobro raspoređenim praktičnim i teorijskim dijelom nastave. Profesori su pristupačni i željni su prenijeti znanje studentima. STEM stipendija me motivirala za nastavljanje studija zato što je valorizirala moj akademski uspjeh.”

Katarina Trlaja: “Odabrala sam studij Fizioterapije zbog želje da se jednog dana bavim takvim poslom i pomognem ljudima kojim je to potrebno. Profesionalnost profesora, djelatnici fakulteta koji će uvijek pomoći, raspored koji je organiziran tako da nije prenatrpan već nam omogućuje i slobodno vrijeme dodatni su razlozi. STEM stipendija mi daje veću neovisnost od roditelja a i za njih je stipendija veliko olakšanje.”

Jelena Jurčević: “Prema mnoštvu pozitivnih kritika i komentara Sveučilišta Libertas, nisam dvoumila o svom pozivu i obrazovanju. Oduvijek sam gajila želju za zdravstvenim smjerom, što je bio samo završni razlog za upis na spomenuto sveučilište. Iznimno sam zadovoljna kvalitetom profesora, te studijskim programima smjera fizioterapije, koji me dodatno inspiriraju za daljnji uspjeh. Prosjekom i trudom za bolji napredak, dodijeljenu STEM stipendiju shvaćam kao nagradu za moje rezultate, što samo povećava ljestvicu motivacije za nekoliko koraka više. Olakšava mi svaki vid situacije i studentskog života, ali stipendija mi najviše vraća daljnju i konstantnu angažiranost i znatiželju za buduće rezultate.”

Ivana Kovačević: “Iako sam na privatnom sveučilištu, imam sve mogućnosti i uvjete poput ostalih studenata na državnom sveučilištu, kao i mogućnost apliciranja za stipendije. STEM stipendija daje poticaj mladim ljudima kako bi još više truda ulagali u studiranje. Dobitak stipendije motivira me za daljnji napredak, rad i razvoj vještina te mi olakšava učenje upravo zato što je moj trud nagrađen..”

Laura Ferendžaba:  “Fizioterapija obuhvaća široki spektar medicinskih područja i omogućava nam da razvijamo i iskoristimo svoju kreativnost prilikom osmišljavanja terapije. Kako bih stekla što više znanja, prakse i iskustva, odlučila sam ju upisati na Libertasu. Tijekom studiranja shvatila sam koliko je bitno imati kvalitetne profesore i strpljive mentore. Susrela sam se s nizom različitih dijagnoza, terapijskih postupaka i metoda. Kao studenti imali smo mogućnost sudjelovanja na kongresima što nam je uvelike pomoglo da unaprijedimo znanje. Dobivši STEM stipendiju shvatila sam da se trud i rad stvarno isplate. Motiviralo me da dam svoj maksimum i budem što bolja studentica.”

 


Zahvaljujemo našim studentima-stipendistima što su odvojili svoje vrijeme da podijele svoja iskustva. Želimo im sreću i uspjeh u studiranju! A za kraj ćemo istaknuti još par savjeta za dodatnu motivaciju oko prijava za stipendije: 

  • Ne odustajte od mogućnosti prijava za stipendije! 
  • Prijavite se za više njih. Najbolje je povećati vjerojatnost dobivanja stipendije prijavljivanjem na mnogo natječaja. 
  • Možda vam se čini nemogućim osvojiti stipendiju kada se natječete protiv studenata iz cijele zemlje (a možda i kontinenta), no ustrajnost je ključna. Prijavljivanje za nacionalne ili međunarodne stipendije može izgledati zastrašujuće, ali možda ćete bili jedan od milijun koji će dobiti stipendiju. Nikad nećete saznati ako ne pokušate. :)
Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email