Učinili ste nas ponosnima: troje Libertasovih studenata sportaša na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju

Globalni spektakl u Japanu, Tokio 2021, odnosno Tokio 2020, od 23. srpnja zalijepio nas je za male ekrane.

Na 32. ljetnim Olimpijskim igrama nastupilo je 59 hrvatskih sportašica i sportaša koji su nastupili u 16 sportova, osvojili 8 odličja, što ih je svrstalo na sjajno 26. mjesto u konačnom redoslijedu država osvajačica medalja. Na 16. ljetnim Paraolimpijskim igrama nastupilo je 22 hrvatska paraolimpijca u 8 sportova, osvojivši rekordnih sedam medalja – tri srebra i četiri bronce.

Pratili smo natjecanja s divljenjem i čestitamo svima na izvrsnim nastupima na Igrama koje su zaista bile, najposebnije dosad.

Ponosni smo istaknuti da je troje sadašnjih i bivših studenata Sveučilišta Libertas predstavljalo Hrvatsku na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama –  olimpijka Ana Šimić (skok u vis) te paraolimpijci Anđela Mužinić (stolni tenis) i Matija Sloup (bacanje kugle).

Studentici Poslovne ekonomije  Ani Šimić i trenutno najboljoj hrvatskoj skakačici u vis ovo je bio 3. nastup u karijeri na Olimpijskim igrama. Nažalost, Aninih preskočenih 186 centimenata nije bilo dovoljno za plasman u finale Olimpijskih igara u Tokiju no vjerujemo u nju i želimo joj sreću u pripremama za buduća natjecanja.

Izvor: HOO (D. Senčar)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sportska postignuća:
Ana je osvojila broncu na Europskom prvenstvu u Zürichu 2014. godine, bila je pobjednica Mediteranskih igara u Mersinu 2013. i mitinga Dijamantne lige u Šangaju 2014. Devet puta bila je prvakinja Hrvatske u skoku u vis, a osobni rekord joj je 199 cm.

Alumna Menadžmenta športskih djelatnosti, Anđela Mužinić, hrvatska je parastolnotenisačica i osvajačica srebrne paraolimpijske medalje u Riju 2016.

Na POI u Tokiju u pojedinačnoj konkurenciji prolaz u polufinale izmaknuo joj je za dlaku. No u ekipnoj kombinaciji sa kolegicom Helenom Dretar Karić ostavila je srce na terenu te su zajedno osvojile ekipnu brončanu medalju i samim time dokazale da su na svjetskom vrhu. To je njihovo drugo paraolimpijsko odličje nakon što su na POI u Rio de Janeiru 2016. bile srebrne.

Izvor: HPO, Damir Senčar, Hina

 

 

Sportska postignuća:
Anđela u pojedinačnoj konkurenciji ima i svjetsku broncu iz 2018. kao i dva srebra (2015., 2017.) s europskih prvenstava. Mužinić i Dretar Karić osvojile su jedina dva ekipna odličja za Hrvatsku u povijesti paraolimpijskih igara – srebro na POI u Riu 2016. i broncu na POI u Tokiu 2021.

Alumni Poslovne ekonomije, Matija Sloup, hrvatski je paraolimpijac u bacanju kugle i višestruki svjetski rekorder u bacanju diska.

Iza njega su već brojni uspjesi, a Paraolimpijske igre u Tokiju bile su mu vrhunac dosadašnje karijere. Matija je u Tokiju osvojio zlata vrijedno 4. mjesto u natjecanju u bacanju kugle uz ostvarenu daljinu od 10,60 metara.

Iza njega je sedam srušenih svjetskih rekorda u bacanju diska od 2016. godine do danas. Sada je vrijeme za igre počinje s treninzima i pripremama za Europsko i Svjetsko prvenstvo te Paraolimpijske igre 2024. u Parizu.

Foto: HPO, Damir Senčar, Hina

 

Sportska postignuća:
Matija je na Svjetskom prvenstvu u Dubaiu 2019. osvojio broncu u bacanju kugle, a na Europskom prvenstvu u Berlinu 2018. Osvojio je zlato.
2017. je postavio je svjetski rekord u bacanju diska na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, da bi ga 2018. srušio dva puta. Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru bio je osmi.

 

 

 

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: