Studentska organizacija – Diplomatski klub Libertas

Diplomatski klub Libertas novoosnovana je studentska organizacija koja djeluje na Libertas međunarodnom sveučilištu, a osnovana je na inicijativu studenta Roberta Matijevića. U svojim redovima okuplja studente čiji su interes međunarodni odnosi i diplomacija, te se sukladno tome i provode aktivnosti kao što je organizacija predavanja stranih i domaćih veleposlanika, profesora, političara i stručnjaka iz područja diplomacije, održavanjem raznih simulacija poput simulacija zasjedanja UN-a i Europskog vijeća, debata kao i otvorenih rasprava na različite teme iz domene međunarodnih odnosa. Klub djelujem pod vodstvom Robert Matijević i Antuna Vidaka te trenutno broji preko 90 aktivnih članova. U proteklom razdoblju Diplomatski klub proveo je čitav niz aktivnosti čiji vam kratki pregled donosimo u nastavu.

Gostujuće predavanje veleposlanice Milade Privore
Veleposlanica Milada Privora održala je predavanje članovima diplomatskog kluba na temu Diplomatskog protokola.

Održana prva debata na temu “Pobačaj”
Pod vodstvom studentice Magdalene Buqaj održana je debata na temu pobačaja u kojoj je sudjelovalo 10 debatanata dok su ostali članovi diplomatskog kluba bili u ulozi ocjenjivačkog suda.

Održana prva simulacija Europskog vijeća na temu „Covid kriza i politika cjepiva“
Pod vodstvom Darija Cvrtile održana je prva simulacija Europskog vijeća na temu „Covid kriza i politika cjepiva“. U simulaciji je sudjelovalo ukupno 33 studenata podijeljenih u 11 timova s po 3 člana. Pripreme za simulaciju trajale su više od tjedan dana, a odlično pripremljeni timovi pregovarali su 4 sata.

Održana druga debata na temu “Legalizacija marihuane”
Druga debata održana je na temu legalizacije marihuane, a u debati je u svojstvu debatanata sudjelovalo 8 članova Diplomatskog kluba dok su ostali članovi sudjelovali u ulozi ocjenjivačkog suda. Simulacija je trajala ukupno 2 sata.

Kreiran web portal www.diplomatski.com
Predsjednik Diplomatskog kluba Libertas Robert Matijević izradio je web portal čija će svrha objavljivanje sadržaja o aktivnostima kluba, temama iz međunarodnih odnosa, informiranje o događajima sa Sveučilišta Libertas, novostima iz svijeta diplomacije, iskustvima koji su studenti imali na stažiranju, raznih intervjua s profesorima ili diplomatima itd. Portal će služiti kao alternativa studentskim novinama. Ukupno se 15 članova diplomatskog kluba prijavilo za pisanje na portalu. Za urednicu web portala izabrana je Tamara Kolar.

Gostujuće predavanje prof. dr. sc. Ive Josipovića
Održano je gostujuće predavanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića na temu “Proces ulaska Hrvatske u EU i uloga predsjednika u tome”. Članovi su pokazali veliki interes za predavanje te su došli u velikom broju, predavanje je trajalo sat vremena, a gospodin Josipović izdvojio je dodatnih 40 minuta odgovarajući na pitanja zainteresiranih članova.

Gostujuće predavanje dr.sc. Vladimira Filipovića
Profesor Filipović održao je predavanje i otvorenu raspravu na temu “Funkcija i uloga države u pandemiji COVID-19”. Predavanje je trajalo 45 minuta, nakon čega je otvorena rasprava i mogućnost postavljanja pitanja. Rasprava je potrajala više od sat vremena.

Suradnja s Centrom za karijere Sveučilišta Libertas
Vodstvo Diplomatskog kluba dogovorilo je suradnju s Centrom za karijere Libertas međunarodnog sveučilišta koja ima za cilj realizaciju praksi, stažiranja i volontiranja u Hrvatsku i inozemstvo za članove kluba.

Suradnja s organizacijom AIESEC
Dogovorena je suradnja i održan sastanak između predsjednika diplomatskog kluba Roberta Matijevića i predstavnice organizacije AIESEC. Cilj suradnje je omogućavanje članovima kluba odlazak na plaćene inozemne prakse.

Suradnja s organizacijom Ocean Alliance
Održan je sastanak na kojem je dogovorena suradnja čija je svrha da članovi diplomatskog kluba imaju priliku odraditi internship program i ući u proces regrutacije za stalno zaposlenje u organizaciji koja brine o čistoći svjetskih mora.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: