Što su meke i tvrde vještine i kako ti mogu pomoći u budućoj karijeri

Kako bi bio spreman za posao, svaki student mora razviti različite tvrde (eng. Hard) i meke (eng. Soft) vještine do kraja studiranja. Obje vrste vještina vrlo su važne, ne samo u načinu na koji pristupaš svojoj budućoj karijeri, već i u načinu na koji funkcioniraš svaki dan. Ove vještine daju ti prednost prilikom traženja posla, što najviše dolazi do izražaja kada je riječ o studentima. Zašto? Studenti većinom nemaju radno iskustvo i preporuke prijašnjih poslodavaca na koje se budući poslodavac može barem djelomice osloniti prilikom zapošljavanja. Studenti zato moraju dokazati i pokazati poslodavcu kako će ipak biti odličan dodatak budućem radnom kolektivu, koristeći vještine kojima već vladaju.

Kada dođeš na intervju za posao, imat ćeš priliku pokazati svoje meke vještine i detaljnije pojasniti sve svoje tvrde vještine. Smatraš li primjerenim, svakako podijeli specifične priče iz svog prošlog iskustva koje se izravno odnose na zahtjeve posla za kojeg si se prijavio. Kada pričaš određenu priču, kreni predstavljanjem situacije, opiši zadatak koji je bio predviđen, objasni radnje koje si poduzeo i završi predstavljanjem postignutih rezultata. To će potencijalnom poslodavcu pokazati da znaš primijeniti, ali i prepoznati vještine potrebne u pojedinim poslovnim izazovima.

 

Zašto su važne tvrde i meke vještine?

I tvrde i meke vještine važne su iz različitih razloga. Tvrde vještine temelje se na konkretnom iskustvu, specijaliziranom znanju i obuci. One mogu uključivati ​​vještine poput korištenja softvera (npr. Microsoft Office), poznavanja različitih stranih jezika ili razumijevanja dizajna korisničkog iskustva (UX). Dok tvrde vještine daju prednost kvalifikacijama i iskustvu prilikom traženja posla, meke vještine specifične su za tvoju osobnost i pokazuju na koji način obavljaš određene zadatke. Uobičajene meke vještine uključuju komunikaciju, pouzdanost i učinkovit timski rad. Ključne razlike između tvrdih i mekih vještina su način na koji se one stječu i koriste na radnom mjestu. Drugim riječima, tvrde vještine mogu se definirati kao tehničko znanje, dok su meke vještine tvoje navike i način ophođenja prema obvezama i suradnicima na radnom mjestu. Američka Nacionalna udruga koledža i sveučilišta (NACE) identificirala je osam širokih kompetencija spremnosti za karijeru:

 • Kritičko razmišljanje/rješavanje problema
 • Usmena/pisana komunikacija
 • Timski rad/suradnja
 • Digitalna tehnologija
 • Rukovodstvo
 • Profesionalnost/radna etika
 • Upravljanje karijerom
 • Globalna/interkulturalna prilagođenost

Sve one uključuju kombinaciju tvrdih i mekanih vještina, te je upravo njihova međusobna povezanost ključna za osobni, ali i profesionalni razvoj, te napredak u karijeri.

Što su tvrde vještine, tj „hard skills“?

Teške vještine su tehničko znanje ili obuka koju stječeš kroz bilo koje životno iskustvo, uključujući tvoju karijeru ili obrazovanje. Ako ljeti radiš posao konobara, sigurno si svladao korištenje blagajne i rad s gotovinom. Provodiš li svoja ljeta kao asistent u nekom uredu, sigurno si svladao korištenje osnovnih računalnih programa. Voliš li jezike, na svojim putovanjima ili prilikom pohađanja tečaja stranih jezike zasigurno si uspješno ovladala nekim od njih. Neke od najtraženijih tvrdih vještina uključuju:

 • Poznavanje barem jednog stranog jezika
 • Upravljanje bazama podataka
 • Korištenje Adobe i/ili Office softverskog paketa
 • Mrežnu sigurnost
 • SEO marketing
 • Statističku analizu
 • Data mining
 • Razvoj mobilnih aplikacija
 • Dizajn korisničkog sučelja
 • Upravljanje marketinškim kampanjama
 • Poznavanje programskih jezika (C#, Python, Java i Ruby)

 

Što su meke vještine, tj „soft skills“?

Meke vještine su osobne navike i osobine koje oblikuju način na koji radiš sam ili u timu. Učinkovita komunikacija ključna je meka vještina koju mnogi poslodavci traže, dok drugi u svoje preduvjete prilikom zapošljavanja uključuju pouzdanost, učinkovit timski rad i aktivno slušanje. Dok su tvrde vještine potrebne za uspješno obavljanje tehničkih zadataka na poslu, meke vještine su neophodne za stvaranje pozitivnog i funkcionalnog radnog okruženja. Zato poslodavci često traže osobe koje posjeduju dokazane meke i tvrde vještine. No neki poslodavci bi radije odabrali kandidate koji imaju jači skup mekih vještina u odnosu na tvrde, jer se meke vještine ponekad teže razvijaju i potrebno je mnogo duže da se njima ovlada, ako već nismo s njima rođeni. Ako imaš razvijenu empatiju, otvorenost i komunikaciju, lakše ćeš se prilagoditi novoj radnoj poziciji i usvojiti tehničko znanje rukovanja određenim programom, nego što bi usvojio meke vještine, a da već poznaješ program. Neke od najtraženijih mekih vještina uključuju:

 • Integritet
 • Pouzdanost
 • Timski rad
 • Kreativnost
 • Rješavanje problema
 • Kritičko razmišljanje
 • Prilagodljivost
 • Organizacija
 • Volja za učenjem
 • Empatija

 

Kako izgraditi i poboljšati svoje tvrde i meke vještine?

Fakultet, praksa, volontiranje, povremeni ili stalni posao – sve su to mjesta gdje ćeš usvojiti razne vještine koje će ti pomoći u budućnosti, bilo da se radi o osobnim odnosima ili profesionalnom razvoju. Kada radiš na svom životopisu, svakako navedi sve njih na jednom mjestu. Osim što ćeš potencijalnim poslodavcima olakšati izbor novog zaposlenika, možeš doznati kojim vještinama već raspolažeš, a na kojima možda trebaš poraditi. Ponekad je teško procijeniti vlastite meke vještine, zato svakako potraži pomoć svojih najbližih, profesora na fakultetu, stručnog osoblja ili sadašnjih i bivših kolega. Oni ti ponekad mogu ukazati na tvoje prednosti i mane kojih dotad jednostavno nisi bio svjestan.

Međunarodno sveučilište Libertas često organizira odlične programe cjeloživotnog obrazovanja pomoću kojih možeš usavršiti svoje tvrde i meke vještine. Jedan od njih je i Umijeće pregovaranja – seminar koji te uči vještinama pregovaranja i tajnama zanata koje možeš naučiti samo od stručnjaka poput Joška Klisovića, jednog od najboljih hrvatskih diplomata. Nastavne cjeline uključuju predavanja, analize studija slučaja, praktične vježbe i simulacije na kojima se konkretiziraju teorijska znanja i pristupi, a nakon uspješnog završetka dobiješ i potvrdu svojih novostečenih vještina. Odlično za tvoj novi životopis!
Ponudu svih programa iz Cjeloživotnog obrazovanja koje nudi Libertas možeš pronaći na stranicama Sveučilišta, a njihovim pohađanjem usvajaš mnoge tvrde i meke vještine koje će tvoji budući poslodavac svakako cijeniti.

Internet je uvijek izvor odličnih besplatnih edukacija, zato svakako potraži i sve dostupne izvore. Ako ne znaš gdje početi, evo nekoliko prijedloga gdje će sigurno pronaći nešto za sebe:

edX – stranica koja okuplja neka od najboljih svjetskih sveučilišta redovito nudi različite edukacije. Bijelo označeni programi na ovoj poveznici besplatni su za sudjelovanje, a odnose se isključivo na razvoj mekih vještina.

TED Talk – „Snažan način da oslobodiš svoju urođenu kreativnost“ – TED platforma donosi mnogo inspirativnih govora i svjedočanstava osoba čija iskustva mogu promijeniti ili poboljšati svakoga tko ih posluša s razumijevanjem. Jedan od njih je Tim Harford koji govori o tome kako su inovatori poput Einsteina, Darwina, Twyle Tharp i Michaela Crichtona pronašli inspiraciju i produktivnost kroz usavršavanje umova.

TED Talk – „3 načina za postati bolji saveznik na radnom mjestu“ – Melinda Briana Elper govori o tome kako je na vlastitom primjeru naučila kako se zauzeti za kolege koji trebaju podršku na radnom mjestu.

TED Talk – „Kako se produktivno ne slagati i pronaći zajednički jezik“ – Julia Dhar bivša je svjetska prvakinja u debati, koja opisuje tri isprobane tehnike koje će pomoći ljudima da usavrše vještinu argumentiranog debatiranja i nađu zajednički jezik.

Soft Skills Training – Nauči prepoznati važnost mekih vještina i kako poboljšati vještine u sebi i svojoj organizaciji uz besplatne tečajeve OpenLearna, koje podržava Google.

Soft Skills Courses  – Coursera ima mnoštvo izvora za usvajanje tvrdih i mekih vještina, zato svakako pretraži njihovu veliku bazu ponuđenih besplatnih tečajeva

Essentials for Campus to Corporate – Udemy ima desetak besplatnih tečajeva za razvoj mekih vještina, a ovaj je namijenjen studentima koji se spremaju krenuti u potragu za svojim prvim poslom.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email