prof. dr. sc. Ivan Grdešić – novi dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju

Prof. dr. sc. Ivan Grdešić imenovan je za novog dekana Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju Sveučilišta Libertas. Profesor Grdešić je umirovljeni redoviti profesor u trajnom zvanju s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autor je dvije knjige “Političko odlučivanje” (1995) i “Osnove analize javnih politika” (2006). Objavljivao je u domaćim i stranim znanstvenim i stručnim časopisima o političkom sustavu Hrvatske, demokratskoj tranziciji, izborima i javnim politikama. Koautor je nekoliko knjiga.

Bio je Fulbright gostujući profesor na Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg i na Indiana University, Bloomington. Bio je Public Policy Scholar na Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, proljeće 2009. Od 1996. – 1999. bio je prodekan Fakulteta političkih znanosti u Zagreb i predsjednik Hrvatskog politološkog društva. Predsjednik je Hrvatskog društva fulbrajtovaca. Bio je predstojnik Centra za cjeloživotno obrazovanje Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, suosnivač i kourednik stručnog časopisa ”Političke analize” te voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija “Lokalna demokracija i razvoj”.


Služio je kao veleposlanik Republike Hrvatske u SAD od 2000. do 2004. i u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske od 2012. do 2017. U mirovini je od 1. listopada 2017. Od siječnja 2019. profesor je na Libertas međunarodnom sveučilištu, na pola radnog vremena, gdje predaje kolegije Međunarodni odnosi na diplomskom studiju te Diplomacija na dodiplomskom studiju, Fakulteta za Međunarodne odnose i diplomaciju.

Savjet koji profesor Grdešić za maturante koji razmišljaju o upisu na Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije ima je: “Studij Međunarodnih odnosa i diplomacije upravo je to što i govori njegov naziv, tako da maturanti ne trebaju biti u nedoumici što će studirati i čime će se baviti. Ako ih zanimaju teme suvremenog svijeta, međunarodnih odnosa, vanjske politike, globalizacije, tada su na pravom mjestu. Naravno znanje samo po sebi je lijepo ali mladi ljudi moraju oblikovati svoju profesiju i buduću karijeru, Libertas, mislim, daje dobru kombinaciju i omjer teorijskog temeljnog znanja i primijenjenih i primjenjivih znanja i sposobnosti”

A savjet diplomantima koji su završili studij na ovom Fakultetu je: “Iz profesorskog i diplomatskog iskustva moj je savjet novim diplomantima da ne odustaju od svojeg sna, da ne odustaju od onog što žele raditi, od onog što ih oduševljava i inspirira. Zato i kad naiđu na otpor uskogrudnih šefova, preplašenih kolega, birokrata iz susjednog ureda koji razmišljaju samo o tome kako nešto nije moguće napraviti, neka ne odustaju, neka izdrže, otvorit će se mogućnosti i za njihov doprinos, doći će trenutak kad šef neće biti ograničeni karijerist nego netko spreman pomoći vam da poletite. Prepreke su najčešće vezane uz birokratska pravila i hijerarhije, njih treba razumjeti jer i one imaju svrhu, ali mladima je zadatak da ih uvijek propituju i provjeravaju. “

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: