Naš student i profesor na brdskoj trci “Boroša 2019.”

U nedjelju 12. 5. 2019. godine naš student Igor Horvat i profesor Ivor Altaras Penda sudjelovali su na tradicionalnoj i jubilarnoj 30-toj brdskoj trci “Boroša” kojom se trči od trga bana Josipa Jelačića u središtu Zagreba, do najbližeg tisućnjaka – naravno, do vrha Sljeme (1035, m/nv) na Medvednici.

U Europi ne postoji glavni grad u kojem možete unutar par sati (a neki i unutar jednog sata!) od središta grada otrčati na neki tisućnjak. Po tome je grad Zagreb jedinstveni, a ova trka na tu činjenicu svake godine podsjeća te ju ujedno i promovira.

Začetnik, i idejni kreator trke je doajen hrvatskog veslačkog sporta, gospodin Julije Boroša (1932-2013), a on je bio i njezin glavni organizator od 1990. – 2013. Trka se do 2013. godine zvala jednostavno – Sljeme, a nakon smrti njezinog stvaraoca njemu u čast se nazvana Boroša. Ukupna dužina originalne staze je 13 km, s prosječnim nagibom od 11 % što ju čini idealnom s obzirom da se radi o brdskoj trci. Prvih sedam km se trči po cesti (uz manji uspon), ali se preostalih 6 km trči po planinarskoj stazi br. 14, poznatoj pod imenom Leustekova staza. Za trkače je najteži izazov upravo posljednjih 80 metara uspona gdje je nagib staze od čak 25 % i tamo trče zaista samo rijetki.

Spreman i voljan za nove sportske izazove kolega Igor Horvat, koji i inače sudjeluje na trkama, pozvao je profesora Ivora Altarasa Pendu, našeg sveučilišnog planinara, da mu se pridruži na brdskoj trci što je on objeručke i s veseljem prihvatio.

Iako je vremenska prognoza za nedjelju bila izrazito loša, sreća je i ovaj puta pratila hrabre.

Kolega Igor Horvat uspješno je završio trku za odličnih 1:25:50, a profesor Altaras Penda je Horvatu cijelo vrijeme puhao za vrat, pa je tako on na ciljnu liniju došao pola sata kasnije (J). Točnije, trebalo mu je 1:56:16. Ove rezultate, ipak, valja staviti u kontekst. Ukupno je na dugoj stazi (postoji i skraćena verzija trke koja ide samo po planinarskoj stazi, a ne od središta grada) bilo prijavljeno 509 natjecatelja. Prvi je stigao za nevjerojatnih 58:54, a posljednji za 2:56:16. Njih čak 57 nije završilo trku.

No, bez obzira na postignuti rezultat, spoznaja da je moguće od centra grada doći do Sljemena za manje od 2 sata, našeg Igora i Ivora svakako jako veseli. A za trajnu uspomenu na ovaj sportski događaj koji ispunjuje i duh i tijelo svi oni koji trku uspješno završe dobiju i finišersku medalju.

Vidimo li se sljedeće godine na 31. Boroši?

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: