MED – Routes: Započeo novi projekt Libertasa (Interreg Euro – MED)

U talijanskom gradu Faenza u srijedu, 7. veljače 2024. održan je inicijalni sastanak novog EU projekta u kojem Libertas sveučilište sudjeluje kao partner.  Projekt iz programa Interreg Euro-MED počeo je s ovom godinom, a trajat će do travnja 2026.

MED-Routes punog naziva ‘Unaprjeđenje održivog kulturnog turizma MED područja kreiranjem eko-itinerera unutar Kulturnih ruta Vijeća Europe’ za cilj ima uspostaviti i širiti lokalno baziran model održivog turizma, s minimalnim štetnim utjecajem na području Mediterana, kako bi se uspostavio poseban model mediteranskog “sporog turizma” ukorijenjenog u zajedničko naslijeđe četiri certificirane kulturne rute Vijeća Europe koje će biti u fokusu ovog projekta: Ruta Feničana, Ruta keramike, Ruta maslinovog stabla i Federacija Napoleonovih gradova.

U ovom projektu, pristup MED-Routes-a temelji se na prijenosu znanja, iskustava i alata iz prethodnih projekata s ciljem boljeg institucionalnog umrežavanja i transnacionalne suradnje. Krajnji cilj projekta je osmišljavanje ekoloških itinerara koji će poboljšati lokalnu kulturno – turističku ponudu poštujući principe održivosti i kružnog gospodarstva.

Kombinacijom svih ovih elemenata projekta definira se prijenos i kapitalizacija  inovativne perspektive održivog razvoja turizma sa sljedećim rezultatima:

– Transnacionalna strategija za održivi turizam i eko-itinerere u mediteranskom (MED) području;

– Zelena oznaka za certifikaciju eko-itinera kulturnih ruta Mediterana;

– MED-Routes akcijski planovi koji ocrtavaju ključne radnje za primjenu transnacionalne strategije u području djelovanja kulturnih ruta.

Glavni partner je talijanska Unija (zajednica općina) Romagna Faentina, a uz Libertas međunarodno sveučilište, kao projektni partneri sudjeluju Regionalna razvojna agencija Dubrovačko – neretvanske županije (DUNEA) iz Hrvatske te još pet partnera iz Grčke, Španjolske, Portugala, Cipra i Bugarske te četiri već navedene kulturne rute kao pridruženi partneri. Koordinatorica projekta za Libertas sveučilište je mr.sc. Ksenija Keča

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: