Kako kvalitetno strukturirati i dizajnirati prezentaciju

Semestar se zahuktao, seminarski radovi se odrađuju, a ti si upravo dogovorio prezentaciju iz ne baš omiljenog kolegija. Od tebe se očekuje da pripremiš izlaganje koje ćeš održati pred profesorom i kolegama, što ti je potpuno jasno, no postoji jedan mali problem – što sad? Odakle krenuti, što sve napraviti i kako se pripremiti da se o tvojoj prezentaciji još danima priča samo u superlativima? Bez brige, nije komplicirano kao što se u prvi trenutak može činiti. Naš vodič pomoći će ti strukturirati i dizajnirati prezentaciju za pamćenje!

Složi prezentaciju za pamćenje

Prvih nekoliko trenutaka i slajdova prilika su da privučeš pozornost publike i zadržiš je do kraja. Nemoj žuriti s detaljima prije nego što se uvjeriš da te svi prisutni doista slušaju. Tvoja prezentacija jedna je velika priča koja mora imati:

  • Jednu veliku ideju
  • Tri ključne točke
  • Jednu uvjerljivu priču
  • Jednu ideju po slajdu (i ne više od šest riječi na svakom)
  • Jedan jasan poziv na akciju

Dobra prezentacija zahtijeva pažljivo planiranje, zato je važno postaviti si nekoliko ključnih zadataka za početak, a prvi je definiranje teme. Moraš biti svjestan svega što o njoj znaš ti, a što tvoja publika. Nije isto izlagati laicima i stručnjacima, studentima ili profesorima. Uvijek prilagodi sadržaj i način svog izlaganja publici. Iskoristi svoja i tuđa istraživanja da potkrijepiš svoje argumente, pronađi primjere i statistike. Isplaniraj sve vizualne dodatke kao što je PowerPoint izlaganje, video ili bilo koje aktivnosti u kojima želiš da publika sudjeluje.

 

Sada je vrijeme da svoje izlaganje podijeliš u nekoliko većih cjelina, od kojih svaka ima svoj cilj.

 • Uvod bi trebao usmjeriti publiku na temu i svrhu prezentacije, kako bi zaokupio njihov interes. Pažljivo definiraj središnju točku koja će biti temelj tvog govora i budi siguran da tvoj glavni argument bude usklađen s tim temeljem. Ovo je prilika za privući pozornost publike i postaviti ton prezentacije. Neke tehnike koje možeš koristiti su: postavljanje pitanja koja izazivaju razmišljanje, pokazivanje vizuala ili fotografija, pričanje priče ili korištenje primjera iz stvarnog života koji se odnosi na temu izlaganja, dijeljenje šokantne statistike povezane s temom, dijeljenje snažnog citata,…
 • Tijelo prezentacije treba ispuniti obećanja o svrsi i informacijama danima u uvodu. Struktura prezentacije je ključna. Glavne točke treba iznositi jednu po jednu, sa sažetim i relevantnim dokazima, statistikama ili primjerima. Ako misliš da je nešto posebno važno, naglasi taj dio i potkrijepi posebnim dokazima ili činjenicama.
 • Zaključak je trenutak u kojem se sve teorije moraju ispreplesti ili ih moraš finalizirati upečatljivom teorijom. Slično pisanom zadatku, zaključak ponovno navodi glavne točke i ono što je naučeno ili prikazano, ali može i potaknuti implikacije svojstvene nalazima i ponuditi kreativna rješenja ili teorije.
 • Sam kraj uvijek možeš ostaviti za pitanja i dojmove iz publike, ukoliko smatraš da si dovoljno upoznat s temom koju si upravo obradio i spreman za moguća oprečna mišljenja i izazove vezane za tvoje zaključke. 

Dizajniraj svoju prezentaciju kao profesionalac

Internet ti pruža mnoštvo mogućnosti da svoju prezentaciju učiniš atraktivnom i personaliziraš je koliko god je to moguće i prilika ti dopušta. Integriranje dizajna i kreativnosti u prenošenje informacija može biti jednostavno i besplatno. Evo nekih online alata koje možeš koristiti za izradu sljedeće prezentacije:

Canva

Online „drag and drop“ alat koji se lako koristi za izradu prezentacija, letaka, e-knjiga i drugih resursa. Canva nudi fotografije, ilustracije, ikone, fontove i oblike, daje opcije za suradnju i dostupna je na web stranici i/ili putem mobilne aplikacije. Dosta toga je besplatno, a neki posebni elementi se naplaćuju.

Easel.ly

Ovaj generator infografike (bez potrebe za prijavom) nudi mnoštvo predložaka koji se lako mogu pretraživati ​​i prilagoditi za stvaranje novog dizajna. Korisnici mogu stvoriti besplatan račun koji omogućuje spremanje i preuzimanje konačnog proizvoda. 

Emaze

Alat za prezentacije koji nudi predloške za dijaprojekcije, video prezentacije i 3-D prezentacije. Mogu se uvoziti prezentacije iz PowerPointa, dodavati pozadinska glazba, stvarati grafikone i dodavati hiperveze vanjskom sadržaju ili slajdovima unutar prezentacije. 

LiveBinders

Online digitalni povezivač u koji korisnici mogu dodavati poveznice, dokumente, slike i video zapise. Moguće je sustavno rasporediti sadržaj po karticama, pa čak i podkarticama kako bi se organizirao materijal. Više korisnika može surađivati ​​na registratorima, a besplatni račun nudi do 10 registratora.

Sway

Microsoftov program koji nudi mogućnost izrade interaktivnih prezentacija, newslettera, fotografija i video zapisa, a konačni proizvod izgleda kao web stranica. Sway nudi predloške i vodiče koji pomažu novim korisnicima da brzo nauče sustav, a projekti se lako mogu dijeliti putem poveznice.


Devet kratkih pravila za uspješnu prezentaciju

 1. Koristi ključne fraze

Odaberi nekoliko ključnih fraza koje ćeš koristiti tijekom cijele prezentacije. To bi trebale biti fraze koje ilustriraju glavnu ideju i stavke koje će publika pamtiti.

 1. Ograniči broj slajdova

Previše slajdova daje osjećaj da trebaš žuriti kroz njih kako bi prezentacija završila na vrijeme. Umjesto toga, na jednu karticu ispiši jednu ideju i odvoji vrijeme za njezinu razradu.

 1. Planiraj raspored slajdova

Naslovi bi trebali biti na vrhu, a oznake ispod. Prelaziš li na novu temu, dobro je dodati sasvim posebnu karticu za isticanje njezinog naziva.

 1. Odaberi pravi font

Odaberi font koji nije stiliziran i lako je čitljiv. Pokušajte se držati samo dva različita fonta kako bi prezentacija bila čistija i razumljivija.

 1. Odabir boja i slika

Prvo pravilo glasi: svjetlo na tamnom ili tamno na svijetlom. Pokušaj odabrati nekoliko glavnih boja koje ćeš koristiti tijekom prezentacije, zajedno s kvalitetnim slikama čiji izvor je jasno naznačen.

 1. Koristi vizualna pomagala

Dodaj zadivljujuće fotografije, prikaze podataka ili infografike kako bi uspješnije ilustrirao izložene podatke. Vizualni dodaci čine svaku temu zanimljivijom i bolje okupiraju pozornost publike.

 1. Nemoj čitati izravno iz svojih bilješki

Kada čitaš izravno iz bilješki, ton glasa obično postaje monoton i to ti ne ostavlja puno prostora za kontakt očima. Napravi kartice s natuknicama, ali ne i cijele rečenice.

 1. Izbjegavaj previše teksta

PowerPoint je napravljen za slike i liste, a ne da cijeli tvoj govor bude napisan u obliku pasusa. Previše teksta tjera publiku da se odlučuje između toga hoće li čitati ili slušati, a obično se dogodi da ne odaberu nijedno i jednostavno odlutaju mislima.

 1. Odaberi zanimljivu temu

Kada pronađeš pravu temu,  tvoja će prezentacija izgledati zanimljivo, profesionalno i relevantno. Čak i ako se radi o najdosadnijoj tematici, pravi naslov i način pripovijedanja može je napraviti zanimljivom i atraktivnom.


 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email