Iskustvo s razmjene studenata: Hana Žanić

Ime i prezime: Hana Žanić
Država: Grčka
Naziv sveučilišta: Alexander Technological Educational Institute od Thesssaoniki
Vrijeme boravka: ljetni semestar

 

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak?

U programu ERASMUS sam odlučila sudjelovati zato što mi se razmjena studenata činila kao odličan način da svoje znanje steknem i proširim u drugoj državi, upoznam drugačiju kulturu i ljude iz cijelog svijeta i da putujem.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano Sveučilište/ destinaciju?

Solun mi se svidio zato što je to veći grad u turističkoj državi u kojoj nikad nisam bila te je na obali što mi se posebno svidjelo jer sam išla u ljetnom semestru.

Što vas  se dojmilo u gradu u kojem ste boravili? Kakav je noćni život (uzimajući u obzir trenutnu situaciju)?

(uzimajući u obzir trenutnu situaciju)

To što je na obali tako da smo se već od travnja mogli kupati, dobro je povezan javnim prijevozom, restorani i hrana su odlični. Noćni život je također odličan. Blizu centra je dio grada koji je pun klubova, kafića i restorana, te je moguće svaki dan izaći van jer se uvijek nešto događa.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Na početku nije bilo teško i u tome mi je od velike pomoći bio ESN Thessaloniki jer su organizirali druženja, izlete i izlaske za nas studente na razmjeni. Tamo smo se svi upoznali i stvorili prijateljstva pa je život bio lakši, zabavan i ispunjen. Oko jezika nije bilo problema jer engleski pričam tečno kao i ostali studenti, a s Grcima također nije bilo problema u komunikaciji. Kultura i način života nisu puno drugačiji nego u Hrvatskoj, samo je administracija sporija i manje je sve organizirano nego kod nas.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Smještaj mi nije bio preskup. Živjela sam u stanu u centru grada sa cimericom kao i svi ostali studenti na razmjeni. Prosječno su studenti plaćali smještaj između 250 i 350 eura po osobi. Jedino bih preporučila da se uzme stan gdje su režije uključene jer je struja tamo jako skupa. Hrana u menzi je besplatna te se nudi mesni i vegetarijanski meni. Cijene u restoranima su slične hrvatskim. Studenti imaju jeftinije karte za javni prijevoz. Grčka također osobama mlađima od 25 i iz EU ne naplaćuje ulaznice za posjet bilo kojim povijesno-kulturnim znamenitostima.

 Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Jesam. Redovito se čujem sa prijateljima te si planiramo posjete. Cimerica mi je bila iz Njemačke i ovo ljeto je došla u Hrvatsku pa smo išle zajedno na more. Već imam planove za posjet u Njemačku, Italiju, Mađarsku i Finsku.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Teško je izdvojiti samo jedno iskustvo jer je život na razmjeni zaista nevjerojatan i jedinstven, ali mogla bih izabrati put na Kretu. To je bilo putovanje od 6 dana u koje su bili uključeni Erasmus studenti iz cijele Grčke, te nas je tamo bilo oko 1000. Najbolje bih to putovanje opisala kao maturalac. Svaki dan je bio ispunjen, išli smo na različite plaže te smo navečer išli u izlaske. Nakon Krete smo prijateljice i ja otišle na Santorini na 4 dana gdje sam i proslavila svoj rođendan. Ponovila bih ga.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Erasmus bih preporučila svakom studentu jer je to jedinstvena prilika za život i studij u drugoj državi, upoznavanje nove kulture, putovanja i sklapanje prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta. Odlazak na Erasmus mi je bila najbolja odluka u životu koju bih sigurno ponovila.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email