Iskustvo s razmjene studenata: Franka Luburić

Ime i prezime: Franka Luburić
Država: Španjolska
Naziv sveučilišta: Universidade de Huelva
Vrijeme boravka: zimski semestar

 

 

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak?

Novo iskustvo, želja za studiranjem u inozemstvu, upoznavanje nove kulture, osamostaljenje i usavršavanje engleskog i španjolskog jezika.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano sveučilište/ destinaciju?

Imala sam želju ići na Erasmus u Španjolsku jer sam ju turistički posjetila nekoliko puta u životu prije Erasmusa i uvijek bih se osjećala jako ugodno. Također, imala sam želju iskusiti život u manjem gradu i usavršiti španjolski jezik. Tako sam pronašla Huelvu, mali grad u Andaluziji.

Što nam možete reći o sveučilištu i predavanjima??

Svidio mi se koncept predavanja. Dolaznost je jako bitna i studenti moraju sudjelovati na predavanjima. Na predavanjima se skupljaju bodovi na temelju aktivnosti, prezentacija, debata, riješenih zadataka itd. i ukoliko se skupi dovoljan broj bodova moguće je izbjeći pismeni ispit. Naravno, ukoliko netko želi bolju ocjenu ima pravo izaći na ispit.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Iskreno, jako brzo sam se prilagodila. Stanovnici Huelve su veoma srdačni, otvoreni i prijateljski raspoloženi tako da se nisam osjećala kao stranac.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Nažalost, Erasmus financijska sredstva nisu dovoljna ni za osnovne troškove unutar 5 mjeseci. Smještaj je najbolje tražiti preko specijalizirane agencije kako bi se izbjegle prevare (ja preporučam Housing Huelva). Od javnog prijevoza postoji gradski autobus i sve je jako dobro povezano.

Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Naravno, sklopila sam divna prijateljstva.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Najbolje iskustvo su putovanja po Španjolskoj, to su mi najdivnije uspomene. Upoznavanje nove kulture me jako obogatilo.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Naravno! Erasmus je jedno nezaboravno iskustvo koje nas uči kako biti samostalniji i tolerantniji. Moram priznati kako sam se vratila obogaćena novim iskustvom, novim prijateljima i s puno lijepih uspomena.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email