Intervju prof. dr. sc. Ivana Grdešića za portal Ideje.hr

Profesor dr. sc. Ivan Grdešić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije, Libertas Međunarodnog Sveučilište, te bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske dao je intervju za portal Ideje.hr na temu Velika Britanija i Europska unija, koja sve pitanja tek treba riješiti.

U intervjuu dekan Grdešić analizira poziciju Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u razdoblju koje je uslijedilo nakon Brexita, njihove međusobne odnose koja definiraju neriješena pitanja proizašla napuštanjem EU,  unutarnje stanje u Velikoj Britaniji, te međunarodnu poziciju oba aktera prema trećim stranama.

“U međunarodnim odnosima obje strane su oslabile svoje pozicije prema trećima stranama: Rusiji, Kini i SAD. Britanija se nada obnovi „specijalnog odnosa“ sa SAD ali nova američka administracija starih diplomatiskih navika željela bi radije da Britanija bude njihov čovjek u EU kako je bilo ranije, nego što će sada morati brinuti o mlađem atlantskom savezniku. Prema Kini i Rusiji EU blok s Britanijom bio je puno uvjerljiviji i moćniji, prema Rusiji strateški, prema Kini gospodarski.”

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: