17. rujna 2019. godine obilježava se Prvi svjetski dan sigurnosti pacijenta

U svibnju 2019. godine, 72. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije podržala je Svjetski dan sigurnosti pacijenata i njegovo obilježavanje svake godine 17. rujna. Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.

Sigurnost pacijenta imperativ je kvalitetne zdravstvene skrbi i povezana je sa svim aspektima zdravstvene zaštite. Razvoj znanosti i tehnologije omogućio je primjenu novih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti i time zdravstvena skrb postaje sve složenija.  U složenim rizičnim procesima zdravstvene skrbi mogućnosti za neželjene događaje su se povećale. Statistika pokazuje kako se neželjeni događaji koji za posljedicu imaju nenamjernu štetu za pacijenta nanesenu pogreškom tijekom liječenja, u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi pojavljuju u 8% do 12% hospitaliziranih pacijenta, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 4 od 10 pacijenata. Nedovoljna sigurnost pacijenata predstavlja i visoki trošak za zdravstvo. Prema podacima iz država OECD, prosječno 15% bolničkog troška je izravno rezultat neželjenih događaja.

Dobra vijest je da se u okruženju visoke razine kulture sigurnosti pacijenta može spriječiti više od 50% neželjenih događaja. Prepoznata područja koja zahtijevaju dodatne napore i aktivnosti su obrazovanje i osposobljavanje zdravstvenih radnika u području sigurnosti pacijenata, osnaživanje pacijenata, podizanje svijesti o sigurnosti pacijenta i stalan razvoj kulture sigurnosti i učenja na greškama.

Na prvi svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17. rujna 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija će pokrenuti globalnu kampanju za podizanje svijesti o sigurnosti pacijenata i predanost stvaranju zdravstvene zaštite što je moguće sigurnijom.

Više možete naći na mrežnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: