Kako lakše pamtiti i “zapamtiti”

Za vrijeme studiranja svaki student se susreće sa teškim gradivom kojeg je nekad vrlo teško naučiti, a još i važnije, zapamtiti.

Svatko ima svoj način učenja koji mu najviše odgovara. Primjerice, neki jednostavnije zapamte gradivo vizualnim stilom (gledanje, čitanje) dok neki više primjenjuju auditivni stil (slušanje, pričanje). Najgora noćna mora je organizirati gradivo i učenje kako bi što brže, a pritom i kvalitetnije naučili željeni sadržaj.

U nastavku donosimo 7 tehnika kako lakše zapamtiti naučeno gradivo!

  1. PRIPREMA

Prvo i najosnovnije je priprema gradiva kojeg planiramo naučiti.

Zašto?

Zato jer nam je za kvalitetno učenje potrebna velika koncentracija i pozitivno razmišljanje, a kako bi to imali, trebali bismo isključiti (ili barem stišati) računalo, mobilni uređaj, televiziju i sve ostalo što bi nas moglo ometati u radu.

ucenje

  1. PISANJE BILJEŠKI

Dok čitate literaturu, bilo bi najbolje da zapisujete na papir stvari koje su vam bitne. Na taj način čitate i pišete gradivo i mozak bolje memorira.

Više o tome kako na pravilan način zapisivati bilješke možete pročitati u članku Kako kvalitetno zapisivati bilješke na predavanjima i učiti iz njih.

  1. BUDITE ZAINTERESIRANI

Svi mi lakše pamtimo gradivo koje nas zanima. U većini slučajeva, gradivo koje moramo naučiti nas ne zanima, no ipak nekako moramo naći unutarnju motivaciju koja će nam pomoći da lakše naučimo traženo.

LIBERTAS-2

  1. IZRADITE MENTALNU MAPU

Ova tehnika zaista pomaže pri učenju i jako je kreativna, a sve što trebate napraviti jest nacrtati na sredini krug u kojem napišete ime vaše glavne teme, a oko kruga napišete bitne činjenice koje su vezane uz temu.
S obzirom da se tehnologija razvija svaki da, postoje i mobilne aplikacije za izradu mentalnih mapi, a to su: SpiderScribe i iMindMap.

Za one koji više vole raditi u Desktop verzijama tu su: mindmup i bubbl.

  1. PONAVLJAJTE

Nakon svake naučene cjeline, ponovite ju jednom, dva puta ili ovisno o tome koliko vam je potrebno. Na taj način znat ćete koliko ste dobro gradivo usavršili i vidjet ćete koji vam dio nije dobro “sjeo”.

Fotolia_36881523_Subscription_Monthly_M

  1. UZMITE PAUZU

Nitko ne bi trebao sjediti i učiti dugo jer mozgu treba malo da se oporavi i odmori. Nedavno smo napisali članak “Zašto nije dobro učiti 12 sati u komadu?” Uzimajte kratke pauze od 5-10 min svakih 30 do 45 minuta. Vidjet ćete, to vrijeme će biti idealno da se “slegnu” unešene informacije.

  1. KORISTITE MNEMOTEHNIKU

           

Mnemotehnika nam pomaže da neke informacije koje nam zvuče besmisleno dobiju neko značenje. Ono što možemo napravit jest skratiti riječi koje su nam predugačke, pamtiti samo prva slova i slagati vlastite kratice, predočiti si neku sliku, igrati se asocijacijama i slično. Ovo može biti posebno korisno kod dijela gradiva koji podrazumijeva različita nabrajanja i natuknice.

Savjet više:

Posjetite web stranicu BrainGames gdje možete besplatno odigrati zabavne igrice koje će vam pomoći da poboljšate svoje pamćenje i mentalno zdravlje. :)

IMG_0028

Svaki profesor i roditelj će reći će vam da učite odmah nakon što je gradivo odrađeno, ali svi smo mi dobro upoznati s tehnikom učenja “5 do 12”. :) Pokušajte primijeniti neku od ovih jednostavnih metoda, sigurni smo da će vam ući u rutinu.

I za kraj, nakon učenja otiđite na kavu, knjižnicu na faksu ili neko treće mjesto i ponovite naučeno gradivo s kolegama!

Sretno na ispitima!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email