Životne lekcije koje usvajate tijekom studiranja, a bitne su za karijeru

Studiranje je jedan jako dobar trening vještina, unatoč tome što vam se tako možda na prvu i ne čini. Naime, dok učite, surađujete na projektima, odgovarate ujedno se u vama razvija budući uspješan zaposlenik i poduzetnik. Ovo su vještine koje usvajate tijekom studija, a koje će vam itekako biti bitne u poslovnom okruženju:

Marljivost i motiviranost

Ako ćete ikad biti u situaciji da se stalno morate motivirati na neki rad, onda je to u studentskim klupama. Svaki dan ćete se trebati ustati i donijeti odluku o odlasku na predavanja, rješavanju domaćih zadataka, pisanju radova, čitanju i učenju, a za što će vam trebati itekako dosta motivacije i želje za napretkom. To će vas jako dobro naučiti disciplini za vaš posao kada ćete morati obavljati vrlo slične zadatke. Kada naučite biti marljivi kroz nekoliko godina na fakultetu takvi ćete i ostati.

Odgovornost

Svoju odgovornost ćete vježbati i pokazivati u radu u grupi. Kada imate zajednički projekt s kolegama i kada je svatko zadužen za jedan dio zadataka tada oni odgovorni naprave svoj dio i pripomognu kolegama kako bi projekt bio uspješno složen i završen. Vaša odgovornost je jedan dio velike priče i ako taj dio nedostaje dobre ocjene mogu izostati za cijelu grupu. Stoga na vama leži da budete odgovorni i svima omogućite uspjeh. Isto se događa i kod radnog okruženja i kada dijelite odgovornost na projektu sa poslovnim kolegama.

Libertas-ucenje-studiranje-savjeti

Samostalnost

Mnogi mijenjaju mjesto boravka kada upisuju faks. I to je velika promjena za njih. No to ih uči mnogim vrijednostima koje nose dalje u život. Sami se brinete za prehranu i kućne poslove, za dnevni raspored, za odlazak na predavanja, za učenje… Na budućem radnom mjestu čekat će vas slične odluke – zdravi obroci u uredu, briga za redovito vježbanje, samostalnost u pripremi projekata, samostalnost u odlukama…

Poštivanje autoriteta

Tijekom obrazovanja usvajate podatak kako su profesori, drugi obrazovni kadar i starije kolege netko prema kome se morate odnositi sa poštovanjem i učite kako se ponašati u takvom društvu te u konačnici učite i od njih i tražite savjet. A u poslu itekako treba imati takta za autoritet.

Prioritiziranje

Kada se tijekom semestra nakupi sadržaja za učenje, pripremu seminara i sl. jednostavno se morate znati snaći, organizirati i raditi prema prioritetima. Na radnom mjestu će vam se isto tako dogoditi da ste zatrpani raznim projektima i da ćete morati znati procijeniti što se može prije, a što kasnije odraditi i koliko će vam za svaki od zadataka trebati vremena. No, to će vam biti piece of cake nakon faksa. :)

libertas-ucenje-studiranje

Istraživanje i analiza podataka

Poslodavci žele zaposlenike koji znaju analizirati situacije, sagledati više perspektiva, prikupiti potrebne informacije, identificirati ključne probleme i sl. Na poslu morate znati pronaći i analizirati informacije. A nema boljeg mjesta od fakulteta za učenje ovih vještina, kroz razne istraživačke zadatke: eseje, seminare, projekte, završne i diplomske radove itd.

Javni nastup i prezentiranje

Tijekom studija se odradi veliki broj prezentacija, obrana radova, debata i sl. te se na taj način studenta i budućeg poslovnog čovjeka uči vještini prezentiranja, argumentiranja itd. Na radnom mjestu od vas će se očekivati da ste to već naučili i brzo ćete morati prezentirati svoje rezultate kolegama, klijentima i većim publikama. Stoga, što prije krenete raditi na vježbanju svog javnog nastupa to ćete s vremenom biti sve bolji u tome i imat ćete manju tremu, a tijekom studija za to imate dosta prilika.

Studij će vas fantastično pripremiti za tržište rada i zato dobro iskoristite to vrijeme da naučite što više možete i zaista uživajte u svakoj minuti dok studirate.  ;)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email