Želiš studirati u Dubrovniku? Evo checkliste koja će ti pomoći

Igra Prijestolja napravila je popriličnu promociju za najjužniji hrvatski grad, baš kao što to rade i brojne “poznate i slavne” osobe koje svoj odmor provedu u Dubrovniku. No ovaj grad bogate povijesti i kulture ipak je mnogo više od prekrasne kulise holivudskih uspješnica. Međunarodno sveučilište Libertas pobrinulo se da se Dubrovnik ističe i u akademskim krugovima. Ako i ti planiraš svoje visoko obrazovanje steći upravo u Gradu, evo korisne checkliste koja će ti dobro doći dok pakiraš kovčege i razmišljaš o svojoj novoj životnoj avanturi.

Zašto studirati u Dubrovniku

Gdje se može bolje učiti o turizmu nego u biseru hrvatske turističke ponude? Turistički i hotelski menadžment ovdje ćeš moći upoznati u njegovom matičnom okruženju. Istu se stvar može reći i za Međunarodne odnose, drugi kolegij koji te čeka na dubrovačkom Libertasu, jer Dubrovčani su oduvijek bili poznati po svojim diplomatskim vještinama. Osim što ćeš usavršiti svoje znanje engleskog jezika (jer su sva predavanja na engleskom), svoje ćeš akademske obveze odrađivati i u prostoru povijesnog samostana, gdje su stari redovnici pisali i čitali knjige kojima se i danas divimo. Cijeli dubrovački Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a, a kad god poželiš možeš se prošetati 25 metara visokim i 2 kilometra dugim zidinama.

Studiranje na Libertasu donijet će ti brojna međunarodna poznanstva, kao i priliku da učiš od svjetski priznatih uglednika. Neki od predavača su Lord Jack McConnell, prvi premijer Škotske i Janice McCormick, izvršna direktorica doktorskog programa poslovne škole Harvard. S obzirom na to da Libertas njeguje individualni pristup studentu, grupe na predavanjima obično ne prelaze 30 osoba, što omogućava direktnu komunikaciju s profesorima i bolju priliku za mentorske odnose. Kada imaš vremena između predavanja, uvijek se možeš i okupati ako vrijeme to dopušta. Baš kao što natpis na tvrđavi Lovrijenac kaže, sloboda (libertas) se ne može prodati za sva blaga svijeta.

Odaberi diplomatski život…

Tijekom povijesti, Dubrovnik je uvijek znao iskoristiti svoje diplomatske vještine kako bi ostao neovisan i slobodan. Upravo zato je studiranje i učenje o diplomaciji u ovom okruženju poseban doživljaj. Svi kolegiji vezani za diplomaciju nude interdisciplinarni pristup međunarodnim odnosima, gdje studenti razmatraju sve faktore koje utječu na razvoj ovog kompleksnog polja. Bilo da se radi o globalizaciji, međunarodnim organizacijama ili ulozi civilnog društva u globalnim političkim odlukama, u obzir se uzimaju svi mogući faktori bitni u suvremenom društvu, te u raspravi s predavačima i kolegama dolazi se do zaključaka. Bitno je istaknuti i mogućnost prakse u eminentnim hrvatskim kompanijama i medijskim kućama. Saznajte više o našem preddiplomskom stručnom studiju Međunarodni odnosi (diplomacija).

Gdje pronaći smještaj 

U Dubrovniku i okolici može se pronaći smještaj čija cijena varira od otprilike 250 do 450 eura, ovisno o lokaciji, opremljenosti i broju cimera. Režije se plaćaju zasebno i ovise o godišnjem dobu i osobnoj potrošnji. Uvijek se možeš obratiti na dubrovnik@libertas.hr i zamoliti za pomoć pri pronalasku svog novog doma. Dobra stvar je što ćeš uvijek biti najviše 15 minuta šetnje udaljen od Sveučilišta Libertas, što će zasigurno olakšati pohađanje predavanja i rješavanje drugih fakultetskih obveza.

Riješi papirologiju (obvezno ako si stranac)

Za početak se pobrini da uvijek imaš fotokopije najvažnijih dokumenata – po mogućnosti više njih. Trebat će ti za reguliranje statusa u Hrvatskoj, a ne škodi imati koji primjerak za slučaj da se originali izgube ili budu ukradeni. Raspitaj se koje dozvole trebaš imati kako bi ispunio sve zakonske preduvjete studiranja u Hrvatskoj. Studenti iz određenih zemalja trebat će i vizu i dozvolu za privremeni boravak, a morat će i plaćati zdravstveno osiguranje, te izvaditi OIB pomoću kojeg će otvoriti i bankovni račun. Uz ispunjeni zahtjev za izdavanje privremenog boravka stranac je dužan priložiti:

  • fotografiju u boji veličine 35×45 mm
  • presliku važeće putne isprave
  • dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju
  • dokaz o osiguranim sredstvima za uzdržavanje
  • dokaz o opravdanosti privremenog boravka
  • konzularnu pristojbu, ako zahtjev podnosi u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske ili 20 kuna biljega, ako zahtjev podnosi u Republici Hrvatskoj.

Isprave koje se prilažu zahtjevu moraju biti u izvorniku ili ovjerenom presliku, a strane isprave i u ovjerenom prijevodu na hrvatskom jeziku te ovjerene sukladno posebnim propisima, ne starije od šest mjeseci. Dobivena dozvola traje godinu dana, a za novu treba aplicirati barem 60 dana prije isteka prethodne.

Za detaljnije informacije i podršku oko rješavanja dokumentacije također se uvijek možeš obratiti za pomoć putem  dubrovnik@libertas.hr.

Istraži dnevni i noćni život Dubrovnika

Jesi li znao da ti status studenta omogućuje da se poznatih dubrovačkim zidinama prošetaš za trećinu regularne cijene? Umjesto 150, za ovo ćeš zadovoljstvo, kao student, platiti tek 50 kuna, a u cijenu je uključen i posjet tvrđavi Lovrijenac. Ostale znamenitosti također se mogu obići po pristupačnim cijenama kupnjom za to predviđenih kartica. Nakon šetnje zidinama i brojnim drugim kulturnim i povijesnim lokacijama, uvijek se možeš baciti na istraživanje društvenog života Dubrovnika.

Prošetati se Stradunom je poseban doživljaj, no možda bi trebao istražiti i brojne uličice u neposrednoj blizini koje skrivaju brojne ugostiteljske objekte, galerije i prilike za druženje s lokalcima. Na samom Stradunu nalazi se i kino dubrovačkih kinematografa, čije projekcije, uz iksicu, možeš pogledati besplatno. Tijekom ljetnih mjeseci tu su nezaobilazne Dubrovačke Ljetne Igre, koje donose brojne predstave koje se prikazuju pod vedrim nebom, dok te u zimskim mjesecima besplatne karte čekaju u Kazalištu Marina Držića. Za one koji više vole filmsku umjetnost tu je i Libertas Film Festival koji se održava u travnju. Ako više voliš edukacije, baci oko na Informadur, koji će te uvijek uputiti u pravom smjeru.  Mnogi međunarodni studenti istaknuli su kako im je najdraže bilo uklopiti se s lokalnim stanovništvom i raditi što i oni – ispijati kavu uz pogled na prekrasan zalazak sunca i podsjetnik kako u životu uvijek treba postići balans.

Korisni studentski savjeti

Studentski budžet zahtjevan je za balansiranje i kada se studira u mjestu prebivališta, a posebno ako za studij seli u novi grad ili državu. Najvažniji savjet je da odgovorno raspolažeš svojim financijskim sredstvima. Pazi što i gdje jedeš, izbjegavaj turistička odredišta jer ona u pravilu imaju veće cijene. Nauči kuhati i pridodaj novu vještinu svom životopisu, a ujedno ćeš smanjiti i troškove prehrane. Uvijek i svugdje upitaj za studentski popust – najgore što se može dogoditi jest da te odbiju, dok ćeš u najboljem slučaju proći s jeftinijim namirnicama, ulaznicama ili suvenirima. Isplati se pokušati. Ako ti hrvatski nije materinji jezik, bez brige, većina ljudi koje sretneš s tobom će bez problema pričati engleskim jezikom. Uživaj u ovom jedinstvenom iskustvu i kući ponesi novo znanje i najljepše uspomene!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email