Želiš karijeru u športu? Postani menadžer športa i športskih djelatnosti!

Šport je uvijek bio mnogo više od zdravog načina života i usputne razbibrige. Najstariji spomenici o športu pronađeni su na otoku Kreti, gdje su početkom 20. stoljeća otkrivena igrališta, tj. borilišta s gledalištem iz razdoblja kretske (minojske) kulture. Unatoč tome što mnogi ljubitelji športa podržavaju svoje najdraže športaše i momčadi iz čiste ljubavi, radi se o industriji vrijednoj milijarde dolara. Neka istraživanja govore kako će do 2022. godine globalno tržište športa doseći nevjerojatnih 614 milijardi dolara! Unatoč posljedicama koje COVID-19 pandemija ostavila na čitav svijet, očekuje se da će športske aktivnosti doživjeti pravi procvat čim to bude moguće na globalnoj razini.

Industrija športa je brza, uzbudljiva i puna mogućnosti, posebno onih poslovnih. Bez obzira jesi li športaš, rekreativac ili navijač, karijera u ovom uzbudljivom i natjecateljskom polju može se pokazati kao savršen izbor, dok će ti diploma športskog menadžera otvoriti brojna vrata. Iako ovaj studij pokriva mnoge teme kojima se bave drugi studiji poslovnog upravljanja poput marketinga i financija, to ipak čini u specifičnom kontekstu športskog svijeta i njegovih zakonitosti.

Kako izgleda studij športskog menadžmenta na Libertasu?

Studij Menadžment športa i športskih djelatnosti obrazuje stručnjake za upravljanje raznim vrstama športskih djelatnosti, te za poslove pratećih gospodarskih uslužnih djelatnosti vezanima uz šport, rekreaciju i turizam. Studij traje tri godine (šest semestara) i donosi 180 ECTS bodova. Uvjet za upis je položena državna matura, dok se kao elementi vrednovanja gledaju ocjene iz srednje škole (25%), hrvatski jezik (osnovna razina – 25%), matematika (osnovna razina – 25%) i strani jezik (osnovna razina – 25%). Pristupnik koji je na drugom visokom učilištu s uspjehom položio pisani test na razredbenom ispitu (tj. postigao najmanje razredbeni prag) ili je po drugoj osnovi ostvario pravo na upis te bio upisan na visoko učilište, ili pak ima status aktivnog studenta, oslobođen je polaganja razredbenog ispita. Više o uvjetima upisa doznaj na ovoj poveznici.

Po uzoru na zemlje Europske unije i temeljem aktualnih zakonskih propisa, profesionalni i drugi športski klubovi posluju kao trgovačka društva i otvoreni su tržištu kapitala. Kao takvi trebaju biti vođeni na profesionalan, profitabilan i dugoročno održiv način. Kompetencije potrebne za rukovođenje na opisanim načelima polaznici će steći upravo na ovom studiju. Zakonom je utvrđeno da je menadžer u športu osoba ovlaštena za obavljanje poslova posredovanja prijelaza športaša iz jednog športskog kluba u drugi. Ovim studijskim programom obuhvaćena su daleko šira znanja i vještine potrebne suvremenim menadžerima za specifične potrebe u najrazličitijim športskim djelatnostima, klubovima, savezima, udrugama i dr.

Studij Menadžment športa i športskih djelatnosti zamišljen je prvenstveno za daljnji razvoj športašica i športaša koji se za vrijeme ili nakon športske karijere uključuju u poslovne i upravljačke aktivnosti. K tome, studij je namijenjen i športašima rekreativcima te svim zainteresiranim mladim ljudima koji nakon završene srednje škole žele nastaviti profesionalnu karijeru kao športski menadžeri u raznim granama športa i športskih djelatnosti. Program ovog stručnog studija odgovara potrebama modernog športa i povezanih djelatnosti (rekreacija, turizam, wellness, športska oprema i dr.).

5 razloga zašto bi mogao/la postati menadžer/ica u športu

  1. Voliš šport i sve što ima veze s njim

Športski menadžment je interdisciplinarni studij koji studentima pruža sveobuhvatna i detaljna znanja iz industrije športa. Diplome iz športskog menadžmenta idealne su za ljude koji žele kombinirati svoju strast prema športu s poslovnim vještinama i uživati u uspješnoj karijeri u ovom polju. Mnogi profesionalni športaši prisiljeni su iz različitih razloga prekinuti svoju karijeru prije nego li su to očekivali, a mnogi koji su se odlučili umiroviti iz aktivnog igranja ipak bi htjeli ostati u športskim krugovima. Ovo je idealna karijera za sve njih.

  1. Želiš usavršiti različite životne vještine

Kritičko razmišljanje, rješavanje problema, komunikacija i pažnja prema detaljima samo su neke od vještina koje ćeš razviti na ovom studiju, a dobro će ti doći u svakoj životnoj situaciji. Bez obzira pregovaraš li o sponzorskom ugovoru za lokalni događaj ili o višemilijunskom ugovoru za igrača ili momčad koju predstavljaš, sposobnosti koje razvijaš tijekom stjecanja diplome iz športskog menadžmenta bit će ključne.

  1. Voliš biti na terenu i pored njega

Možda nećeš biti zvijezda na sredini terena kojoj navijači skandiraju ime, ali ćeš zato imati najbolja znanja i vještine kako bi toj zvijezdi omogućio vrhunske uvjete treniranja i napredovanja u njihovoj karijeri. Osim što postoje širom svijeta, poslovi u upravljanju športskom industrijom poslovi uključuju putovanja na različite događaje. Ako putovanja i šport zvuče kao tvoj san, s diplomom menadžmenta športske industrije san vrlo lako može postati stvarnost.

  1. Slijediš svoju strast – i od nje želiš dobro zarađivati

Ljudi se bave svojim karijerama iz različitih razloga, ali ne možemo smisliti bolji razlog od strasti prema odabranom zanimanju. Kad radiš ono što voliš, voliš ono što radiš. Umjesto da ti bude dosadno i strepiš od svakodnevnog odlaska na posao, odabir karijere u polju prema kojem osjećaš više od poslovne obveze pobrinut će se da ostaneš motiviran i angažiran prilikom najvećih izazova. Studenti športskog menadžmenta na Libertasu imaju prilike učiti od najboljih hrvatskih sportaša i športskih menadžera. Primjenom teorije športskog menadžmenta u stvarnom okruženju, pod izravnim mentorstvom priznatih lidera u športskoj industriji, bez problema ćeš pronaći svoje mjesto u ovom polju.

  1. Želiš raditi u industriji vrijednoj milijarde dolara

Prema istraživanjima, očekuje se da će globalno sportsko tržište narasti s 388,28 milijardi dolara u 2020. na 440,77 milijardi u 2021. godini po složenoj godišnjoj stopi rasta od 13,5%. Rast je uglavnom rezultat tvrtki koje su preuređivale svoje poslovanje i oporavljale se od utjecaja COVID-19, što je ranije dovelo do restriktivnih mjera suzbijanja koje uključuju socijalno udaljavanje, rad na daljinu i zatvaranje komercijalnih aktivnosti što je rezultiralo operativnim izazovima.

Što rade menadžeri športa i športskih djelatnosti

Diploma iz športskog menadžmenta otvorit će ti različite karijerne mogućnosti. Jednom kada odlučiš želiš li se više usredotočiti na poslovnu stranu ili biti izravno povezan s igračima i timom kao menadžer, trener, kondicijski stručnjak i slično, odabrat ćeš vlastiti put. Poslovi športskog menadžmenta sve su samo ne jednostavni za definirati kada su u pitanju dužnosti i obveze. Za početak, športske organizacije postoje u svim veličinama i na svim razinama – od lokalnih inicijativa zajednice do ogromnih međunarodnih entiteta. Znanja i vještine stečene tijekom studija športskog menadžmenta mogu se prenijeti u sve ove organizacije. Atletska administracija, sportski marketing, koordinacija događaja, upravljanje objektima, financijska analiza i analiza ugovora, upravljanje korporativnim partnerstvima, sportsko pravo, treniranje i mnogi drugi, samo su dio opcija.

Znaš li izreku “nebo je granica”? U športskom menadžmentu ona se može savršeno primijeniti na svaki aspekt poslovanja u športu. Ako znaš da Diego Simeone prima plaću od 41 milijun eura, dok je Pep Guardiola kao trener dobivao 24 milijuna eura, možeš li zamisliti koliko su zaradili njihovi menadžeri, ako su uzeli tek sitan postotak od tih iznosa? Iza svih tih velikih cifri i najboljih uvjeta treniranja, stoje profesionalci koji su za njih i najzaslužniji. Želiš biti među njima? Vidimo se na Libertasu!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email