Zašto su dvadesete idealne za pokretanje vlastitog posla

„Sve je lako kad si mlad“ nije samo poznati stih Prljavog kazališta, već i činjenica koje postaješ svjesniji što se godine više redaju. Vlastiti posao predstavlja odgovornost kakvoj ćeš se lakše moći posvetiti ako imaš više vremena i volje za hvatati se u koštac s nepredviđenim izazovima, zato su upravo dvadesete idealne godine da se pokreneš.

Lakše je tražiti i dobiti pomoć

Očekivanja od nekoga s dvadeset godina, manja su nego kad imaš recimo deset više. Od tebe se ne očekuje da znaš sve, a pitaš li za pomoć nekog starijeg i iskusnijeg, veće su šanse da će vidjeti sebe kao tvog mentora umjesto da u tebi vidi konkurenciju. S obzirom da ćeš se vjerojatno trebati žrtvovati dok se svi poslovni planovi ne poslože i krenu donositi profit, velike su šanse da ćeš ponekad morati spavati u skučenoj sobici ili na prijateljevom kauču kako bi uštedio. No to te sa 20 ne smeta, kao što bi možda s 40. Spavanje će ponekad biti luksuz koji ćeš si moći povremeno priuštiti, al to i nije toliko bitno jer tvoje tijelo je u naponu snage i spremno za takve izazove. Iskustvo je super stvar, al doista nije presudno za uspjeh. Ponekad ćeš se lakše upustiti u neki pothvat ako ne znaš što te čeka, nego ako te sprječava strah od neuspjeha. Uostalom, ne možeš naučiti kako biti poduzetnik – to jednostavno moraš postati!

Razmišljaš izvan okvira

Tvoje „što ako..“ ili „zašto ne bi..“ zasigurno će polučiti drukčije rezultate od uvriježenih „to se tako radi i točka“ stavova. Nijedna inovacija nije došla iz ustaljenog ponavljanja već naučenog, već iz kreativnog pristupa problemu. U vrijeme dok te poslovna okolina još nije uvukla u svoj žrvanj određenog načina razmišljanja, pravo je vrijeme da postaviš vlastite standarde. Ako te i nitko ne shvaća ozbiljno, gledaj na to kao svoju veliku prednost. Pusti druge neka te podcjenjuju, jer kada im dokažeš da su u krivu bit će kasno da te pokušaju spriječiti. Mark Zuckerberg i Elon Musk pravi su primjer odlučnosti koja ih je dovela na liste najuspješnijih mladih ljudi na svijetu, a od neiskusnih početnika danas su smatrani iskusnim stručnjacima u svom polju.

Mislilo se da se prefrontalni korteks razvija u našim tinejđerskim godinama, no novija istraživanja pokazuju da se to događa tek s 25 godina. To pojašnjava zašto neke ideje iz tinejđerskih dana danas izazivaju osjećaj srama, ali tada su nam se činile savršeno ispravne. Zato ovakav način razmišljanja možeš okrenuti u svoju korist i uvijek imaš opravdanje za neke pomalo neobične postupke. S druge strane, uspiju li takve ideje, opravdanja ti ni ne trebaju.

Uvijek možeš pokušati ponovno… i ponovno

Probao si i propao. Nema veze – pa tek ti je dvadeset, stigneš još sto puta probati i proasti.. A možda jednom i uspjeti tako da će svi loši potezi biti beznačajni i zaboravljeni. Metoda pokušaja i pogreške možda je teži put, ali zato barem znaš da si iskušao sve opcije i probao sve što si mogao u tom trenutku. Čak i ako u ime svoje ideje ostaviš relativno siguran posao i staviš sve na kocku, uvijek se stigneš vratiti na pravi put i pokušati ponovno. S druge strane, uspiješ li iz prve pokrenuti sve kako želiš, godine pred tobom daju ti priliku da se razvijaš i ponovno izmišljaš nove stvari koje će te pokretati.

Najnovije tehnologije imaš u malom prstu

U redu, ako si stariji od dvadeset ne znači da nemaš pojma o društvenim mrežama, ali veće su šanse da ćeš u svojoj mladosti biti otvoreniji novim tehnologijama. Facebook i Instagram tvojoj su generaciji nešto normalno, što svi imaju, dok tvoji roditelji već vide izazov u otvaranju profila na ovim mrežama. Zato ćeš recimo bolje znati promovirati svoj poduzetnički pothvat putem dostupnih marketinških kanala, nego što bi to znali tvoji roditelji u ovom trenutku.

U dvadesetima pri donošenju važnih odluka tvojim motivima upravljaju intezivne emocije koje te tjeraju da se više izlažeš rizicima u potrazi za većom nagradom. U tridesetima pak gradiš na temeljima koje si postavio, te tražiš stabilnost i osnivaš obitelj. Svake godine nose svoje, no ipak zapamti – pravila nema, njih uvijek postavljaš sam!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email