Zašto nije dobro učiti 12 sati u komadu?

Svi ste se sigurno našli u situaciji kada je dan ili dva prije ispita, a vi knjigu niste “niti pogledali”. Olakšajte si i ne budite “kampanjac”, dočekajte ispitni rok bez suvišne panike uz ovih par savjeta.

Povećajte koncentraciju – Studenti često vode bitku s manjkom koncentracije, koja definitivno može predstavljati problem, pogotovo u vrijeme ispitnih rokova.

Zato stručnjaci preporučuju pauzu od 10 do 15 minuta nakon svakog sata učenja kako bi mozak ostao “svjež”.

Pokušajte učiti 2 sata s pauzom od 15 minuta i tada malo odspavati. Spavanje nakon učenja je najbolji način da vam se slegne sve što ste pročitali i pokušali zapamtiti.

Također, raspodijelite si gradivo tokom tjedna. Bolje je nego da sve to pokušate odraditi dan, dva prije ispita i to 12 sati u komadu!

Ako učite osam sati, i nakon toga odete ravno na ispit, vjerojatno ćete postići dobre rezultate. Ali, nakon što ispit završi kreće proces zaboravljanja. Vaš mozak je primio mnogo informacija u tih nekoliko sati, no samo mali dio toga ćete zaista zapamtiti i pamtiti do kraja semestra.

Ojačajte mozak

Kontinuiranim trčanjem postpuno dobivate na snazi, isto je i s trčanjem, plivanjem i ostalim sportovima. Mozak treba trening također. Nećete odmah nakon prvog trčanja ići na maration, zar ne?

Jeste li primijetili kako je nevjerojatno lako učiti o temi o kojoj već nešto znate? Razlog tome je činjenica da mozak jača tijekom vremena. To znači da ako posjedujete određene vještine ili znanja, manje posla vaš mozak mora odraditi.

Mozgu dajte dovoljno vremena da usvoji nove vještine i koncepte te ih nakon toga nadograđujte.

Pratite svoj “unutarnji sat”

Važno je odrediti vrijeme u kojem vam najviše odgovara učenje i raspored kreirati prema tome. Svatko od nas ima “svoje doba dana” kada može najbolje učiti i zapamtiti. Tako, ako ste noćni tip, sigurno ćete prijepodne i rano poslijepodne učiti sporije, dok ćete poslije podne biti fokusiraniji i uspješniji u usvajanju gradiva.

Tako je bolje da u ono vrijeme kada zaista ne možete učiti, ne učite, nego se bavite stvarima koje vas opuštaju i vesele. Ako zaista nemate vremena za odmor, onda u to vrijeme radite lakše zadatake, radite bilješke, čitajte i upoznavajte se s gradivom.

Sretno u učenju! :-)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email