Zašto bi svaki poslovni tim trebao imati sportaša

Roditelji nastoje svoju djecu pripremiti za život u zajednici na različite načine, a jedan od najvažnijih je bavljenje sportom. Disciplina i odgovornost tako se uče od malih nogu, a navike koje usvajamo kako rastemo ostaju s nama cijeli život. Svi koji su ikada pokušali uspjeti u bilo kojem sportu, svjesni su koliko odricanja i truda je potrebno i za najmanji napredak. Upravo zato, svjesno ili nesvjesno, sportaši svoje navike nerijetko presele i u poslovni svijet. Odgovornost kojom su prije pristupali treninzima i natjecanjima, sada je postala odgovornost prema poslu koje obavljaju. Ne znači da iste kvalitete nemaju ni drugi, no sportaši se ipak znaju istaknuti, a evo i zašto su najpoželjniji poslovni suradnici…

1. Odlično komuniciraju

U sportu nema vremena za mnogo filozofiranja i krive naputke, zato sportaši nauče u relativno kratkom vremenu prenijeti najvažnije informacije. Znaju dati, ali i primiti opravdanu kritiku bez da se naljute ili osjete povrijeđeni. Opaske stručnih osoba često će prihvatiti kao dobronamjeran savjet usmjeren poboljšanju, a ne kao napad na svoj ego.

2. Ne predaju se lako

Ako jedan put prema rješenju ne uspijeva, neće stati i zaključiti kako je nešto nemoguće. Napravit će sve da pronađu drugi put, a nove izazove smatrat će dobrodošlom promjenom i prilikom za učenje. Odustajanje nije opcija, jer to znači da je sav dotadašnji trud bio uzaludan.

3. Znaju upravljati vremenom

Postoji vrijeme za trening, za odmor i za natjecanje. Kako bi u pravom trenutku mogao dati sve od sebe, potrebno je da cijeli život bude u ravnoteži, a upravo su to sportaši naučili u samom početku. Znaju izdvojiti optimalnu količinu vremena za svaku zadaću kojoj se trebaju posvetiti, a rokovi im ne predstavljaju nikakav problem.

4. Bez problema surađuju s drugima

Bilo da su se bavili timskim ili individualnim sportom, morali su surađivati s drugima. Stručnjaci koji se brinu o njihovom zdravlju i napretku, suci i konkurencija dio su zajednice koja u svakom sportu mora pronaći način za koegzistiranje, a svi slijede ista pravila. Poslovni svijet ima vlastiti set pravila, ali nijanse suradnje su iste – poštovanje protivnika i suigrača je ključno.

5. Usmjereni su na rezultate

Pobjeda možda nije najvažnija stvar svakom sportašu, no zasigurno je pri vrhu liste prioriteta. Sve što rade mora imati neki rezultat – poboljšanje vlastitog rekorda, prvo mjesto na natjecanju ili razvijanje nove tehnike. Znaju se usredotočiti na stvari bitne za postizanje krajnjeg rezultata, a privremeno ignorirati ostale smetnje.

6. Znaju koliko vrijede

Naučili su procijeniti vlastite mogućnosti i ponašati se u skladu s njima. Svjesni su svojih sposobnosti i znanja, baš kao i da uvijek postoji mjesto za napredak i usavršavanje. Vole se natjecati s drugima, ali u sportskom duhu i bez nepoštenih poteza. Znaju da rezultati koji dolaze vlastitom zaslugom traju duže od onih koji počivaju na tuđim greškama.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email