Zanimaju te međunarodni odnosi i poslovanje? Poslušaj 5 TED talk faca koje te mogu inspirirati

TED Conferences LLC (Technology, Entertainment, Design)  medijska je organizacija koja putem interneta objavljuje razgovore za besplatnu distribuciju pod sloganom “Ideje vrijedne širenja”. TED je zamislio Richard Saul Wurman u veljači 1984. godine, a danas je to četverodnevna konferencija koje je rezultirala nastajanjem jedne od najpoznatijih neprofitnih organizacija na svijetu. Govori nastali pod okriljem TED-a u manje od 18 minuta postavljaju nove standarde i mijenjaju živote. Putem individualno organiziranih događaja diljem svijeta, publika je u prilici čuti govore na preko stotinu različitih jezika. Nakon prezentacije publici uživo, svi govori postaju dostupni i online, na web stranici TED-a. Kolika je čast naći se u ovom prestižnom društvu, dovoljno govore i imena koja su svojih 3 do 18 minuta već iskoristila, poput Ala Gorea, Elona Muska, Selene Williams, pa čak i Pape Franje. Iako je danas riječ o neprofitnoj organizaciji, njezin je osnivač isprva ipak krenuo potaknut kapitalom, a najveće priznanje treba mu odati zato što nakon prve konferencije, koja je završila u debelom minusu što se financija tiče, nije odustajao. Šest godina trebalo je da svijet bude spreman da ga osvoji TED inspiracija koja traje i danas.

Kako biti inspirativan i upečatljiv u 3 do 18 minuta

Sve TED govornike povezuje jedna stvar – strast! Neki su vrhunski stručnjaci u svom području, dok su drugi jednostavno posvećeni određenim stvarima i idejama toliko da su za njih spremni mijenjati svijet nabolje. No neka pravila za govornike ipak postoje, poput onog najpoznatijeg da svaki govor može trajati između 3 i 18 minuta. Zašto? Istraživanja kažu da je to optimalno vrijeme tijekom kojeg se možemo koncentrirati, a da odemo s predavanja zadovoljni. Duži govor ne znači nužno da je i govornik bolji, jer neki u tek pet minuta uspiju dokazati svoju poantu. Posebnost TED govora je i u tome što sam govornik mora biti dovoljno „jak“ i zanimljiv da privuče pažnju slušatelja i natjera ih da se zapitaju o onome što on govori.  Na pretraživanje TED arhive možete potrošiti sate i dane, tema je doista mnogo. No želite li se inspirirati, informirati ili aktivirati – vrijeme provedeno slušajući ove inspirativne ljude i njihove priče, svakako će se isplatiti!

Poslovanje i međunarodni odnosi uvijek su aktualna TED Talks tema

Međuljudski odnosi važan su faktor svake ljudske interakcije, pa tako i onih u kojima su glavna valuta novac, moć i poštovanje. Poslovanje i međunarodni odnosi su polja u kojima moramo pažljivo procijeniti svoje korake i odvagati riječi koje želimo koristiti kako bi postigli svoj cilj. Neki od vodećih stručnjaka iz ovih područja podijelili su svoja iskustva iz kojih svaki student, ali i profesionalac, može mnogo naučiti. Donosimo ti 5 TED talk videa koje jednostavno moraš pogledati!

  1. Carne Ross: Freelance diplomat

Carne Ross osnivač je Freelance diplomata, neprofitne organizacije koja nudi besplatno diplomatsko predstavništvo malim, razvijenim i još uvijek nepriznatim zemljama u složenom svijetu međunarodnih pregovora. Nakon 15 godina britanskog diplomatskog zbora, Carne Ross postao je “slobodni diplomata”, vodeći smjelu neprofitnu organizaciju koja malim, razvijenim i još uvijek nepriznatim zemljama daje glas u međunarodnim odnosima. Među ostalim, pomogao je i Hrvatskoj prilikom dobivanja članstva u Europskoj uniji. Na konferenciji BIF-5 Ross poziva na novu vrstu diplomacije koja daje glas malim zemljama, djeluje promjenom granica i koja pozdravlja inovacije. U svom TED talku, Ross dijeli iskustva koja su ga dovela do toga da postane glavni pregovarač u Velikoj Britaniji, kao i svoja iskustva radeći s diplomatima u režimu Sadama Husseina tijekom kontroverze koja je uključivala iračko oružje za masovno uništenje (WMD). Njegova rasprava o ovom iskustvu baca svjetlo na to kako trenutne političke i vladine institucije postupaju s diplomatskim odnosima i kako često ovi subjekti pristupaju političkim pregovorima i politikama na načine koji štete određenim skupinama pogođenim tim promjenama.

  1.       Frances Frei: Kako izgraditi (i popraviti) povjerenje

Profesorica na poslovnoj školi Harvard, Frances Frei, radila je kao Uberov stručnjak za vodstvo i strategiju. Njezin je rad u Uberu bio fokusiran na izgradnju vodećeg tima svjetske klase, njegovanje vodstva na svim razinama organizacije i vođenje jasne artikulacije strategije i planiranja. Frei je bila središnji dio Uberove kulturne transformacije. U svom TED talku ona detaljno objašnjava tri komponente povjerenja: autentičnost, logiku i empatiju. Ako osjećamo da je netko autentičan, vjerojatnije je da toj osobi vjerujemo. Ako osjećamo da osoba ima stvarnu strogost u svojoj logici, vjerojatnije je da ćemo joj vjerovati, baš kao i ako vjerujemo da je empatija te osobe usmjerena prema nama. Frei vjeruje da je način da se obnovi povjerenje i razumijevanje to da shvatiš koji od ova tri područja ti predstavlja najveći problem, a onda se baciš na njegovo rješavanje.

  1. Alexander Betts: Zašto se Brexit dogodio i što sada?

Diplomat Alexander Betts vodeći je istraživač sa Sveučilišta Oxford, a u ovom TED talku razmišlja o društvenom sukobu u svojoj rodnoj Britaniji i temeljnim pitanjima koja su dovela do glasanja o Brexitu. Betts objašnjava da u smanjivanju svijeta u kojem globalizacija postaje sve izraženija i u svijetu se događaju brze promjene, pojedinci iz različitih kultura i porijekla pronalaze različite načine suočavanja s tim promjenama, ponekad izvodeći drastične akcije. Tvrdi da je presudno da sve skupine imaju pristup točnim informacijama koje se tiču ​​implikacija ogromnih političkih i društvenih promjena, poput odlaska Velike Britanije iz Europske unije, kako bi jasno shvatile kako će svaka od njih biti pogođena. Njegovo obraćanje nudi zdrave savjete profesionalcima koji imaju zadatak kretati se kroz čitavu populaciju kroz sukobe i olakšati pregovore o politici.

  1. William Ury: Put od „ne“ do „da“

William Ury jedan je od autora popularne knjige „Upućivanje na Da: Pregovarački sporazum bez davanja“. Ury je profesionalno zastupao i SAD u međunarodnim pregovorima, a u ovom TED talku otkriva što su za njega ključevi mira i diplomacije. Njegova rasprava usredotočena je na temu sukoba, ističući važnost onoga što on naziva “trećom stranom”. Ury opisuje ideju odmaka od izravnog, dvostranog sukoba i dovođenje dodatne stranke koja će nadgledati pregovore. On tvrdi da je ta treća strana posebno važna u podsjećanju obje sukobljene strane na najvažnije i najvažnije točke koje bi svaka trebalo uzeti u obzir u pregovorima – da će njihove odluke utjecati na lokalne zajednice. Ury nudi profesionalnim diplomatskim predstavnicima jasnu metodologiju koju mogu primijeniti u diplomatskim interakcijama, istovremeno sugerirajući važnost stvaranja sustava u kojima se odgovarajuće treće strane pozivaju na posredovanje u sukobu i poboljšanje pregovora na svim razinama.

  1. Paul Collier: Milijarde s dna

Širom svijeta milijarda ljudi je zarobljena u siromašnim ili nerazvijenim zemljama. Kako im možemo pomoći? Ekonomist Paul Collier izlaže odvažan i suosjećajan plan za uklanjanje jaza između bogatih i siromašnih. U ovom talku ističe ideje iz svoje knjige „Milijarde s dna“. Kao što otkriva, naslov se odnosi na marginalizirane zajednice koje žive u zaostalom i raspadajućem gospodarstvu širom svijeta. Njegova glavna tvrdnja je da pojedinci koji rade u diplomaciji trebaju imati kombinaciju suosjećanja i prosvijećenog osobnog interesa kako bi izbjegli katastrofalnu budućnost zbog raširene patnje uzrokovane prenapučenošću i nedostatkom resursa za one kojima su potrebni. Collier smatra da diplomatskim odnosima treba pristupiti na načine koji će pomoći osnaživanju „donje milijarde“ da napreduju vlastitim sredstvima. Za njega demokracija nije dovoljna da osigura ekonomsku stabilnost i potrebni su profesionalci u diplomaciji kako bi razvili međunarodne standarde i smjernice koje pomažu u zaštiti interesa zemalja u razvoju.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email