Studentske financije: znate li kako upravljati svojim budžetom?

Nemati dovoljno novca tijekom studiranja dobro je poznato svakom studentu i jednostavno vas prisljava da se morate snaći što bolje možete. Evo i kako!

Balansiranje akademskog i društvenog života na fakultetu je obično vrlo teško, ali u usporedbi s izazovima koji vas čekaju kada diplomirate, od traženja posla do plaćanja računa, to je zbilja mala stvar i zato vam donosimo par savjeta kako reducirati svoj budžet, a pritom ne uskraćivati si puno i još uvijek se dobro zabaviti.

  1. Isplanirajte budžet

Bilo da ste bez novaca ili imate pouzdan izvor novca za potrošiti, planiranje budžeta je potrebno ako želite imati kontrolu nad vašim financijama.

Zapišite svoje glavne kategorije potrošnje kao što su hrana, odjeća, zabava, knjige i stanovanje.

Odredite koliko možete potrošiti u svakoj kategoriji i pratite tok novaca kroz cijeli mjesec. Ako idete preko samonametnute granice u jednoj kategoriji, budite sigurni da to nadoknadite u drugoj.

izlasci

  1. Reducirajte troškove za zabavu

Odlasci u restoran i fast food-ove obično je jako skupo i možda nemamo uvijek percepciju koliko nas to puno novaca izađe na kraju mjeseca. Stoga umjesto odlaska u restoran ili kafić, pozovite prijatelje kod sebe na druženje. Umjesto naručivanja, kupite sastojke i skuhajte nešto jeftinije, a opet nimalo lošije od onog naručenog :) Također, tu spadaju i odlasci u kino koje lako možete zamijeniti “movie nightom” kod kuće gdje svatko može donijeti neke grickalice i piće.

  1. Izlasci

Studenti imaju jako puno izbora što se tiče odlaska “van”. Tu su petak, subota (sigurno će se naći i poneki dan tijekom tjedna) koji su “rezervirana” samo za studente. Ovo je idealno za trošenje jako puno novaca pa umjesto da iskoristite sva tri dana za clubbinge, odredite si jedan ili dva dana u mjesecu kada ćete izaći. Vjerujte, puno je uzbudljivije i zanimljivije kad taj dan iščekujete. :)

  1. Smanjite odlaske na kavu

Mnogo nas voli otići na kavu prije ili poslije predavanja i opustiti se s društvom i to je sasvim u redu, ali probajte onda te odlaske na kavu smanjiti na jednom dnevno i vidjeti ćete koliko možete uštedjeti na kavama koje su neki put zaista nepotrebne.

 Izlasci-kave-1024x649

  1. Skripte

Kada dođe vrijeme ispita, svi počnu kopirati razno razno knjige ili skripte. Ponekad je kopiranje skupo ako imate puno stranica pa umjesto kopiranja baš svakog puta kad vam je ispit, probajte posuditi skriptu od kolega ukoliko njima nije potrebna. Također, probajte potražiti fotokopiraonice gdje vam neće naplatiti 0,50lp po stranici jer možete proći puno jeftinije u nekim drugim (te obično nisu u neposrednoj blizini faksa).

  1. Plaćajte gotovinom

Kako ne radite i nemate primanja svaki mjesec, nema potrebe da koristite kartice. To je recept za katastrofu. Umjesto kartica, ograničite svoje troškove na gotovinu – tako nemate šanse da dođete u dugove.

To će uključivati veliki stupanj suzdržanosti, ali ako to uspijete, upravljanje novcem bit će lakoća.

 posao-financije-1024x768

  1. Posao

Rad tijekom školovanja može vam olakšati brigu oko novca, na dvije fronte.

Prvo, i logično, imat ćete ga više. Drugo, svaki sat koji radite, pogotovo vikendima, je jedan sat više koji nećete biti u mogućnosti trošiti novac :)

  1. Koristite svoju studentsku iskaznicu

Korištenjem studentske iskaznice studentima je omogućeno ostvarivanje prava (na prehranu, popust na gradski prijevoz, poneke ustanove nude i popuste na ulaznice, karte…).

 Studentske-financije-2-1024x747

  1. Kasica – prasica

Da, dobro ste pročitali! :) Ovo nije samo za malu dječicu, ponekad dobro dođe kako studentima tako i odraslima. Probajte naći neku staru kasicu – prasicu i sitne kovanice kao što su 1kn, 2kn stavljajte unutra i probajte izračunati na kraju jednog ili više mjeseca koliko imate unutra. Sigurno ćete se ugodno iznenaditi! ;)

  1. Uživajte u besplatnoj zabavi

Pregledajte web ili novine kako biste pronašli neke besplatne oblike zabave kao što na primjer može biti neki koncert na otvorenom, festivali te ostale aktivnosti na otvorenom.

Budite mudri i oprezni, pazite na svoj budžet i nemojte se dovesti u situaciju da nemate novaca. Sve je moguće uz dobru volju i odluke, zato samo budite ustrajni! :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email