Što ponijeti na fakultet? Vodič za brucoše, ali i sve ostale

Predavanja samo što nisu krenula, a ti se još pakiraš? Krajnje je vrijeme da se organiziraš i spremno kročiš u avanturu studentskog života. Tko god se dosad brinuo o tvom rasporedu, kuhao ti i spremao, sada napokon ima obvezu manje :) – a tebe čeka životna škola samostalnog života. Zato dobro prouči naš mali vodič i budi siguran da si spakirao sve što ti treba za studentski život u novom gradu.

Za početak se nadamo da si već pronašao svoj dom za ovu studentsku godinu. Bilo da se radi o domu ili unajmljenom stanu, svakako ćeš ga morati opremiti s nužnim stvarima za svakodnevni život, ali i onima koje možda nisu potrebne, ali je s njima svakako ljepše.

Posteljina i ručnici

Dok ćeš u domu vjerojatno dobiti barem jedan set posteljine, u stanu te neće dočekati ništa osim madraca. Bez obzira gdje odlučio živjeti moraš imati barem dvije, ako ne i više promjena posteljine. Dok je jedna na pranju, drugu možeš koristiti, a bilo bi zgodno da imaš i treću jer nikad ne znaš kada će se dogoditi neplanirana promjena. Uloži u pokrivač koji ćeš moći koristiti ljeti i zimi, a radi higijene bilo bi dobro da ubaciš i zaštitu za madrac. Raspitaj se kakvi jastuci te (ne)očekuju u tvom novom domu i ponesi one na kojima znaš da ćeš se dobro naspavati – trebat će ti.

Dobro razmisli koliko često želiš prati ručnike i posteljinu i koliko se često želiš tuširati, pa se vodi tom spoznajom pri pakiraju ručnika. Ne zaboravi velike za tuširanje ni male za ruke i lice. S obzirom da oni znaju zauzeti mnogo mjesta, prvo vidi koliko prostora imaš uopće na raspolaganju. Ne budeš li pažljivo planirao mogao bi završiti s većinom ormara popunjenim plahtama i ručnicima.

Kuhinjski pribor

Živiš li u domu, ovaj dio možeš zanemariti, iako ti ni ondje ne bi bila viška pokoja čaša ili manji pribor za jelo. Razmisli o svojim kulinarskim navikama i potrebama, zatim odredi koliko ti treba lonaca malih i velikih, lončića za kavu i čaj, tanjura, čaša i barem šest setova osnovnog pribora za jelo. Uloži i u popratno suđe koje kuhanje čini lakšim poput kuhače, daske za rezanje, otvarača za boce i limenke, posuda za grickalice i miksanje kolača, zdjela za juhu, špatula, cjedila, šalica za kavu i čaj i slično. Mentalno pretresi sve svoje gastronomske navike i zaključi što bi ti moglo zatrebati. Za prvu ruku je bitno da imaš osnove, a dodatke možeš nabaviti i poslije.

Čišćenje i organizacija

Prije useljenja, bez obzira gdje živio, sve temeljito očisti. Nikada ne znaš tko je tu boravio prije tebe i pobrini se da te ne dočekaju neugodna iznenađenja. Da, to uključuje i teško dostupne kuteve, kao i stropne lampe – jedna generalka godišnje treba se naći u tvom rasporedu. Za redovita čišćenja uvijek se opskrbi sredstvima za pranje kupaonice i kuhinje, staklenih površina, podova i posuđa. To su osnove koje uvijek trebaš imati u ormariću. Isto se odnosi i na pripadajuće im krpe i metle – svako područje treba imati svoju spužvu ili krpu, da se ne bi dogodilo da istom krpom brišeš wc i kuhinju.

Postoje li u tvom stanu neke osjetljive površine, raspitaj se kod najmodavca treba li ih posebno održavati, da poslije ne ostaneš bez depozita zbog učinjene štete. Na zgodno mjesto postavi kantu za otpatke i kupi pripadajuće joj vreće, a bilo bi zgodno da imaš i košaru za prljavi veš ako ti prostor to dopušta. Ne zaboravi ponijeti ni vješalice za odjeću, a bilo bi zgodno da negdje smjestiš barem manju dasku za peglanje i peglu. Namjeravaš li u svom prostoru sušiti i odjeću, prouči sklopive sušionike koje ćeš moći smjestiti negdje gdje ti ne smetaju. Svi koji su ikada boravili u studentskim domovima preporučuju i obvezne japanke ili šlape za kupanje, iz higijenskih razloga naravno. Također ti dobro može doći i posuda ili košara u kojoj ćeš uvijek nositi svoje potrepštine za kupanje. Kad smo već kod kupanja, ne zaboravi spakirati ni sušilo za kosu!

Korisne sitnice

O nekim stvarima ne razmišljaš unaprijed ili misliš da se podrazumijevaju, no začudilo bi te kako u većini soba u studentskim domovima nema – ogledala. Dogovori se s cimerom, ako ga imaš, pa odlučite gdje je najbolje postaviti neko montažno ogledalo koje lako možete ukloniti kada budete odlazili. U stanu ili sobi u kojoj boraviš možda neće biti mjesta za svu tvoju odjeću ili sitnice, zato dobro prouči različite inovativne sisteme odlaganja koji štede prostor i mogu se pričvrstiti bez bušenja ili izmjena koje krše neku stavku tvog ugovora o iznajmljivanju. Od pribora za osobnu higijenu, do pribora za pisanje ili crtanje ili nečeg vezano za tvoj najdraži hobi – sve mora imati svoje mjesto, zato se pobrini da ga i bude. Noćna lampa dobro je rješenje ako imaš cimera koji nema iste životne navike i ne želiš ga buditi svojim noćnim učenjem.

Što ne treba nositi?

Ova kategorija trebala bi biti jednostavna i glasiti – ne nosi ono što ti ne treba. No svi znamo da je to nemoguće, pa tako i dan danas negdje po sobi imamo knjigu za koju se zadnjih 10 godina kunemo da ćemo je napokon pročitati. E pa nju nemoj nositi! Koliko god mislio da je baš sad pravo vrijeme za nju, prvo se useli i kreni sa svakodnevnim obvezama, a onda vidi imaš li vremena za proučavanje kućne biblioteke. Ako ti je prostor već ionako ograničen, nemoj ga pretrpavati stvarima koje ti i kod kuće ionako smetaju. Tvoja zbirka CD-a ili knjiga neće propasti dok te čeka u tvojoj dosadašnjoj sobi. Isto tako odjeća koja ti ne treba u određenoj sezoni slobodno može ostati tamo gdje nikome ne smeta – u tvom starom ormaru ili na tavanu. Kada dođe vrijeme za rotiranje garderobe onda je jednostavno možeš zamijeniti. Isto vrijedi i za cipele – samo određeni broj ih može utočište pronaći ispod kreveta prije nego ti cimer (ili ti sam kada shvatiš što si napravio) poludi i natjera te da napraviš mjesta i za njega. Za kraj liste, ali početak svega, svakako prouči što piše u pravilniku kuće, stana ili doma u koji useljavaš. Tamo ćeš zasigurno pronaći nedozvoljenih stvari zbog kojih bi mogao završiti na ulici, zato pazi.

Ako na listi nedostaje nekih stvari poput studentskih knjiga ili odjeće, to je ovog puta izostavljeno jednostavno zato što spada u rubriku zdravog razuma. Te stvari ti svakodnevno trebaju i vjerujemo da ih nećeš zaboraviti. Zato evo samo mali savjet za kraj: pamet u glavu, kovčege u ruke i – sretno na faksu! :)

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email