Rad i studiranje bez stresa? Moguće je – uz dobru organizaciju

U idealnom svijetu stvari bi izgledale otprilike ovako: nakon završene srednje škole odabereš studij koji voliš i posvetiš mu se u potpunosti nekoliko godina, pa s diplomom dobivenom u roku odmah pronađeš posao u struci. No život često nije idealan; nekima su problem financije, dok drugi shvate kako bi čekanje diplome zapravo bilo loše za njihov profesionalni razvoj. Bez obzira na uvjete i trenutačnu životnu situaciju, edukacija je uvijek dobar izbor i pravi način ulaganja u sebe i svoju budućnost, važno je samo pronaći način obrazovanja koji odgovara našim potrebama.

Rad uz studiranje? Zašto ne, pogotovo kada shvatiš da uz malo više truda tijekom studiranja možeš biti u popriličnoj prednosti pred kolegama koji uopće nemaju radnog iskustva. Ako si jedan od onih koji za svako rješenje ima problem, mi ti nudimo odgovore na najčešće dileme koje muče svakog studenta koji uz fakultet mora misliti i na posao.

Radi ujutro i studiraj na Libertasu popodne

Nitko nije rekao da će biti jednostavno, no studiranje uz rad je itekako moguće ako odabereš pravu obrazovnu ustanovu. Međunarodno sveučilište Libertas izašlo je u susret svojim izvanrednim studentima tako da se predavanja održavaju u popodnevnim satima, nakon 17:30h. Na taj način moguće je odraditi cijelu jutarnju smjenu (ako govorimo o klasičnom radnom vremenu), predahnuti i u miru stići na predavanje. Uz prilagođenu satnicu, svi profesori redovito održavaju konzultacije, te su uvijek dostupni za sva pitanja i moguće prilagodbe. Upisi za izvanredne studente održavaju se u isto vrijeme kao i za redovne – preddiplomski stručni i sveučilišni i diplomski sveučilišni u rujnu, a diplomski specijalistički u veljači. Centar za karijere ti je na raspolaganju za sve nedoumice, a vjerujemo i da će alumni Sveučilišta biti otvoreni za moguću suradnju i pomoć ako dokažeš koliko vrijediš. Isplati se pokušati!

Imaš posao i misliš da ne trebaš diplomu? Razmisli opet

Radiš već godinama i znaš da nisi savršen, ali što sad, imaš iskustvo i dobro ti je tu gdje jesi. Što misliš koliki su izgledi da će taj „status quo“ potrajati? Bez neprestanog usavršavanja i učenja ne možemo se razvijati na nijednom polju, pa tako ni na profesionalnom. Sve je više pozicija i funkcija koje zakonski ne možeš obavljati ako nemaš odgovarajuću školsku spremu. Zamisli samo trenutak u kojem nakon godina odličnog rada trebaš preuzeti dugoočekivanu titulu – sve da bi saznao kako je to nemoguće jer, eto, nemaš diplomu. Libertas nudi i programe cjeloživotnog učenja, no to ne znači da ne možeš odabrati bilo koji studij u ponudi Sveučilišta čija nit vodilja je da se prilagođava potrebama svojih studenata kako bi prosperirali na tržištu rada.


Čemu tražiti posao bez diplome? Možda propuštaš priliku života

Možda si u situaciji kada financijski i objektivno možeš studirati bez potrebe da potražiš posao, ali je li to dobro za tvoju buduću karijeru? Što ako se u tvojoj struci otvori radno mjesto koje se ne nudi tako često i inače je poprilično nedostupno? Odbaciš li sada takvu priliku jer nisi spreman za više odgovornosti, možda više nikada ne dobiješ ništa slično. Isplati li se doista napustiti školovanje zbog toga i što kada doznaš da te u budućnosti čeka još bolja pozicija, no samo ako uz stečeno iskustvo imaš i diplomu? Radno tržište se globaliziralo i konkurencija je sve jača. Uvijek će se naći netko s kvalifikacijama sličnim tvojima, a na tebi je da osiguraš svoju prednost konstantnim usavršavanjem i ulaganjem u svoje znanje i sposobnosti. Samo razmisli o tome koliko novih ljudi i profesionalaca iz svoje struke možeš upoznati u poslovnom okruženju. Dobar „networking“ zlata vrijedi.

Dobra organizacija kao priprema za život

Ako se dosad netko drugi brinuo za sve tvoje potrebe, možda je vrijeme da preuzmeš stvar u svoje ruke. Upravljanje vlastitim financijama i organiziranje životnog rasporeda nije lagan posao, ali to je upravo ono što te čeka u životu, kad tad. Ovladaš li uspješno tim vještinama što je prije moguće, poslije će ti neke stvari prijeći u naviku i postati normalne. Zato papir ili računalo u ruke i za početak napravi raspored kojeg se možeš držati. U njega prvo unesi sve obvezne elemente – radno vrijeme, predavanja, termine ispita, vrijeme za spavanje. Ovo zadnje se u mladosti možda ne čini toliko nužno, ali vjeruj nam, kad si naspavan sve se čini lakše. Zatim pogledaj koje vrijeme ti je ostalo slobodno i u njega ubaci termine za učenje, hobije i slobodne aktivnosti poput druženja s ekipom i putovanja. Nitko ne kaže da se moraš slijepo držati zadanog rasporeda, ali svakako će ti pomoći kada znaš što te čeka u kojem trenutku.

Ista stvar vrijedi i za financije. Zbroji sve svoje prihode, a zatim zabilježi stvari koje znaš da moraš platiti – stanarinu, račune, školarinu, hranu. Sve što ti je ostalo imaš na raspolaganju za nepredviđene troškove ili udovoljavanja svojim malim ritualima poput ispijanja kave ili povremenog ručka u najdražem restoranu. Možda će ti se činiti kako sve što imaš nije dovoljno, ali dobro razmisli što ti doista treba, a što je u trenutnoj situaciji luksuz. Sjeti se kako je upravo ovo trenutak u kojem ćeš možda zakinuti sebe za neke sitnice, ali će se isplatiti u budućnosti, kada budeš imao sve velike stvari o kojima sada sanjaš!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email