Priprema završnog ili diplomskog rada – kako odabrati pravu temu (ali i mentora)

Ispiti su pri kraju, a samim time i tvoje studiranje – sve što je ostalo je finalni ispit tvoje akademske zrelosti. Završni ili diplomski rad trebao bi biti kruna tvog obrazovanja, napisan koristeći sva znanja koja si stekao posljednjih godina. Pritom ne mislimo samo na činjenice koje si zapamtio, već način na koji si učio, pisao seminare, kolokvije i spremao se za ispite. Iskustvo studiranja je mnogo više od „bubanja“ podataka, a pravi fakultet pripremit će te na život u poslovnom svijetu koji te očekuje jednom kada napustiš obrazovni sustav.

Kako odabrati temu koja odgovara baš tebi

Tema završnog ili diplomskog rada mogla bi biti jedna od ulaznica u već navedeni poslovni svijet. Mnogi poslodavci svakako će pitati što te toliko zanimalo da si o tome odlučio ispisati stranice i stranice, te se upustiti u istraživanje materije. Ukoliko se radi o temi koja je usko vezana za područje u kojem namjeravaš raditi, to bi ti moglo donijeti dodatne bodove prilikom intervjua za posao. Neke će možda oduševiti što tema nema veze s tvojim poslovnim aspiracijama, te će se oduševiti raznolikošću tvojih interesa. Ne možeš znati što je budućim poslodavcima u glavi, no možeš sebi olakšati sate provedene u pisanju i istraživanju, te odabrati temu koja te doista inspirira. Pri odabiru ti može pomoći i tvoj mentor, koji ti odmah može sugerirati isplati li se upuštati u razradu odabrane teme. Naime, neka područja su poprilično neistražena, te za njih ne postoje radovi koji bi ti mogli pomoći pri izradi. Pobrini se da postoji literatura koju možeš iskoristiti ili barem način na koji možeš doći do podataka. Imaš li poslovnog iskustva, razmisli možeš li ga povezati s temom, te tako uvesti i iskustvo iz prve ruke za više kredibiliteta.

Odabir pravog mentora

Osim što se na njima upoznaješ s kolegijem koji te zanima, predavanja su odlična kako bi upoznao i profesora koji ga predaje. Neki će ti se činiti bezrazložno strogi, drugi možda tražiti previše, dok ćeš za treće misliti da i ti sam znaš više od njih. Koji god tvoj subjektivni dojam bio, među njima mora biti barem jedan zbog kojeg si zavolio materiju za koju si mislio da te uopće ne zanima. Možda je u pitanju profesorica sa smislom za humor sličnom tvojem ili vještinom da ti približi materiju bez mnogo pametovanja. Možda je to profesor kojem si se divio i prije upisa na fakultet, radujući se suradnji s njim, a njegova predavanja opravdala su sva tvoja očekivanja. Upravo je to osoba koju bi trebao razmotriti prije konačnog odabira mentora. No uvijek možeš dati priliku i profesoru kojeg možda ne poznaješ dovoljno, ali zato smatraš da je kolegij koji predaje stvoren za tebe. Pravi mentor trebao bi te voditi kroz proces pisanja samog rada, usmjeravati te u pravom smjeru i pomoći ti pri odabiru teme i pronalasku literature. On nije tu da odradi posao umjesto tebe, već da iz tebe izvuče ono najbolje, tako da na kraju obojica budete ponosni na završni rad na kojem će stajati vaša imena.

Pokreni se i nemoj stati dok ne završiš

Odgađanje pisanja završnog ili diplomskog do krajnjih mogućih granica je greška koju mnogi studenti rade. To je posao na koji ćeš potrošiti tjedne, ako ne i mjesece svog života, pa bi bilo dobro da kreneš što je prije moguće. Čak i povremeno istraživanje bez pretjeranog angažmana će ti u konačnici pomoći kada rokovi opasno zakucaju na vrata. Prije samog pisanja, posveti se strukturi samog rada, odredi poglavlja i cjeline koje namjeravaš obraditi, te se pobrini da imaš dovoljno materijala kako bi pokrio sve važne točke. Tako razrađenu temu predaješ na odobrenje komisiji, skupa s popisom literature i ciljevima. Jednom kada dobiješ zeleno svjetlo, dobro prouči pravilnik za izradu završnih i diplomskih radova – koji font možeš koristiti, kako se citiraju izvori, što sve mora biti u fusnotama, koja je veličina slova dozvoljena i slično. Pravilnik možeš pronaći pod “Dokumenti” na svom studentskom Eduneta portalu. Takvi detalji ti se možda čine nebitni na početku, no budeš li ih primjenjivao od samog starta, imat ćeš manje posla s prepravkama na kraju. Za sam kraj, vjerujemo kako ne moramo naglašavati očito – svaki plagijat je izrazito nepoželjan, zato ostani vjeran sebi i pokaži da si svoju sveučilišnu diplomu doista zaslužio. Sretno!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email