Pet nezaobilaznih online medija za studente Međunarodnih odnosa i diplomacije

Međunarodni odnosi fokusirani su na jedinstvene odnose koji postoje između različitih nacija i kultura. Ti odnosi mogu utjecati na sve, od međunarodne politike, zakona i ekonomije do sigurnosti, diplomacije i upravljanja. Diplomacija je podskup međunarodnih odnosa koji je obično usko usmjeren na proces vođenja pregovora između predstavnika različitih nacija ili korporacija iz različitih zemalja. U proteklih nekoliko desetljeća multinacionalne korporacije ostvarivale su prihode koji premašuju BDP nekih zemalja, što ih čini prilično važnim igračima kako na gospodarstvenom, tako i na političkom polju. Zbog toga ne čudi ni njihov veliki utjecaj na međunarodnu politiku. Tehnološke inovacije i popularnost društvenih mreža dodatno su povezali globalnu publiku, a vijesti koje, često neposredno pristižu 24 sata na dan u stvarnom vremenu, dali su svijetu diplomacije nove alate za rad.

Uloga medija u diplomaciji

Mediji imaju ogromnu moć koja može imati veliki utjecaj na diplomaciju; takav fenomen poznat je kao “CNN efekt”. Ovaj pojam je nastao devedesetih godina, tijekom kurdske krize 1991. godine i “Operacije obnavljanja nade” u Somaliji 1993. godine. Medijsko izvještavanje dalo je podršku UN-ovoj humanitarnoj intervenciji kako bi zaštitili Kurde od napada i nagovorili tadašnjeg predsjednika George Bush da pošalje više od 30 tisuća vojnika u Somaliju gdje je buknuo građanski rat. Takvi događaji sugerirali su da su mediji često pokretačka snaga u donošenju vanjskopolitičkih odluka, a fenomen “CNN-ov učinak” od tada je postao nadaleko poznat. (Za one koji žele znati više, pročitajte članak.) Upravo zato je za svakog diplomata ili stručnjaka za međunarodne odnose, vrlo važno da bude u tijeku s aktualnim događajima diljem svijeta. Ako nemaš pojma otkud krenuti, evo pet odličnih web odredišta koje bi odmah trebao početi pratiti.

Pet online medija koje čitaju i oblikuju kreatori svjetskih politika

Politico.eu i Politico.com

Politico, izvorno poznat kao The Politico, američka je tvrtka za političko novinarstvo koja pokriva politiku u Sjedinjenim Državama i na međunarodnoj razini. Sadržaj distribuira putem svoje web stranice, televizije, tiskanih novina, radija i podcastova. Po vlastitim podacima prosječno ih posjećuje 26 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno putem američke web stranice i više od 1,5 milijuna jedinstvenih posjetitelja putem europske stranice. Politico Pro prilagodljiva je informativna platforma za profesionalne kreatore politika koja daje pristup njihovim ekskluzivnim izvještajima, analizi i raznim alatima.
Politico Europe europsko je izdanje ove organizacije koje izvještava o Europskoj uniji. Sjedište mu je smješteno u Bruxellesu, s dodatnim uredima u Londonu, Berlinu, Varšavi, Parizu i Frankfurtu. U lipnju 2018., drugu godinu zaredom, godišnje istraživanje ComRes / Burson-Marsteller među stručnjacima EU-a proglasilo je Politico Europe najutjecajnijom publikacijom o europskim poslovima.

Le Monde Diplomatique

Le Monde diplomatique je mjesečnik koji nudi analizu i mišljenje o politici, kulturi i trenutnim zbivanjima. Širom svijeta, tijekom godina, postojalo je 71 izdanje na 26 jezika (uključujući 38 u tiskanom obliku i 33 elektronička izdanja). Njihovi čitatelji uključuju političare, diplomate, kreatore politike, novinare, predavače, istraživačke organizacije, nevladine organizacije, kreatore mišljenja, studente i sve koji žele stvarne priče, pouzdano istraživanje i neovisno gledište. Danas postoji 29 različitih izdanja Le Monde Diplomatiquea objavljenih na 20 jezika, koje čita više od milijun ljudi diljem svijeta.

Foreign Affairs

Vijeće za vanjske odnose, osnovano u ljeto 1921. godine, među svoje je članove prvenstveno ubrajalo diplomate, financijere, znanstvenike i pravnike. Njegova osnivačka povelja govori da bi mu svrha trebala biti “priuštiti kontinuiranu konferenciju o međunarodnim pitanjima koja utječu na Sjedinjene Države, okupljanjem stručnjaka za državne poslove, financije, industriju, obrazovanje i znanost.” U prvoj godini, Vijeće se prvenstveno bavilo diskursom putem sastanaka i malih diskusijskih grupa, međutim, na kraju je odlučilo potražiti širu publiku i započelo je objavljivanje Foreign Affairsa u rujnu 1922. i to na tromjesečnoj bazi. Danas tiskani časopisizlazi svaka dva mjeseca, dok web stranica svakodnevno objavljuje članke, a svaki drugi mjesec zbornike.
Tijekom svoje duge povijesti časopis je objavio niz poznatih članaka, uključujući “X Article” Georgea Kennana objavljen 1947. i Samuel P. Huntingtonov “The Clash of Civilizations” objavljen 1993. godine. Od svog osnutka 1922. godine, Foreign Affairs vodeći je forum za raspravu o američkoj vanjskoj politici i globalnim poslovima. Danas je to multiplatformna medijska organizacija s tiskanim časopisom, web stranicom, mobilnom web stranicom, raznim aplikacijama i feedovima društvenih mreža i poslovnim događanjima.

The Diplomat

The Diplomat je izvorno bio australski dvomjesečni tiskani magazin, kojeg su 2001. osnovali Minh Bui Jones, David Llewellyn-Smith i Sung Lee, ali je iz financijskih razloga 2009. pretvoren u internetski magazin i preseljen u Japan. Danas uglavnom pokriva politiku, društvo i kulturu u azijsko-pacifičkoj regiji, sjedište mu je u Washingtonu, a sklopio je i formalna partnerstva s utjecajnim organizacijama javne politike.

The Atlantic

The Atlantic je američki časopis o životnom stilu i izdavač s više platformi. Osnovan je 1857. u Bostonu kao “The Atlantic Monthly”, književni i kulturni časopis s komentarima vodećih pisaca o ukidanju ropstva, obrazovanja i drugim glavnim pitanjima u suvremenim političkim poslovima. Poznat je po mnogim eesejima i člancima slavnih lidera, među kojima je i “Pismo iz zatvora u Birminghamu” Martina Luthera Kinga mlađeg, potom naslovljeno “Crnac vam je brat”, dokument koji će poslužiti kao jedan od definirajućih tekstova pokreta za građanska prava.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email