Ostavite najbolji dojam na poslodavca i stručnu praksu pretvorite u stalni posao

Koliko god vam se studiranje činilo teškim, naći dobar posao na kojem ćete pritom biti sretni u današnjoj ekonomiji, prilično je zahtjevan zadatak. Poslodavci vrlo često traže mlade ljude s iskustvom i stoga si nemojte dozvoliti da se čitajući oglase za posao pitate kad sam trebao/la steći iskustvo. Poslodavci smatraju kako studenti moraju obaviti barem jednu praksu za vrijeme školovanja kako bi ih uopće uzeli u obzir za pripravnike nakon diplome. Bez obzira jeste li tek upisali fakultet ili vas od kraja dijeli svega nekoliko ispita, odlazak na stručnu praksu jedan je od najpametnijih poteza koji možete napraviti dok ste školujete. Praksa je najbolja prilika koja će vam se pružiti da oduševite poslodavce te da vas nakon fakulteta čeka stalan posao ili barem prva stepenica u vašoj karijeri. Ako se nadate dobiti posao u kompaniji u kojoj odrađujete stručnu praksu, tih mjesec ili dva dana koliko će praksa trajati smatrajte kao produženi intervju za posao, jer budite uvjereni, gledat će se svaki vaš korak, vaša inicijativa, organiziranost, samostalnost. Čak i kad vam kažu kako ste za taj dan gotovi, od vas se očekuje da pitate možete li još kako pomoći, a ne da jedva dočekate pobjeći kući. Ovih 8 koraka vam mogu pomoći da stručnu praksu pretvorite u posao.

Prvi dojam je bitan! Premda su praktikanti pri dnu hijerarhije korporacije, od njih se itekako očekuje dobra priprema. Prije nego li dođete u kompaniju na razgovor za praksu doznajte što više informacija o samoj kompaniji ali i industriji u kojoj posluje, projektima s kojima se bavi te prilikama koje nudi. Nemojte si dozvoliti da dođete na razgovor i ne znate ništa, već od prve minute predstavljanja gradite svoj poslovni imidž. Često su baš te prve minute presudne hoćete li se nekome svidjeti ili će vas pomnožiti s nulom. Osim što ćete mentoru uštedjeti vrijeme koje bi potrošio na predstavljanje kompanije, pokazat ćete se kao ozbiljan i odgovoran mladi djelatnik.

Nauči nepisana pravila! Svaka kompanija ima neka svoja nepisana pravila o ponašanju, odijevanju, radnom vremenu i slično. Pogledajte ljude oko sebe i proučite kako funkcionira ured, obratite pažnju na to kako se odijevaju, ponašaju i kakva im je komunikacija kako bi se što bolje uklopili. Ako se na posao dolazi u business smart varijanti, ni pod razno nemojte dolaziti u poderanim trapericama ili trendi komadima. Animal printeve, štikle, majice s porukama i slične stvari ostavite kod kuće, takvi odjevni predmeti jednostavno nisu prikladni za korporacije, stoga ne dozvolite da postanete tema o kojoj se priča u negativnom smislu. Radno vrijeme u korporacijama rijetko počinje u 8 i završava u 16. Najčešće se na posao dolazi nešto kasnije, ali se i ostaje duže, prekovremeni sati su postali uobičajena stvar pogotovo kada se približava rok  projekta. Nema goreg od gledanja na sat i brojanja sekundi do odlaska kući u 16:00.

Družite se s kolegama. Pri dolasku u ured svi će vam, sigurni smo, zaželjeti dobrodošlicu, no nemojte misliti da će se prema vama odnositi kao prema malom pačetu kojeg treba prevesti preko ceste. Na vama je da pokažete interes za projekte na kojima se radi i ponudite pomoć. Osim što ćete naučiti nešto novo, većina kolega u uredu bit će sretna što će dio svojih zadataka moći prebaciti, ali će uvidjeti i vašu inicijativu što će sigurno spomenuti nadređenima. Bez obzira hoćete li ostati u toj kompaniji ili ćete svoje mjesto pod suncem tražiti negdje drugdje, networking i razvijanje dobrih poslovnih odnosa je jako bitno. Danas sutra će vam možda trebati preporuka stoga se potrudite ostati u dobrom sjećanju onima s kojima radite.

Budite primjećeni. Znate kako se kaže – ako nije na društvenim mrežama nije se ni dogodilo. Isto vrijedi i za zadatke koje obavljate na praksi. Zadaci koje ste obavili ili inicijative i ideje koje ste ponudili moraju biti primjećeni. Ako nadređenog ne viđate svaki dan, na kraju radnog dana ili tjedna pošaljite email u kojem napišite što ste sve obavili. Možda vam se na prvu ova ideja čini kao “hvalite me usta moja”, ali niste u pravu. Ovako ćete ostaviti dojam savjesnog i organiziranog radnika. Kada su u pitanju ideje nemojte biti preplašeni i sramežljivi misleći da ste običan praktikant čije mišljenje nije važno. Svježa krv i inovativne ideje su uvijek dobrodošle, čak i ako vaša ideja ne bude prihvaćena, poslodavcu ćete pokazati vašu kreativnost i inicijativu. Pozitivan stav i motiviranost su prioritet s velikim P, a riječi poput ne znam, ne mogu, nemam vremena…ne dolaze u obzir, to nitko ne želi čuti.

Ne zabušavajte. Gotovo smo sigurni da će na praksi biti trenutaka u kojima nećete imati što za raditi ili će se od vas tražiti da obavite zadatak koji vam se oduzima puno vremena. Kad ga završite, umjesto da trošite svoje vrijeme na društvenim mrežama i surfate po bespućima interneta, budite korisni. Pitajte možete li kako pomoći ili još bolje predložite nešto što vas zanima i u čemu bi mogli briljirati. Takva inicijativa neće ostati neprimjećena, nadređeni će cijeniti entuzijazam koji pokazujete za posao. Ako se od vas ponekad traži da dođete ranije ili ostanete duže nemojte od toga raditi dramu.

Greške se događaju. Greške se događaju i najboljima u poslu, tako da je potpuno normalno da se dogode i više puta nekome tko je potpuno nov u uredu. No, vrlo je bitno da ako se i dogode stanete iza svoje greške, te da poslodavcu pokažete kako ste iz nje naučili korisnu stvar.

Razgovarajte s nadređenima. Nemojte strahovati od razgovora s nadređenima. Premda su na vodećim pozicijama i oni su samo ljudi a njihov je posao da ured funkcionira u najboljem mogućem izdanju. Stoga ih slobodno pitajte jesu li zadovoljni s vašim radom, što radite dobro a što bi mogli poboljšati. Ovako pokazujete želju za napredovanjem i razvijanjem vještina, što je itekako poželjno.

Recite hvala Kada odradite stručnu praksu nemojte zaboraviti reći hvala na ukazanom povjerenju i prilici. Svom nadređenom pošaljite mail u kojem mu možete reći koliko cijenite priliku koju ste dobili i koliko ste zahvalni na znanju i vještinama koje ste stekli. Ne zaboravite se zahvaliti i kolegama s kojima ste surađivali, nikad ne znate gdje ćete ih opet sresti ili kada će vam trebati njihova pomoć. Ako znate peći kolače potrudite se da zadnji dan razveselite sve u uredu s malom poslasticom.

Stručna praksa je prvi izravan kontakt sa svijetom za koji priželjkujete da bude vaša budućnost, stoga je trud potreban već od prvog dana. Tih mjesec dana iskoristite da se pokažete u najboljem svjetlu. Od upoznavanja kolega do izvršavanja svakodnevnih obveza, pokažite sve svoje pozitivne strane i kreativnost. Samim time što ste tražili posao tj. praksu dokazujete da ste aktivan i marljiv student koji razmišlja o budućnosti.

Čak i ako se ta praksa ne pretvori u posao, nemojte očajavati. Zahvaljujući njoj imate dokaz o iskustvu koji će vam uvelike pomoći pri prijavi za drugi posao. No, pri kraju prakse stvari uzmite u svoje ruke te nadređenog slobodno pitajte postoji li šansa za zaposlenje ako imaju otvorena radna mjesta. Čak ako u tom trenutku ne zapošljavaju dajte mu do znanja da vas posao zanima te da vas ima na umu ako se ukaže prilika. Nakon prakse pokušajte ostati u kontaktu s ljudima koje ste upoznali, povežite se i putem LinkedIna, time će te im sigurno biti u mislima ako se pojavi nešto što odgovara vašim vještinama. Zasučite rukave i sretno! :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email