Organiziraj svoje vrijeme uz pet savjeta i nekoliko besplatnih aplikacija

Rokovi su pred vratima, vremena je sve manje, a obaveza sve više – pa tko to sve uopće može stići? Ti, naravno! Iako se na prvi pogled organizacija čini kompliciranom zadaćom koja oduzima mnogo vremena, jednom kada postaviš sistem koji funkcionira ući će ti u naviku slijediti pravila koja si sam postavio. Ako ne znaš otkud početi, složili smo listu od 5 kratkih i jednostavnih savjeta koje možeš početi primjenjivati odmah danas, te uvesti reda u svoj život i akademske obveze.

via GIPHY

1. Napravi popis najvažnijih stvari

Ako ne znaš koji su ti prioriteti, nećeš ih moći ni rješavati redom koji zahtijevaju. Odvoji desetak minuta i na papir stavi sve ono što moraš napraviti i podijeli obveze u nekoliko stupaca. U prvom neka budu obveze koje su neodgodive i koje apsolutno moraš odraditi tada kada su zakazane (poput ispita na fakultetu). U drugu rubriku stavi važne stvari, ali koje možda možeš odgoditi dan ili dva, a da to ne ostavi posljedice. Svaki sljedeći stupac neka sadržava manje prioritete, ovisno o tome koliko toga imaš na rasporedu. Tada će ti biti jasno kojim redom trebaš krenuti i što nikako ne smiješ zanemariti, da se ne bi dogodilo da dva dana prije ispita zaboraviš na isti, pa provedeš sate gledajući serije, živeći u blaženom neznanju.

2. Složi vlastiti raspored i – drži ga se

Kada u raspored ubaciš stvari koje ne smiješ propustiti, pobrini se da uz njih postaviš i podsjetnike, pa čak i nekoliko njih. Mjesec dana prije samo događa, zatim tjedan i na sam dan događaja, da ga recimo ne prespavaš, sat vremena prije. Tako ćeš sam sebe uvijek držati pod kontrolom. Ostatak vremena popuni manje važnim zadacima, a ostane li vremena, ubaci i neku zabavnu i bespotrebnu aktivnost, čisto da održiš moral na prihvatljivom nivou. Imaj na umu koliko ti vremena treba za svaku od tih aktivnosti, kako se ne bi precijenio i na kraju kasnio na ostale. Ostane li ti viška vremena uvijek ga možeš negdje utrošiti, no ono propušteno teško ćeš nadoknaditi.

3. Usredotoči se

Ako te učenje u krevetu uspavljuje, sasvim je jasno da je potrebno izbjegavati taj položaj kada je vrijeme za spremanje ispita. Sjeti se gdje si dosad imao najviše inspiracije i volje za učenjem (za neke je to priroda, knjižnica, vlastita soba ili javni park, pravila nema) pa se potrudi da ti ta lokacija i ubuduće bude dostupna po potrebi. Ako ti je lakše učiti navečer, pobrini se da si tada slobodan, a imaš li kakav ritual koji pomaže koncentraciji, poput vrućeg čaja, napravi potrebnu količinu prije nego se uhvatiš knjige, kako ne bi sam sebe ometao poslije.

4. Odmori se i redovito vježbaj

Koliko si puta u životu čuo izreku o zdravom tijelu i zdravom duhu? Dovoljno da ti vjerojatno ide na živce, no to ne znači da nije istinita. Baš kao i san, tako i fizička aktivnost djeluje pozitivno na naše tijelo, omogućuje mu da se odmori od ustaljenih izazova i utječe na bolju mentalnu aktivnost. Osim redovitog sna i odmora, potraži fizičku aktivnost koja će ti odgovarati svojim intenzitetom i koja će ti biti zabavna, kako interes ne bi ubrzo izostao. Iskoristi taj sat ili dva dnevno kako bi se isključio i dao svom tijelu i mozgu tako potreban „reset“ nakon kojeg će biti u stanju bolje se uhvatiti u koštac s nadolazećim izazovima.

via GIPHY

5. Radi pametnije, ne napornije

Neki profesori zahtijevaju da se redovito pojavljuješ na predavanjima, a zauzvrat te oslobode pisanja nekog seminarskog rada. Čak i ako je to predavanje ranim jutrom, a ti veliki spavalica, razmisli što ti se više isplati – rana buđenja ili sati i dani potrošeni na pisanje rada bez kojeg nećeš moći ni pristupiti ispitu. Isto tako, dobar tulum možda je dobra ideja ako te idućih dana ne čekaju obveze, no isplati li se radi nekoliko sati zabave pasti ispit na koji ćeš čekati još možda nekoliko mjeseci?

Ako uspiješ rješavati svoje obveze jednu po jednu, onako kako dolaze, bit ćeš mnogo opušteniji i fokusiraniji na trenutku zadaću. Budeš li stalno razmišljao o hrpi stvari koja te tek čeka u predstojećim mjesecima, nije čudno da će te dobra volja ubrzo napustiti. Zato daj sebi priliku i ne zamaraj se onim što ne možeš promijeniti. No svakako se potrudi promijeniti ono što možeš već danas!

Organiziraj se – besplatno

Uz predloške koje možeš pronaći na internetu, organizacija ti je na dohvat ruke. Sve što trebaš je preuzeti neke od Microsoft Office datoteka i popunjavati ih isprintane ili u digitalnom obliku. Uz mnošto stranica koje će ti ponuditi tvoj ptreživač ukucaš li u njega „free templates for organization“, mi ti donosimo nekoliko naših favorita za uspješniji početak.

Tjedni raspored fakultetskih obveza

Studentski kalendar

Raspored fakultetskih kolegija

Godišnji planer za studente

Vremenska crta za organizaciju projekata

Raspored akademskih zadataka

Ako si uvijek u pokretu i ne možeš bez svog pametnog telefona, onda baci oko i na aplikacije koje ti mogu život učiniti lakšim i organiziranijim.

Office Lens (Android, iOS, Windows) – omogućuje ti da skeniraš papire, račune, školske ploče, časopise.. sve što poželiš, a onda ih konvertira tako da ih možeš uređivati, dijeliti i spremiti u čišćem obliku. Odličan za trenutke kada ti se ne da prepisivati sve što profesor zapisuje.

 

Izvor: blogs.office.com

myHomework Student Planner (Android, iOS, Windows) – prati svoje zadatke, projekte, testove i predavanja, a postavi i podsjetnik za važne datume i događaje. Možeš ga uskladiti s ostalim uređajima, te dodavati widgete za obveze koje te očekuju.

 

Izvor: Google Play Store

Wunderlist (Android, iOS, Windows) – napravi svoju to-do listu, bez obzira radi li se o poslu, fakultetskim obvezama, slobodnom vremenu ili svemu zajedno. Podsjetnici će se pobrinuti da ništa ne zaboraviš, a svoje liste možeš podijeliti i s drugima. Zabilježi ideju čim ti padne napamet, koristi hashtagove za bolji pregled i sam sebi pošalji mail s novim zadacima. Mogućnosti je doista mnogo.

 

Izvor: https://goo.gl/images/DyYw2o

Simplemind (Android, iOS) – kada te čeka veliki projekt kojem ne možeš naći početak ni kraj, probaj si sve posložiti vizualno. Pomoću mentalnih mapa izloženih na logičan način, sve bi trebalo biti jednostavnije. Možeš početi od početka ili korisiti već ponuđeni predložak, dodavati fotografije ili slike, kao i zvučne zapise.

Izvor: simplemind.eu

 

Imaš li ti neke svoje posebne metode ili tajne za bolju organizaciju? Javi nam putem Facebook stranice.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email