Odabrali ste pogrešan studij? Bez brige, evo kako prijeći na onaj pravi!

Još od vrtića svi nas pitaju što želimo biti kad narastemo. U moru pjevačica, frizera, balerina, policajaca i vatrogasaca nađe se i koji super heroj, no nitko nas ne shvaća pretjerano ozbiljno. Dok neki doista ispune svoje dječje snove, mnogi nemaju pojma čime bi se u životu htjeli baviti. Odabir zanimanja je za većinu iznimno važan, jer ih upravo karijera koju odaberu pri upisu na fakultet prati do kraja života.

No što ako ono što smo odabrali ipak nije – to?

Krivi smjer može te odvesti na pravi put

Nije se dogodilo jednom i nije samo tebi – mnogi su nakon prvih nekoliko dana ili tjedana prvih predavanja shvatili da ih ono o čemu uče uopće ne zanima. Radi različitih životnih pozadina, načina odrastanja, vjerovanja i slično, neki precijene svoje mogućnosti, drugi ih podcijene, a treći jednostavno promijene mišljenje. Umjesto panike ili još gore, potpunog odustajanja od obrazovanja, dobro je uzeti si malo vremena i dobro razmisliti u kojem smjeru želimo da naš život ide. Uostalom, možda je upravo tvoja kratkotrajna pogreška bila potrebna da te usmjeri na pravi put, za dugoročno bolju budućnost i mogućnosti. Umjesto da ih zaboraviš, informacije s predavanja koje si dotad odslušao iskoristi kao stratešku prednost koja će ti u budućnosti dobro doći.

Kako promijeniti smjer studiranja?

Kada je Sveučilište Libertas u pitanju, prvo se trebaš uputiti u Centar za karijere. Sveučilište Libertas svoje buduće studente želi upoznati i savjetovati kroz rad Centra za karijere kako bi na obostrano zadovoljstvo, svaki student imao viziju budućnosti koja donosi siguran pozitivan ishod. Prva stvar koju ćeš tamo doznati je da mjesta panici nema, jer svoj smjer možeš promijeniti bez mnogo komplikacija, pogotovo radi li se o srodnom području. Kada prelaziš s jednog studijskog programa na drugi, prvo se mora utvrditi razlika, to jest koliko kolegija se s jednog studija, nalazi i na drugom. One koje si dotad položio, a preklapaju se na oba studija, ne moraš ponovno polagati i bit će ti priznati njihovi bodovi prilikom prelaska, čime gubiš manje vremena prilikom nadoknade novog gradiva. Kada preuzmeš nove obveze, sve što ti preostaje jest da prioneš na učenje i dostigneš gradivo na kojem se nalazi ostatak generacije. S obzirom da sada učiš o onome što te zanima, to i ne bi trebalo biti tako teško, zar ne?

Biti informiran znači biti korak ispred

Kako bi bio siguran da je novi studij upravo ono što doista želiš, prije nego se prebaciš dobro prouči sve informacije koje o njemu možeš doznati. Naziv studija u prvi trenutak ti može zvučati glamurozno, kako bi tek poslije doznao da svi kolegiji koji se za njega vežu i nisu toliko jednostavni. Zato baci oko na internetske stranice svakog pojedinog studija i dobro prouči koji te kolegiji očekuju.

Dobro je znati da su informacije o kolegijima i profesorima koji te očekuju, za tebe pripremljeni odmah po upisu zajedno s rasporedom ispitnih rokova. Nakon svakog uspješno položenog kolegija sve si bliže željenoj diplomi. Imaj na umu kada su točno i ispitni rokovi, te koliko će ti trebati da dođeš do željene diplome. Tek kada barataš svim informacijama, možeš biti siguran da si ovog puta napravio pravi odabir.

Jedan od najvažnijih faktora neka ti svakako bude ono isto pitanje koje su ti postavljali i u vrtiću – što želiš raditi u budućnosti? Međunarodno priznata diploma donosi mogućnosti zaposlenja bilo gdje u svijetu, a na tebi je da odabereš područje u kojem želiš oblikovati svoju karijeru i možda ostvariti davnu želju iz djetinstva. Jedino je granica u nama, a upravo smo mi oni koji granice mogu pomaknuti i uspjeti s diplomom koja je putovnica u novi svijet ostvarenja snova.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email