Odabir budućeg osobnog poslovnog puta

Raditi posao koji volimo, danas je privilegija. Ova činjenica utjecala je i na prilagodbu programa Libertasa s ciljem: naučiti studenta/cu metodološkom mišljenju, optimalnom procesu rješavanja problema koji nam, ukoliko se „ne snađemo“, zagorčaju život

Libertas-odabir-poslovnog-puta

Živimo u okruženju koje je najblaže rečeno „kontroverzno“. Ovo je u isto vrijeme i jedan od dodatnih razloga koji nam nameću ozbiljnu dilemu oko kvalitete odabira budućeg zanimanja. Predviđanja tzv. zanimanja budućnosti su sve manje popularna. A logično pitanje „isplati li se razmišljati u smjeru poduzetništva ili se uhljebiti pa biti siguran“ sve je prisutnije. Javlja se i određena doza straha.

Mediji nas uvjeravaju da možemo postići sve što zamislimo. Mislimo (većina tako misli…dokazano) da smo bolji od prosjeka, pa se i sami trudimo prikazati boljima nego to jesmo, zar ne?

PET BITNIH STVARI KOJE NAM OBEĆAVAJU BOLJU POSLOVNU BUDUĆNOST

  1. ŠTO ŽELIM? Precizno razraditi životne i poslovne ciljeve sa rokovima (ciljeve postavite sukladno objektivno raspoloživim kapacitetima: okruženju, osobnim vrlinama i manama, željama)
  2. ČIME TO POSTIĆI? Napišite koji alati će vam u tome pomoći (svladavanje obrazovnih programa, učenje na iskustvima starijih, poboljšanje osobnog imidža, izbor hobija, način zabave…itd)
  3. PRIMJERENA SAMOKONTROLA. Izadite svoj osobni rokovnik (sukladno postavljenim ciljevima odredite vremenske rokove za realizaciju. Faze, tj podciljevi koji vas vode glavnom cilju su podijeljene na one koje trebate realizirati u godini dana, polugodišnje, mjesečno, tjedno i dnevno) Vodite svoj osobni ali i poslovni dnevnik.
  4. PROMJENA CILJEVA. U turbulentnom okuženju budite pripravni i na prilagodbu pa i djelimičnu promjenu ciljeva (vremenom dobivate niz novih informacija, razvijate osobni sustav vrijednosti, mijenja se okruženje, a stavovi pa time i pogled „u budućnost“ postaju sve jasniji. U slučaju potrebe bilo kakve promjene u sadržaju vaših ciljeva…učinite to bez ustručavanja)
  5. NE ODUSTAJATI. Ovo nije već pomalo smiješna fraza koju susrećemo u filmovima (osobe koje „ne odustaju“ postižu daleko bolje rezultate od „onih drugih“…dokazano. Ovo „ne odustaju“ se niti najmanje ne odnosi na sveprisutniju izjavu „jako sam tvrdoglav/a“…upravo suprotno)

Vratimo se naslovu

Odabir vašeg budućeg poslovnog puta samo je dio-alat za postizanje zacrtanih ciljeva. Ukoliko se poklopi s onim što volite raditi a dodatno i s onim što odlično poznajete, stupanj realnog optimizma ste podigli na zavidnu razinu.

Pritom ne zaboravite: ovim ste ispunili samo bitan dio pretpostavki koje će vas odrediti kao osobu koja ide ka cilju. Tomu pridodajte i niz o vama neovisnih politsocioekonomskih promjena, a neugodna osobna iznenađenja…ostavimo pesimistima.

I ne zaboravite…niz svima nama poznatih velikana barem se u jednom slažu: MUDROST DOLAZI ONDA KADA NAM NIJE POTREBNA.

Vi naravno nećete biti takvi…pratite gore napisanih pet pravila. Bit će lakše i bolje!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email