Nintendo – neokrunjeni kralj video igara

Danas ih možda najbolje predstavlja talijanski vodoinstalater s crvenom šiltericom, no Nintendo je svoje poslovanje počeo izradom ručno rađenih igraćih karata davne 1889. godine. Ovu japansku kompaniju osnovao je Fusajiro Yamauchi, a pretpostavlja se da njezino ime, ugrubo prevedeno, znači „prepusti sreću nebesima“. Izrađivanje igraćih karata u to je vrijeme bio riskantan potez, s obzirom na to da su se iste legalizirale tek koju godinu prije početka djelovanja kompanije. No s vremenom su postali jedno od najuspješnijih imena u industriji, a nakon Fusajirove smrti posao je naslijedio njegov nećak, a zatim i njegov unuk – Hiroshi Yamauchi. S njim počinje i era novog poslovanja.

Izvor: wikipedia

Od tradicije do posla budućnosti

Hiroshi je po kratkom postupku otpustio svu staru gardu menadžera, a na njihove pozicije zaposlio mlade i ambiciozne ljude. Nakon nekoliko izleta izvan matične industrije (proizvodnja instant riže i hotel u kojem su se sobe plaćale po satu), shvatio je da najveća prednost njegove kompanije leži u distribucijskom sustavu koje je izgrađen za dotadašnje potrebe. No isto tako vidio je i da, u dotadašnjoj formi, izrada igraćih karata nema sjajne budućnosti, pa se odlučio na mali zaokret. U partnerstvu s Disneyem krenuo je u izradu karata s njihovim likovima, a izdavao je i knjige s uputama za različite igre koje su karte podržavale. To se pokazalo kao ključan potez za nove prihode.

Ali tržište se ubrzo pokazalo kao vrlo prevrtljivo i igraće karte više nisu bile zanimljive kao prije. Dionice Nintenda su pale, a Hiroshi i dalje nije bio zadovoljan svojom ulogom u industriji, pa je tražio inovacije koje bi mogao predstaviti tržištu. 1970. godine, tijekom posjeta tvornici, uočio je jednog od svojih radnika kako se igra s uređajem kojeg je sam osmislio. Produžena ruka inspirirala je Hiroshija koji je uložio značajna sredstva za masovnu proizvodnju iste, što se pokazalo kao instant uspjeh. Bio je to prvi i pravi iskorak u svijet video igara i elektronike.

Nintendo kao sinonim za video igrice

Nakon nekoliko različitih igračaka koje su bile iznimno uspješne, Nintendo 1975. godine proizvodi prvu vlastitu konzolu za igre. No japansko tržište nije im bilo dovoljno, pa se odlučuju na veliki korak – odlazak u Sjedinjene Američke Države. Tamo Hiroshi angažira svog zeta, unatoč protivljenju vlastite kćeri koja je uvjerena da je Nintendo kriv za odsustvo njezinog oca i njegovu opsesiju poslom. Minoru Arakawa ipak prihvaća izazov i angažira Ala Stonea i Rona Judyja kao distributere. Dvojac pokreće kompaniju Far East Video i kreće na put po SAD-u postavljajući Nintendove aparate po kafićima, restoranima i svim javnim mjestima gdje vide profit. Neke igre bile su hit, druge su propale, no i dalje im je trebao mega hit – igrica koja će zaludjeti korisnike. Odgovor stiže u obliku Donkey Konga – igrice u kojoj maleni vodoinstalater spašava princezu dok mu prepreke na put izbacuje gorila. Zvuči poznato?

Video igrice uskoro su postale veliki svjetski hit, no sreća nije dugo potrajala. Kada je osamdesetih stigla kriza, mnoge kompanije su propale, no Nintendo je izdržao zahvaljujući prihodima koje je mahom prikupio Donkey Kong. Tada odlučuju kreirati konzolu koju su nazvali Nintendo Entertainment System – NES. S njenim predstavljanjem stiže i prva verzija Super Mario Bros., igrice koja ih je definirala, a ubrzo nakon nje i The Legend of Zelda, još jedan njihov hit.

Izvor: businessinsider.com

1989. godine na tržište stiže i Nintendov Game Boy, prijenosna konzola koja je promijenila sve, a pratio ju je i danas popularni Tetris. Stvari se tada odvijaju sve brže, a sljedeći je na rasporedu bio SNES – Super Nintendo Entertainment System, za koji se izrađuje i CD-ROM dodatak u suradnji sa Sonyjem. No Nintendo u zadnji čas odustaje od partnerstva i povjerenje poklanja Phillipsu, dok Sony kreće s proizvodnjom PlayStationa, svoje vlastite konzole.

Izvor www.polygon.com

Nakon lošeg koketiranja s virtualnom realnošću u vidu konzole Virtual Boy, Nintendo 1996. godine prelazi na Nintendo 64. Ono što se isprva činilo kao uspjeh, ubrzo se pokazalo problematičnim jer nije postojalo mnogo igrica za isti. Konkurencija, pogotovo u vidu Sege i njihovog Sonica, je bila prejaka i Nintendo razmatra kako dalje. Na tržište tako stižu Game Boy u boji, te 2001. i GameCube. Godinu kasnije Nintendo doživljava veliki udarac zbog svoje agresivne marketinške kampanje i podešavanja cijena, te biva kažnjen u Europi sa 149 milijuna funti.

Izvor: businessinsider.com

Nova generacija

Nintendo DS na tržište je stigao 2004. godine, a uspjeh mu je garantiralo čak tri milijuna prednarudžbi. Godinu dana kasnije otvara se i prva samostalna Nintendo trgovina i to u New Yorku, a 2006. lansira se i novi Nintendo DS Lite, kao i Wii – njihova dugo očekivana konzola koja konkurenciju u ciljanom segmentu nije dobila još barem 4 godine dok ostali proizvođači nisu razvili svoj odgovor. Nakon toga, 2011., Nintendo razvija i prvu konzolu u 1080p HD rezoluciji, Wii U. Dosta polemike vodilo se oko toga je li to samo upravljač za već etablirani Wii ili nešto novo, no ubrzo je prihvaćen kao samostalna prijenosna konzola. Najnoviji član ove obitelji izašao je početkom 2017. godine, a nosi ime Nintendo Switch.

Izvor: maxpixel.freegreatpicture.com

Danas se o poslovanju Nintenda, za razliku od njegovih skromnih početaka, brinu tri poslovne jedinice. Prva je EPD (Entertainment Planning and Development) koja je fokusirana na razvoj igrica i softvera koji pokreće njihove konzole. Druga je PTD (Platform Technology Development) koji se brine o razvoju hardvera i operacijskih sistema koji koriste. Treća je NDB (Nintendo Business Development) koja je nastala kad je Nintendo krenuo s izradom pametnih uređaja poput mobilnih telefona i tableta. Nintendove međunarodne jedinice nalaze se u Japanu, SAD-u i Njemačkoj, dok im je središte u Kyotu, gradu u kojem je sve i počelo prije 128 godina. Bez obzira voljeli njihove igrice ili ne, te podržavali njihovo poslovanje, ne može im se poreći kompetitivni duh i želja za neprestanom inovacijom. Upravo ih je neprestano ispitivanje tržišta i održalo na životu, omogućivši im da postave standarde koji će se koristi još godinama nakon stvaranja.

Nintendo Facts

  • treća najvrjednija kompanija u Japanu i jedna od vodećih proizvođača u industriji video igrica
  • postoji 128 godina
  • u 2017. prihodi su im bili skoro 490 milijardi yena
  • Imaju 5.166 zaposlenih diljem svijeta

 

Naslovna fotka: wikipedia.com

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email