Napravi genijalnu prezentaciju koristeći besplatne predloške

Prezentacije su vrlo rijetko sinonim za zabavu – osim ako znaš što radiš. Uz malo truda i kreativne inspiracije i najdosadniju temu možeš pretvoriti u zabavno izlaganje. PowerPoint, Google Drive, Prezi i Keynote samo na prvu izgledaju zahtjevno, no uz malo prakse ubrzo ćeš ovladati ovim najpoznatijim alatima za izradu prezentacija. Kako bi pomogli u tome, izdvojili smo najvažnije značajke svakog od njih, kao i izvore na kojima možeš pronaći besplatne predloške koji će ti pomoći kada zatrebaš inspiraciju ili jednostavno nemaš vremena za izradu prezentacije „od nule“. No, prije svega, nekoliko pravila kojih bi se trebao držati bez obzira koji program odabereš…

1. Razmisli o svrsi prezentacije

Je li riječ o poslovnoj, privatnoj ili akademskoj prezentaciji? Treba li zabaviti, informirati, poučiti ili nešto četvrto? Svrha će biti najbolji vodič kada je u pitanju dizajn koji bi trebao pratiti i ton cijelog izlaganja. Nisu svi fontovi prikladni za svaku priliku, a šaljive animacije i fotografije nemaju što raditi u poslovnoj prezentaciji (osim ako prilika dopušta pokoju šalu u kontekstu).

2. Pazi na boje

Kompanije kojima je stalno do vlastitog brendinga ne izdvajaju uzalud značajna sredstva kako bi njihov logo, slogan i cjelokupni vizualni identitet bio usklađen s porukom koju žele odaslati javnosti i potrošačima. Ljudska psiha bolje će reagirati kada su boje složene na oku ugodan način, a različite boje imaju i različito značenje. Tako će, primjerice, zelena najbolje prenijeti ekološku poruku, žuta potiče optimizam, dok plava djeluje umirujuće. Prilagodi vizualni dojam svojoj temi i već si na pola puta do uspjeha.

3. Ne zatrpavaj bespotrebno

Grafovi, tablice, fotografije, animacije, video zapisi… Elementi kojima možeš nadopuniti svoju prezentaciju su brojne, no to ne znači da ih moraš baš sve iskoristiti. Izbaci sve suvišne detalje koji nisu apsolutno bitni za prezentaciju i omogući publici da sluša tvoje predavanje, a ne da većinu vremena provodi pokušavajući dešifrirati što je važno među svim podacima kojima ih obasipaš. Ako si u nedoumici, zapamti pravilo 666 – slajdovi ne bi trebali imati više od šest riječi po bulletu, više od šest bulleta vezanih za sliku i više od šest isključivo tekstualnih slajdova zaredom.

4. Ne čitaj – prezentiraj

Svi prisutni i sami mogu pročitati što se nalazi na ekranu, ne trebaju naratora što se tog dijela tiče. Prezentacija služi kako bi upotpunila tvoje izlaganje i zaokružila potpuni dojam. Grafovi i fotografije uz kratke natuknice su najbolji pomagači koji bi te trebali voditi kroz predavanje. Imaj na umu pravilo od 30 sekundi – ako ne možeš izložiti svoju poantu u ovom vremenu, radije razmisli i preformuliraj. Zaintrigiraj svoju publiku načinom predavanja i zainteresiraj ih za temu; ako vide da je tebi stalo, više će te slušati nego kada osjete da je to samo jedna u nizu prezentacija koje odrađuješ samo zato što moraš.

 

Najpopularniji programi za izradu prezentacija

Ovisno o tome što i kako želiš prezentirati, na internetu ćeš zasigurno pronaći alat koji će najbolje odraditi posao. Izdvojili smo nekoliko najčešće korištenih s kojima bi ti svladavanje ove obveze trebalo ići kao od šale.

PowerPoint

Kada pomislimo na izradu prezentacije, prvo nam pada napamet ovaj vječni klasik Microsoft Officea. Napravljen je tako da ga i potpuni početnici mogu koristiti, te je moguće jednostavno umetati fotografije, grafove, slike i tekst. Iako je napravljen za uporabu samo jednog korisnika, moguća je i suradnja više njih. U offline modu rada  to se postiže dijeljenjem poveznice kojom drugima daješ ovlasti da samo gledaju ili uređuju dokument, dok u online modu rada svi mogu uređivati dokument istovremeno. Uz njega dolazi mnogo predložaka s kojima je još lakše započeti korištenje, no moguće ih je pronaći još više na stranicama poput Graphic Panda, Slides Carnival ili SlideStore i mnogih drugih.

Google Drive Presentation

Na prvi pogled vrlo sličan PowerPointu, no kao i većina stvari iz tvornice svemoćnog Googlea, dizajnom je čistiji i jednostavniji za uporabu. Iako nema većinu mogućnosti kao i Microsoftova uzdanica, pomoću njega je jednostavno započeti izradu prezentacije, no zatreba li ti više mogućnosti, lako se prebaciš na program s više opcija. Sve promjene spremaju se automatski, a moguće je i surađivati s više korisnika. Najbolja stvar? Za njegovo korištenje dovoljan je samo Google račun. Osim nekolicine već dostupnih, tu je i mnoštvo predložaka koje možeš pronaći online.

Prezi

Popularnost je stekao kao najbolji nelinearni način realiziranja prezentacije. Smješten u oblaku, korisniku pruža mogućnost da prelazi s prvog slajda na peti, pa natrag na drugi ili kako god on želi. Prezentacije tako postaju dinamičnije i zabavnije. Za razliku od PowerPointa, ovdje ne možeš izrađivati grafove unutar aplikacije, no možeš ih unijeti jednom kada su napravljeni. Najpoznatija mogućnost mu je zoom opcija pomoću koje možeš odabirati detalje prezentacije po želji. Besplatni predlošci i ovdje su opcija koju možeš pronaći jednostavnim internet pretraživanjem.

Keynote

Primarno napravljen za iOS i uporabu na Apple računalu, moguće ga je koristiti i na PCu putem iClouda. U stilu svih Apple proizvoda, Keynote je napravljen čisto i jednostavno s funkcionalnim “drag and drop” sistemom. Za početak nudi 30 predložaka između kojih možeš birati, te isto toliko filmskih tranzicija i efekata koje možeš dodati različitim objektima i tekstu kojeg unosiš. Kao i za ostale programe, tako i za Keynote možeš naći poprilično besplatnih online predložaka, kao i onih koji se plaćaju.

Bez obzira koji program odabereš i kojom temom se planiraš baviti, imaj na umu samo jedno – ako je tebi dosadno dok je izrađuješ, bit će i drugima dok prezentiraš. Opusti se, napravi najbolju moguću prezentaciju kojom ćeš se ponositi i ubaci malo zabave u cijeli proces. Bit će zabavnije i tebi i drugima.

via GIPHY

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email