Najbolja mjesta i navike za bolje učenje

“Koliko god život izgledao težak, uvijek postoji nešto što možete učiniti i u čemu možete uspjeti.” Stephen Hawking 

U svakom studentu leži potencijal za uspjeh, a postizanje tog potencijala zahtijeva usredotočenost i marljivost. Razvijanje odličnih navika ključ je dosljednog akademskog uspjeha, a prostor za učenje trebao bi biti na vrhu popisa kada je riječ o ostvarivanju ciljeva. Bez obzira radi li se o javnom prostoru ili vlastitoj sobi, neka pravila i obrasci ponašanja mogu nam pomoći da se bolje usredotočimo na zadatke koji nas očekuju. 

Odaberi idealnu lokaciju za učenje

Određivanje jednog prostora kao zone za učenje izvrstan je način da razviješ dosljednost i povećaš učinkovitost. Želimo da naše tijelo i mozak znaju da je vrijeme za učenje čim uđemo u predviđeni prostor. Pronađi mjesto s najmanje prepreka i pobrini se da bude udobno, uredno i organizirano.

Možda nisi uvijek u poziciji odabrati svoj idealni radni prostor, ali postoje brza rješenja: potraži mjesto s prirodnim svjetlom, prošeći na svježem zraku kada osjetiš da ti treba odmor ili jednostavno istraži neku novu lokaciju. Novo okruženje može doslovno dovesti do novih ideja, a ako već nisi, isprobaj sva mjesta s naše liste i vidi koje ti najviše odgovara:

  • Knjižnica

Fakultetska, gradska, kvartovska ili nacionalna – svaka knjižnica može biti odličan izbor lokacije za usvajanje novog gradiva. Okruženi knjigama, u tišini koja se na ovakvim mjestima podrazumijeva, broj stvari koje nas ometaju je minimalan, a mogućnost koncentracije maksimalna. Osim mira i tišine, u svim većim knjižnicima možeš pronaći i računala, te pristup internetu, kao i vlastiti radni stol. Jedini problem može nastati ako trebaš prostor za grupni rad i žustriju raspravu ili voliš slušati glazbu dok učiš. No i to se lako riješi slušalicama. Za sve ostalo, cijena mjesečne ili godišnje članarine doista se isplati za sve što knjižnice nude.

  • Soba u studentskom domu

Učenje za stolom u studentskoj sobi zgodna je opcija – imaš pristup svojim materijalima, knjigama i računalu bez potrebe da skupljaš i nosiš sve svoje stvari na novo mjesto uvijek iznova. Međutim, ova opcija može doći i s mnogo potencijalnih problema – brbljavi cimer, preglasna aktivnost u hodniku ili buka s televizije mogu lako poremetiti tvoje planove za produktivno poslijepodne. Ako već nemaš drugu opciju, probaj zamoliti cimere da se stišaju u određenom dijelu dana ili se podijelite tako da svaki od vas ima sobu za sebe kada mu je to najpotrebnije.

  • Kafić

Ako voliš pozadinsku buku i uspijevaš učiti u prometnim prostorima, kafić bi mogao biti izvrsna ideja. Loša strana je što možeš naletjeti na ljude koje poznaješ, a oni baš tada žele razgovarati. Dobra strana je odlična – uvijek je dostupna svježa kava kada ti je najpotrebnija! Svakako provjeri s konobarima ili vlasnikom kafića da je u redu biti u njihovu prostoru duži period vremena, čak i kada ne konzumiraš mnogo, a zauzimaš prostor od kojeg bi oni mogli profitirati. 

  • Učenje u društvu prirode

Svjež zrak po lijepom danu može potaknuti produktivnost. Pronalaženje udobnog mjesta u hladu ili na livadi moglo bi biti savršeno mjesto za čitanje. Zagreb je poznat kao zeleni grad zbog brojnih parkova, a naši studenti imaju sreće da im je Maksimir, kao jedan od najvećih i najljepših zagrebačkih zelenih oaza nadomak faksa. Parkovi možda ne nude najbolju Wi-Fi vezu, ali možda ćete je moći pokupiti u blizini zgrade ili koristiti vruću točku sa svog telefona.

Produktivan prostor pomaže usvajanju novih znanja

„Ako pretrpan radni stol označava pretrpan um, čega je onda prazan stol znak?“ – Albert Einstein

Ako želiš stvoriti radni prostor koji je produktivan, usredotoči se na to da sam sebi olakšaš obavljanje stvari koje želiš napraviti, a otežaš obavljanje zadataka koje ne želiš. Postavljanje privlačnog prostora za učenje olakšat će svaki početak učenja već na samom ulasku. Dobra „vibra“ prilikom prvog susreta s prostorom znači da u nove radne pobjede krećeš s pozitivnom energijom. Ako ti je neugodno, reagirat ćeš negativno i poništiti svrhu sjajno uređenog prostora za učenje. Posveti pozornost ergonomiji svog radnog prostora – nabavi stol, stolac i računalo koji će ti omogućiti udobno učenje dulji period vremena. Čak i ako više voliš bilježiti stvari na računalu, drži bilježnicu i olovke u blizini u slučaju da moraš nešto zabilježiti u žurbi. Voliš li više rukom pisane bilješke, pobrini se da imaš dobar organizacijski sustav, kako ne bi morao listati hrpu stranica tražeći jednu informaciju koja ti je potrebna. 

Neki se vole udobno smjestiti na mjestu kojem inače spavaju, no ako učiš u krevetu ili na kauču kojem spavaš, vjerojatno će ti se nekad dogoditi da zaspiš usred učenja! To nije čudno, s obzirom na to da je tvoj mozak taj dio sobe dosad doživljavao kao prostor za odmor. Održavanje razlike i odmaka između dijela za posao i učenje i ostatka života ključno je za dobru životnu ravnotežu i pomoći će ti da postaviš jasne granice za veću produktivnost. Vrlo je važno i maknuti sve što nas može ometati u učenju, uključujući telefone, igrice, više otvorenih tabova na pretraživaču, druge ljude, kućne ljubimce i sve ostale smetnje. Sve navedeno će i dalje biti tu kada završite s učenjem, zato neka tvoja misija bude smanjenje njihovog utjecaja na tvoju koncentraciju i usredotočenost.

 

Stvaranje optimalne atmosfere potiče produktivnost

Navike koje smo stvorili i sve čime smo okruženi mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu posla koji obavljamo i na to koliko toga obavimo u danu. Zvukovi oko nas i glazba koju slušamo mogu imati veliki utjecaj na našu produktivnost. Zato je vrlo važno da na vrijeme otkrijemo kakvo okruženje pogoduje našim radnim navikama. Ako ne možemo pronaći tiho mjesto, a treba nam za rad ili učenje,  slušalice za poništavanje buke ili glazba koja prigušuje govor mogu nam pomoći da se usredotočimo. Također, postoje brojne aplikacije i web stranice koje reproduciraju ambijentalne i pozadinske zvukove, takozvanu „bijelu buku“. Oni pomažu svima koji ne vole tišinu, ali ih većina razgovora i glazbe ometa u onome što rade. 

Za ugodnije okruženje svakako unesi malo svježeg cvijeća ili lončanica u prostor. Osim što će poboljšati kvalitetu zraka, unijet će dašak svježine u prostor, a poznato je i kako zelena boja opušta. Za bolju motivaciju, ukrasi zidove svog prostora za učenje motivacijskim citatima i posterima. Svakako izloži i sve pohvale koje si možda dobio za svoj dosadašnji rad od profesora ili menadžera Čuvanje obiteljskih fotografija u blizini također će vam pružiti inspiraciju kada vam je najpotrebnija!

Osim optimalnog osvjetljenja i razine buke, važna je i temperatura prostorije u kojoj boravimo. Istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju i Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley došli su do zaključka kako je produktivnost u prosjeku najviša u temperaturnom rasponu između 22°C i 25°C – sve što je ispod ili iznad tog raspona povećava našu sklonost greškama. To ne znači da tvoje navike ne mogu odskakati od znanstvenog prosjeka, zato testiraj svoju produktivnost na različitim temperaturama. 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email