Libertasovi studenti dobitnici stipendija MZO-a: iskoristite mogućnost ostvarivanja stipendija i prijavite se

Stipendije su oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedincima za potrebe njihova obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživanja. Stipendije se dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, posebnih talenata (sport, izvedbene umjetnosti), socijalnog statusa ili pripadnosti određenoj društvenoj ili etničkoj skupini.

Kao redovan student Sveučilišta Libertas, putem Libertasovog Centra za karijere ste pravovremeno upoznati s mogućnostima prijave za stipendiju koje dodjeljuju razne institucije.

Podsjećamo da redovni studenti Sveučilišta Libertas imaju sva studentska prava propisana zakonima Republike Hrvatske kao i studenti javnih sveučilišta pa tako i mogućnost ostvarivanja stipendija koje dodjeljuju domaće i međunarodne organizacije, zaklade, fondacije, tijela državne i lokalne vlasti, nevladine organizacije te privatne tvrtke. 

Tako na primjer, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske svake godine dodijeljuje tri vrsta državnih stipendija za redovne studente visokih učilišta u Hrvatskoj. Više informacija možete doznati na službenoj web stranici, a natječaji se otvaraju početkom akademske godine. I u akademskoj godini 2022./2023. velik broj naših studenata ostvarilo je stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Studentu primanje stipendije može pomoći oko plaćanja smještaja, školarine, hrane i drugih osobnih troškova. No stipendija nema samo financijsku ulogu, već i onu motivirajuću i ohrabrujuću ulogu. Što im točno znači ova mogućnost prijave za stipendiju kao i sama stipendija podijelili su s nama neki od Libertaša, ovogodišnjih dobitnika državnih stipendija MZO-a.

Sari Dragoslavac, studenici 3. godine Međunarodnog poslovanja uvelike znači što kao studentica Libertas međunarodnog sveučilišta ima jednako pravo kao i drugi studenti s državnih fakulteta na prijavu i ostvarenje MZO stipendije.

Stipendija mi uvelike pomaže u pokrivanju većeg djela školarine, što mi omogućuje lakše i bezbrižnije studiranje te novac koji ostvarujem kroz studentski posao mogu usmjeriti u druge stvari.

Ana-Marija Šarić je za stipendiju saznala slučajno, te se odmah raspitala detaljnije i prijavila:

Stipendija mi je dosta pomogla pošto se trudim sama financirati fakultet. Prvu godinu stipendiju nisam imala, te je to za moju studentsku plaću bio velik izazov. No kada sam je dobila na drugoj godini osjetila sam veliko olakšanje i nisam morala roditelje pitati za pomoć. Svakako mi je puno značila iz razloga što sam si sama htjela platiti školovanje. U tome sam uspjela a time i olakšala svojim roditeljima.

Kolega Domagoj Aračić je za mogućnost prijave za državnu stipendiju znao već početkom upisa na fakultet kad se i aplicirao.

Zahvaljujući dodatnim bodovima ostvario sam pravo na stipendiju. Prednost je Međunarodnog sveučilišta Libertas mogućnost participacije u svim područjima vezanim za visokoškolsko obrazovanje, a posebno njegova “privatna” priroda jamči studentima natprosječnu kvalitetu usluge i znanja.

Ivana Balažić se prijavila za stipendiju MZO-a iz radoznalosti. Iako je inicijalno pretpostavila da je konkurencija velika i da zbog nje neće dobiti stipendiju, na kraju se pokazalo da se prijava isplatila.

Stipendija mi sada pokriva velik dio mjesečnih troškova za što sam izuzetno zahvalna. Mnogo mi to znači, kao i sve ostale pogodnosti koje kao studentica Libertasa imam. Činjenica da mogu koristiti studentske menze diljem države i da sam zdravstveno osigurana daje mi neku sigurnost i ne moram se toliko brinuti oko financija. Pa sada mi i ta stipendija još više olakšava život.

I Evi Trbari, studentici koja ne živi s roditeljima, stipendija također pokriva svakodnevne životne troškove.

Na taj način mogu osloboditi svoje roditelje od dijela plaćanja troškova za studiranje u Zagrebu. Stipendija mi omogućava samostalniji život i raspolaganje svojim novcem. S obzirom na to da se uvijek uplaćuje  na vrijeme, olakšava mi planiranje moguće potrošnje.

Među državnim stipendijama koje svake godine dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nalazi se i STEM državna stipendija, koja se dodjeljuje redovnim studentima preddiplomskog studija u STEM područjima znanosti (to su znanost, tehnologija, inženjering i matematika (science, technology, engineering and mathematics = STEM). STEM stipendije se ne dodjeljuju putem natječaja niti slanja dokumentacije. Ministarstvo prikuplja potrebne podatke od visokih učilišta i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Kolegica Lorena Cokol je temeljem postignutog uspjeha na državnoj maturi i sveučilištu, već treću godinu za redom stipendistica MZO-a kao studentica Sveučilišta Libertas. 

Mnogo mi znači što imam mogućnost sudjelovati u natječaju za stipendiju koja mi pomaže ulagati u daljnje obrazovanje. Također mi daje dodatnu motivaciju za učenjem i ostvarivanjem što boljeg uspjeha. Uz studiranje Fizioterapije koju volim i mogućnost dodatne financijske potpore, smatram da je Sveučilište Libertas izvrstan odabir za obrazovanje.

Kolegica Laura Horvat je za mogućnost STEM stipendije saznala preko Libertasove web stranice te je, čitajući dojmove i iskustva prošlogodišnjih studenata-dobitnika stipendija, shvatila da joj na putu do STEM stipendije ne postoji nikakva zapreka te da ima prava kao i svi ostali studenti RH:

Upravo to me dodatno motiviralo da bude što bolja i uspješnija u svim fakultetskih obavezama –  kako bi prošla s najboljim mogućim uspjehom i ostvarila mogućnost dobitka ove stipendije. Također, veoma cijenim kada vidim koliko se profesori na ovome fakultetu trude prenijeti svoje znanje kako bismo završili ovaj studij sa što više potrebnih stručnih znanja u našoj struci. To mi daje dodatni vjetar u leđa da budem što angažiranija u svojoj budućoj profesiji te da uvijek stječem nova znanja.

 

I za kraj, dijelimo par praktičnih savjeta kolegica i kolega oko prijave za stipendije:

– želite li se prijaviti, redovito istražujte dostupne opcije stipendija raznih institucija. Nemate što izgubite – ne gubite ništa ako se potrudite istražiti mogućnosti i ako se pokušate prijaviti za stipendiju, ali postoji šteta u tome da uopće niti ne pokušate.

prijavite se za više stipendija. Najbolje je povećati vjerojatnost dobivanja stipendije prijavljivanjem na mnogo natječaja. 

budite ustrajni. Prijavljivanje za nacionalne ili međunarodne stipendije možda na prvi pogled izgleda zastrašujuće ili obeshrabrujuće, ali možda ćete bili jedan od milijun koji će dobiti stipendiju

redovite se prijavljujte u Studomatic i pratite obavijesti jer Centar za karijere pravovremeno obavještava o mogućnostima stipendiranja. 

kada se objavi natječaj MZO-a za stipendiju, sve informacije budu navedene na stranici MZO-a, prijava za stipendiju je jako jednostavna i brza, a cijeli proces cijeli proces prijave se odvija preko njihove web stranice. 

unaprijed pogledajte kada se prijave za stipendije otvaraju (da li one bile na državnoj/županijskoj/općinskoj/gradskoj razini) i uključite si podsjetnik na mobitelu.

istražite i dobro se informirajte o kategoriji stipendije na koju ćete se prijaviti (svaka stipendija ima svoje kriterije) – postavite pitanja na koja ne možete sami pronaći odgovor. Kao tražitelj stipendije, trebali biste biti dobro informirani o svim kriterijima i zahtjevima koje traži vrsta stipendije na koju se želite prijaviti.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email