Od Švicarske i Danske preko Sarajeva do Libertas novina s knjigom u ruci

Znate li tko je Valter? Najpoznatiji sarajevski branitelj iz Drugog svjetskog rata često se spominje u vezi s glavnim gradom Bosne i Hercegovine, a našao se i u naslovu putopisa naše studentice Ivone Balažić. Sedmi broj Libertas novina tako donosi njezin doživljaj grada kojeg su mnogi opjevali, iz njega bježali, ali mu se i vraćali. U ovom članku, autorica dijeli svoje iskustvo i ljubav prema Sarajevu kao omiljenom gradu za putovanje. Sarajevo je zadržalo svoj šarm i autentičnost kroz godine, a šetnja Ferhadijom i ulazak u Baščaršiju, povijesni i kulturni centar grada, otkrivaju drugačiji svijet. Ivona nam tako preporučuje istraživanje centra grada, gdje se nalazi mnogo gastronomskih delicija, ali i tradicionalna bosanska kava. Baščaršija, sa svojim uskim ulicama, džamijama i malim trgovinama, predstavlja turističku atrakciju s bogatom poviješću. Za kavoljupce, preporučuje se posjet čajdžinici Džirlo, gdje se može uživati uz domaću kavu i sok od smokava. Za ljubitelje prirode, autorica preporučuje posjet planinama poput Trebevića, Bjelašnice i Jahorine, skijaške destinacije koje nude prekrasne panoramske poglede na grad. Svakako proučite njezine doživljaje i preporuke, a onda se i sami uputite u istraživanje.

Kliknite ovdje ili na sliku niže i čitaj Libertas novine online!

Od Švicarske do Libertasa

Ako vam je draži zapad od istoka, Ivona Balažić donosi još jedan zanimljivi putopis, ali iz drukčije perspektive. Ovaj put u ulozi sugovornika novinarke Sare Dragoslavac otkriva sve o svom djetinjstvu u Švicarskoj, kao i razloge koji su je nagnali da za svoje akademsko obrazovanje odabere upravo Sveučilište Libertas.

Budući da je Švicarska multikulturalna zemlja, s više od 25% stranih stanovnika, Ivona je odrasla okružena različitim kulturama, a govori hrvatski, njemački i švicarski dijalekt. Ističe da se obrazovni sustav u Švicarskoj dosta razlikuje od hrvatskog; u Švicarskoj postoje različiti stupnjevi osnovne škole, kao i mogućnosti odabira različitih smjerova nakon završetka devetog razreda. Tu je i važnost prakse tijekom školovanja, a strukovne srednje škole vrlo su popularne. Ivona opisuje različite vrste mature i daljnje mogućnosti obrazovanja, uključujući sveučilišta i veleučilišta, a kada je u pitanju ocjenjivanje u švicarskom obrazovnom sustavu, koristi se skala od jedan do šest.

Sve u svemu, ovaj članak u formi intervjua daje nam uvid u autoričino iskustvo odrastanja u Švicarskoj i razlike u obrazovnom sustavu između Švicarske i Hrvatske.

Hygge filozofija opuštenog života

Znate li što znači “hygge”? To je način života i ključ za vrata prema sreći i zadovoljstvu, kaže Jelena Bolanča koja u ovom broju donosi opušteni putopis iz Kopenhagena. Glavni grad Danske, dočekao ju je svojom organiziranošću i mirnoćom. Bez obzira na broj turista, grad je uspio zadržati svoj šarm i spustiti se na jednostavan i umirujući ritam. Pješaci i biciklisti koegzistiraju na svojim stazama, a kanali su ispunjeni brodovima i veselim kupačima. Kopenhagen ima mnogo toga za ponuditi. Poznat je po kipu Male Sirene, Tivoli parku, Nyhavn luci i pivovari Carlsberg. Povijesni značaj grada seže daleko unatrag, a njegova arhitektura i dizajn odražavaju funkcionalnost, jednostavnost i udobnost. Riječima poznatog Danca Hansa Christiana Andersena: “Sam život je najljepša bajka.” Jelena će se u Kopenhagen svakako vratiti, a posjet bi preporučila svima koji žele pronaći mir i naučiti jednostavnost življenja.

Opušteno ljeto s knjigom u ruci

Bez obzira volite li aktivno ili opušteno ljeto, ne postoji bolje društvo na odmoru od – knjige. U papirnatom ili digitalnom formatu, sasvim je svejedno, jer uz dobru knjigu nikad niste sami. 

Na prošlogodišnjem Interliberu predstavljeno je mnogo noviteta. Jedan od najvećih je novo izdanje Harryja Pottera nakon nekoliko godina. Domaća izdanja tog popularnog serijala postala su teško dostupna, ali izdavačka kuća Mozaik knjiga je odlučila promijeniti tu situaciju. Stephen King izdao je novu horor knjigu “Tajne Salema”, a Nicholas Sparks je objavio roman “Povratak” za ljubitelje romantike. Na društvenoj mreži Tik-Tok popularna je knjiga “Ljubavna hipoteza” autorice Ali Hazelwood. Ostale zanimljive knjige su “Mačak koji je spasio knjige” Sosukea Natsukawe, “Zadnja stanica Pariz” Lorraine Brown, “Svježa voda za cvijeće” Valérie Perrin te “Čuvarica priče” Sally Page.

Ako još ne znate za kojim naslovima posegnuti ovog ljeta, Mateja Majdak se potrudila i napravila listu hit naslova koje morate jednom pročitati (zašto). Listu donosimo niže, a detaljnu Matejinu preporuku pročitajte u Libertas novinama. 

  • Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee
  • Otok morskih žena, Lisa See
  • Zimski vrt, Kristin Hannah
  • Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici, Catrione Ward
  • Hotel Wartburg, Zoran Žmirić
  • Ti si moje sve, Sanja Srdić Jungić

Ako se želite okušati u pisanju, podijeliti svoje iskustvo, savjete, priču ili stav, slobodno se javite uredništvu studentskih novina Libertas i sudjelujte u kreiranju novog broja Libertas novine – jedva čekamo pročitati što imate za reći! 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email