Kako započeti karijeru u diplomaciji

Diplomati se ne rađaju, oni se stvaraju – reći će ti to svaki stručnjak za diplomatske odnose koji je svoju karijeru odlučio graditi upravo u ovoj struci. Hrvatsku u svijetu predstavlja oko 50 veleposlanika, nešto više od 80 počasnih konzula i dvadesetak generalnih konzula, a zadaća im je promicati ugled Hrvatske u svijetu, te se gospodarski, politički i kulturno povezati sa zemljom u kojoj djeluju. Uz sve to brinu se za državljane svoje zemlje u inozemstvu i kreiraju poznantsva koja bi trebala osnažiti bilateralne odnose zemalja koje svojim radom spajaju. U filmovima ih možda prikazuju kao uglednike s imunitetom koji samo šeću po večerama i zabavama ugodno se družeći, no njihova, kao i uloga diplomacije u svijetu općenito, mnogo je kompleksija.

Odlike uspješnog diplomata

Život u novoj državi i prilagodba novoj kulturi i običajima nikada nisu jednostavni. Bez obzira koliko dobro znali jezik sredine u koju dolazimo, izazovi su brojni, a s njima se treba nositi s velikom pažnjom, kako ne bismo uvrijedili domaćine. Diplomati svakodnevno kreiraju uvjete u kojima će najbolje predstaviti svoju zemlju, ali i upoznati onu koja ih je primila dok im traje mandat. Prvi korak je poznavanje jezika – u današnje vrijeme engleski se podrazumijeva, a uz njega najpoželjniji su francuski, arapski, kineski, ruski, njemački španjolski i talijanski. Uvjet pri tome nije savršenstvo, važna je sklonost učenju stranih jezika i neprestano usavršavanje i učenje. Poznavanje protokola među važnijim je vještinama koje diplomat trebaimat su izražene vještine pregovaranja. Pisano i usmeno izražavanje presudno je za učinkovitu komunikaciju, kao i dobre istraživačke vještine kada je u pitanju podnošenje izvještaja svojoj Vladi.

Kako postati diplomat?

Obrazovanje je jedan od ključnih preduvjeta za obnašanje diplmatske funkcije. Studiji Međunarodnih odnosa i diplomacije na Libertasu prilagođeni su izazovima kdiplomatske profesije  i pripremaju studente na konkretne izazove s kojima će se morati suočiti. Nakon završenog studija potrebno je javiti se na natječaj Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te proći različita testiranja i intervju. Budeš li odabran, možeš očekivati status vježbenika , dok ćeš za stalni posao morati položiti državni ispit. Nakon što postaneš ataše, tvoja je karijera i službeno započela, a najviši rang koji možeš doseći je veleposlanički. Prije odlaska u inozemstvo očekuje te nekoliko godina poslova u Zagrebu. Gdje ćeš završiti nakon toga, ovisi o tvojim kvalifikacijama i potrebama Ministarstva.

Vječno usavršavanje – ključ diplomacije

Stjecanjem diplome tvoje obrazovanje ne prestaje, već tek počinje. Diplomati su poznati kao renesansni ljudi – oni koji znaju o svemu ponešto. Kako bi mogli održavati konverzaciju s različitim ljudima, moraju biti upućeni u društvena i politička zbivanja diljem svijeta. Primjerice, BBC je ponudio svoje vijesti na različitim jezicima, baš kao i Euronews i VoxEurop, a web stranica posvećena isključivo bitnim temama za diplomate krije se pod imenom Diplomatic Courier. Koristeći ih, možete vježbati i svoje poznavanje određenog jezika u praksi. No, kako biste se posvetili učenju novog jezika, osnove možete steći i putem besplatnih aplikacija. Najpoznatija je svakako DuoLingo, koja nudi velik broj različitih jezika bez potrebe za registracijom i uz mogućnost testiranja trenutnog znanja. Tu su još i Memrise, busuu i Rosetta Stone. Za elementarno upoznavanje s jezikom i brzo prevođenje, tu je uvijek prisutni Google Translate, koji je iznimno koristan i na putovanjima jer može prevoditi natpise. Za one koji žele uvijek znati više, iz različitih područja života, tu su i otvorene platforme poput Coursere, udacitya, Alison i Lynde. Ukratko, izgovori ne postoje, jer Internet doista nudi ponešto za svakoga, bitna je samo želja za usavršavanjem i malo vremena. Kako biste inače prepoznali što je Casus Belli, što znači kada netko nešto napravi Ex Gratia i o čemu govori Tour D’Horizon. Budući diplomati, vrijeme je za učenje!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email