Kako (uspješno) savladati ispitne rokove?

Kao da nije dovoljno što se moramo boriti sa stresom izlaska na ispit, pravo je pitanje kako ne poludjeti kada nam se na rasporedu ukaže njih nekoliko – u samo par dana!

Unatoč uvriježenom mišljenju nekih studenata, profesori nam svojim rasporedom ne zagorčavaju život s podlom namjerom, već je stvar u mnogo čimbenika koji se moraju poklopiti kako bi određeni datum i sat bio pogodan za održavanje ispita. S obzirom na veliki broj kolegija i studenata, ponekad se može dogoditi da ćeš dva ispita morati polagati u istom danu. Ono što ti na prvi tren može djelovati kaznom, urotom i nepremostivom zaprekom, zapravo je odlična priprema za sve što te očekuje u budućem poslovnom okruženju, ali i super prilika da usavršiš svoje organizacijske sposobnosti. Naravno, ništa se ne događa preko noći, zato umjesto da budeš kampanjac, uhvati se u koštac sa svojim navikama i napravi neke nove, održivije rituale. Spremati jedan ispit večer prije je veliki zadatak za bilo koga, ali dva ili više? Moraš i sam priznati da se ne bi htio naći u toj situaciji ako nije nužno. A doista nije. Uz nekoliko kratkih savjeta i poticajnih odluka, ništa ti se neće činiti nemoguće, pa čak ni najstresniji dio studiranja – ispiti!

Organiziraj svoje vrijeme

U današnje vrijeme nema izlike, ako već nemaš onaj zidni, pri ruci ti je uvijek kalendar na tvom mobilnom telefonu. Ljubitelji klasičnog izražavanja možda će radije odabrati ukoričeni planer, no način zapisivanja obveza nije toliko važan, koliko tvoja predanost da sve svoje obveze zapisuješ i pridržavaš se svih rokova dokad ih moraš izvršiti. Točni datumi ispitnih rokova možda ti nisu poznati od prvog dana studiranja, no čim budu dostupni, trebali bi postati važan dio tvog kalendara. Još važnije je da se u njemu nađe vrijeme koje ćeš posvetiti pripremama i učenju za te iste ispite. Ako ništa drugo ne pomaže, a odugovlačenje ti je najdraži hobi, zapiši cijeli raspored ispita na zid, kako bi te u svakom trenutku podsjećao na najvažniju akademsku obvezu. Ne postoji veći stres od spoznaje da si zaboravio na ispit jer ti je telefon zakazao. Zapiši svaki pojedini detalj – od mjesta održavanja ispita do datuma i točnog vremena. Zatrebaš li naučiti više o određivanju prioriteta i organizaciji vremena, pročitaj ove vodiče: 

Kako pravilno odrediti prioritete i organizirati vrijeme


Redovito proučavaj ispitni materijal

Skeniranje skripte pogledom večer prije ispita neće ti mnogo pomoći ako si proteklih mjeseci zakazao s učenjem. Pomozi sam sebi, aktivno zapisuj i slušaj profesora na predavanjima i pola posla si već odradio. Kada dođe vrijeme za ponavljanje u zadnji trenutak, već ćeš znati gdje se koja bilješka nalazi, čemu profesor posvećuje najviše pozornosti i iz koje knjige najviše voli izvlačiti pitanja. Sve su to stvari koje doznaješ s vremenom, redovitim učenjem i proučavanjem zadane tematike. Ne zaboravi, završni ispiti mogu uključivati ​​pitanja koja se odnose na cijeli predmet i obuhvaćaju materijal cijelog semestra, a ne samo posljednjih mjeseci.

Očisti svoj prostor i um od svih smetnji

Materijal koji si na kolegiju slušao cijeli semestar, teško će ti sav ostati u pamćenju, no to i nije poanta učenja. Važno je zapamtiš ono najvažnije, informacije bez kojih su svi ostali podaci neiskoristivi i ono što svaki stručnjak tvoje buduće profesije treba znati u svakom trenutku. Raspitaj se što je određeni profesor tražio od studenata u generaciji prije tvoje ili na prethodnom roku. Baci oko na bilješke s predavanja, one bi ti trebale riješiti većinu nedoumica. Upravo ono čemu je profesor posvetio najviše pozornosti tijekom izlaganja, vjerojatno očekuje da znaš i na ispitu. Ne gubi vrijeme na previše usputnih sitnica. Kada već čistiš, obrati pozornost i na svoje okruženje, te iz svog radnog prostora ukloni sve što ti oduzima pažnju i skreće misli s učenja. Pospremanjem fizičkih stvari možda napraviš malo reda i u svojoj memoriji.

(O)jačaj svoje sposobnosti pamćenja

Kad smo već kod memorije, jesi li znao da se ona može i vježbati? Nakon što u potpunosti shvatiš strukturu i format ispita za svaki od svojih predmeta, možeš razviti strategiju za trenutke ispita. Na primjer, priprema za ispit s pitanjima s višestrukim odabirom zahtijevat će različite vještine od tipa ispita u obliku eseja. Redovito aktivno uključivanje mozga poboljšava učenje i jača pamćenje. Što više vjeruješ svojim sposobnostima, bit će više motiviran za učenje i manje ćeš osjećati stres prilikom ispita. Naravno, često ponavljanje gradiva mora dati neke rezultate – čak i da se uopće ne trudiš ništa zapamtiti, nešto će ti ostati u pamćenju od svega pročitanog.

Pažljivo čitaj ispitna pitanja i zadatke

Na dan ispita živci mogu igrati veliku ulogu i ponekad negativno utjecati na uspjeh.  Pogrešno pročitano pitanje i pristupanje odgovoru na pogrešan način, mogu dovesti do negativnog rezultata, čak i ako ti je materija u potpunosti poznata. To na kraju postane jedan od onih „ne mogu vjerovati da to nisam znao“ trenutaka, koje bi svi najradije zaboravili. Pažljivo pročitaj svako pitanje, sve dok nisi siguran da si ga u potpunosti razumio. Iskoristi svaki trenutak koji ti je na raspolaganju – profesor neće biti ništa više ili manje impresioniran predaš li mu svoja rješenja prvi ili posljednji. Najvažnije je da su odgovori točni, a materija savladana. Pažnju prvo usmjeri na teže i kompliciranije zadatke, kako bi bio siguran da imaš dovoljno vremena riješiti ih. Ostaviš li ih za kraj, moglo bi se dogoditi da te uhvati trema kako nećeš uspjeti i onda ne riješiš ništa. Zapisuj bilješke ako ti je tako lakše, iskoristi sva dozvoljena vizualna pomagala i – ne zaboravi disati.

Odvoji vrijeme za sebe i zdravlje

Naravno, znanje koje stječeš na fakultetu također je vrijeme za tebe, no pronađi trenutke u kojima se možeš opustiti, a da to ne utječe na tvoja akademska postignuća. Razgovor s prijateljima tijekom ovog intenzivnog vremena može biti izvrstan način za ublažavanje stresa – bilo da razgovarate o najnovijoj seriji ili o razmjeni samih ispita. Daj si nešto čemu ćeš se radovati i osjećat ćeš se daleko motiviraniji za završetak posla. Iako može biti primamljivo posegnuti za hranom koja ti odgovara u nedostatku vremena, ubrzo ćeš se osjećati letargično i nemotivirano ako tijekom ispitnog perioda budeš isključivo na prehrani žitaricama, rezancima i dostavi. Planiraj unaprijed i kupuj hranu koja je poznata po energiji usporenog oslobađanja, poput cjelovitih žitarica i svježeg povrća. Ako sve drugo zakaže, izađi van i kreći se! Redoviti treninzi poboljšavaju raspoloženje, podižu energiju i potiču bolji san. Spavanje šest do osam sati noću maksimizira rad mozga, a upravo je to ono što ti je najpotrebnije.

Nagradi se

Naravno, ne zaboravi se počastiti kad ispiti napokon završe! Napravi planove s prijateljima ili odvoji vrijeme za dugo očekivano opuštanje. Isplaniraj nagradu prije nego li krene ludilo s ispitima kako bi ostao motiviran i imao nešto čemu se možeš radovati. Napravi filmsku večer, idi na večeru s prijateljima, pogledajte predstavu ili se samo udobno smjesti u svom krevetu uz film i kokice. Ipak si zaslužio, zar ne?

10 brzih načina da eliminiraš stres tijekom ispitnih rokova 

  • Pogledaj film, seriju ili predstavu, poslušaj podcast ili omiljeni koncert – mali predah će te resetirati

  • Popij neki biljni čaj ili vruću čokoladu kako bi se umirio – probaj izbjegavati previše kofeina

  • Kratko tuširanje ili vruća kupka mogu te opustiti svaku večer

  • Skuhaj ili ispeci nešto, bonus je ako se radi o zdravom obroku koji će ti dati dodatnu energiju za nastavak učenja

  • Naspavaj se – zadnje što ti treba je da zaspeš usred ispita

  • Nemoj izgubiti dugoročnu perspektivu – ocjene su važne, ali tvoje zdravlje je ipak najvažnije

  • Izbjegavaj ljude koji te čine još nervoznijim i nesigurnijim – okruži se prijateljima koji dobro djeluju na tebe i tvoje navike

  • Ne zamaraj se pitanjima „što bi bilo kad bi bilo“ – daj sve od sebe da uspješno obaviš što treba i ne zamaraj se rezultatima drugih

  • Budi fleksibilan i drži se rasporeda kada je god to moguće, no dopusti si i pokoje odstupanje, ako će ti to dugoročno pomoći ili te opustiti – neka pravila se mogu i prekršiti

  • Zapiši sve obveze i rješavaj ih jednu po jednu, to će ti dati osjećaj kontrole i vizualnu potvrdu da odrađuješ stvari kako treba

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email