Kako ublažiti tremu

Svladajte nekoliko jednostavnih trikova i ublažite neugodan osjećaj s kojim se svi susrećemo.

Trema pred ispite, strah javnog nastupa kada izlažemo prezentacije i seminare potpuno je prirodan i normalan osjećaj. Nimalo nije lako stati i prezentirati svoj rad u dvorani prepunoj studenata koji “upiru oči samo u vas”. No, za utjehu, nisu studenti jedini koji je imaju. Mnogi pjevači prije koncerta, sportaši prije utakmnice, profesori prije predavanja pa čak i političari prije javnog govora – svi se oni nose s određenom dozom treme, straha i znojenja dlanova i svatko ima svoj način prikrivanja i smanjivanja tog neugodnog osjećaja.

studenti-stres

Savjeti za svladavanje treme

1) Prvi korak je shvatiti da je određena količina treme normalna i da niste jedini koji se tako osjeća. Trema se s iskustvom i dobrom praksom značajno smanjuje, ali nažalost, nikada potpuno ne prestaje.

2) Naoružajte se pozitivnim mentalnim stavom. Osim što je nesumnjivo jedan od ključnih sastojaka za uspjeh javnog nastupa već godinama, više od 50% uspjeha prezentacije ili ispita ovisi upravo o ovom faktoru.

3) Dobra priprema i vježba seminara ili prezentacije koju moramo izlagati smanjuju tremu za čak oko 75%. Ovdje je potrebno pronaći dobru kombinaciju “baratanja gradivom” i disanja prilikom izlaganja. Ispravno disanje podrazumijeva način koji nama odgovara, a koji nas neće spriječiti da ostanemo bez zraka kad vidimo da nas počne “hvatati” trema.

studenti-seminar-priprema

Pročitajte više:

Savjeti za pomoć u ovladavanju prezentiranjem

Pravila za lakši prolaz na ispitima

Dobro se pripremite za uvod koji će osvojiti vašu publiku. Ukoliko je primjereno, u uvod možete čak ubaciti i nešto humoristično. Nadalje, nemojte svoj uvod i ostatak prezentacije/seminara naučiti napamet jer vam se može dogoditi tzv. “mentalna blokada”. Stoga zapamtite osnovne argumente i teze i njih izložite svojim riječima, a ukoliko mislite da ćete neku od njih zaboraviti slobodno ih zapišite na komad papira.

Ako možete, hodajte. Nemojte samo stajati na jednom mjestu, puno je lakše kad se hoda i objašnjava jer to pomaže u održavanju pažnje publike i smanjenju vašeg straha.

Svi znamo da neki studenti vole čitati svoje prezentacije publici. Predlažemo da to ne radite jer na taj način nikoga nećete zainteresirati, a i budimo realni, svi znaju čitati. :-) Zato prije izlaganja vježbajte svoj nastup dok ga ne budete izvodili automatski.

student-prezentira

4) Za smanjivanje treme također postoje i neka određena pitanja koje prije izlaganja možete pitati sami sebe kao na primjer:
“Što mi se najgore može dogoditi?, Ako se i dogodi, koje će to posljedice slijediti?. Hoće li te posljedice biti podnošljive?, Kolika je vjerojatnost da će se to zaista i dogoditi?” Kada se pitate ova pitanja, shvatit ćete zapravo da izlaganje rada nije toliko strašno kako ste si vi to umislili.

I za kraj, strah će se smanjivati što budete sigurniji u sebe i što se budete manje podcjenjivali.

Zapamtite ovaj brzi recept za 100%-tno ublažavanje treme:

  1. Dobra priprema i vježba smanjuju tremu za čak oko 75 %.
  2. Ispravnim disanjem možete smanjiti tremu za dodatnih 15%,
  3. Pozitivnim mentalnim stavom preostalih 10%

pozitivan-stav

Zato vježbajte, učite, usvojite što više vještina i ne istupajte u javnost bez dobre pripreme.

Samo se opustite i imajte na umu da se ništa loše ne može dogoditi. :-)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email